Som barnskötare deltar du i lekar och aktiviteter med barn på förskola eller inom andra pedagogiska verksamheter. Exempel på aktiviteter kan till exempel vara utevistelse, kreativ lek och sagostunder. Du kommer även att utveckla den pedagogiska delen inom verksamheten tillsammans med förskollärarna.
Förslag på utbildningar
Vad gör en barnskötare?
Barnskötaren och förskollärarna hjälps åt med arbetsuppgifterna i det dagliga arbetet. Barnskötaren deltar i lek och aktiviteter och hjälper till vid måltider och sovstunder. Förskollärarna har det pedagogiska ansvaret, men som barnskötare deltar du i den pedagogiska planeringen. Viktiga delar av arbetet är bland annat dokumentation och planering av olika inom- och utomhusaktiviteter för barnen.
Planeringen på förskolan baseras på den läroplan som finns för förskolan. Som barnskötare utgår du ifrån barnens intressen vid planering av förskolans verksamhet och aktiviteter. Det kan till exempel vara att arbeta mycket med böcker, djur, natur och skapande. Du kommer även att ge barnen förutsättningar att utveckla sin fantasi genom att måla, spela spel, dansa, sjunga eller arbeta kreativt med skapande av olika slag. På många förskolor ingår även utomhusaktiviteter för att främja barnens fysiska utveckling, det kan till exempel vara att utforska naturen och lekparken.
Omsorg är en stor del av arbetet. Det innebär att du som barnskötare måste se till att alla barn får uppmärksamhet, att alla får vara med och leka och att inget barn kommer till skada. Du kommer ha daglig kontakt med föräldrar och vårdnadshavare och även delta vid utvecklingssamtal.
Vilka arbetsuppgifter har en barnskötare?
En barnskötare har bland annat i uppgift att:
- Bygga relationer med barnen och skapa en trygg miljö.
- Hjälpa barnen med måltider, hygien och toalettbesök.
- Planera och genomföra lekfulla och lärorika aktiviteter.
- Delta i möten med vårdnadshavare och kollegor för att diskutera barnens utveckling.
- Hantera konflikter och uppmuntra till samspel mellan barnen.
Så utbildar du dig till barnskötare
För att bli barnskötare krävs ofta en gymnasieutbildning inom barn- och fritidsprogrammet eller motsvarande. Du kan även gå en barnskötarutbildning via komvux, det vill säga en vuxenutbildning. Utbildningen är i de flesta fall 1,5 år och är studiemedelsberättigad.
Utbildning till barnskötare på universitet och högskola
Efter att du har gått klart din barnskötarutbildning och arbetat i några år kan ett naturligt nästa steg vara att läsa till förskollärare på universitet eller högskola. Utbildningen till förskollärare omfattar 210 hp, vilket motsvarar 3,5 års heltidsstudier.
Fler utbildningar för yrken inom barnomsorg
Det går även att gå en barnskötarutbildning via folkhögskolor eller yrkeshögskolor. YH-utbildningar till barnskötare är specialistutbildningar för dig som redan är utbildad barnskötare. Du kan till exempel specialutbilda dig till barnskötare inom språkutveckling eller socialpedagogik.
Det finns även möjlighet för dig som läser på SFI att välja inriktning mot barnskötare.
Egenskaper du behöver som barnskötare
✅ Ansvarstagande
Det är viktigt att du kan ta ansvar för flera olika områden på förskolan, till exempel se till att maten dukas fram, att barnen får den uppmärksamhet de behöver eller att planeringen genomförs.
🙋 Initiativtagande
Som barnskötare måste du kunna ta egna initiativ till att utföra arbetsuppgifter i form av aktiviteter och andra sysslor.
💬 Kommunikativ förmåga
Du kommer att behöva prata med både och vårdnadshavare och barn och måste därför kunna se till att alla förstår. Du måste även kunna föra dokumentation gällande planering och andra händelser.
🔍 Uppmärksam
Som barnskötare måste du ha förmågan att lyssna och kunna se till att uppmärksamheten riktas där den behövs.
Vad tjänar en barnskötare?
Ta reda på genomsnittslönen för en barnskötare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.
Källor: arbetsförmedlingen.se