Civilingenjör är en mångfacetterad yrkesroll där arbetsuppgifterna kan sträcka sig över en bred skala av tekniska och vetenskapliga områden. Som civilingenjör arbetar du med att lösa tekniska problem, utveckla och förbättra produkter och system eller processer inom olika industrier eller sektorer. Exempel på olika inriktningar inom civilingenjörsområdet är byggnadsingenjör, elektroingenjör, mjukvaruutvecklare och processingenjör.
För dig som civilingenjör innebär arbetet ofta en kombination av teknisk expertis, problemlösningsförmåga och samarbete med andra yrkesgrupper.
Förslag på utbildningar
Vad gör en civilingenjör?
Civilingenjörer finns inom en mängd olika kategorier och kan jobba inom olika sektorer. Vad du arbetar med som civilingenjör beror på vilken inriktning du valt i din utbildning.
Som statligt anställt kan du bland annat jobba som doktorand där du till stor del forskar och föreläser för studenter. I den kommunala sektorn fokuserar du mer på administration, planering och ledning där infrastruktur är en huvudfaktor. Inom privat sektor arbetar du ofta framför datorn där du konstruerar eller utvecklar tekniska konstruktioner, allt ifrån industribyggnader till datasystem samtidigt som du ansvarar för att säkerställa konstruktionernas prestanda och hållbarhet.
Som civilingenjör arbetar du mycket i olika projektgrupper och du kan även själv vara ansvarig för att leda och samordna projekt. Det är inte heller ovanligt att du arbetar som konsult och säljer din expertis till olika industrier och organisationer, inte minst inom privat sektor.
Vilka arbetsuppgifter har en civilingenjör?
- Utveckla och konstruera produkter, system eller byggnationer.
- Analysera och bedöma prestanda, hållbarhet och effektivitet.
- Leda projekt från koncept till implementering.
- Forska och driva teknisk utveckling framåt.
Så utbildar du dig till civilingenjör
För att bli civilingenjör krävs fem års heltidsstudier vid högskola eller universitet där du läser ett masterprogram de två sista åren. Efter avslutad utbildning har du alltså tre examina: en kandidatexamen i teknik, en masterexamen i den inriktning du valt och en civilingenjörsexamen för programmet i sin helhet.
För att bli antagen till en civilingenjörsutbildning krävs grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E.
Egenskaper du behöver som civilingenjör
🧠 Problemlösningsförmåga
Som civilingenjör möter du många nya utmaningar i både konstruktion och projektsamordning som kräver lösningar.
📏 Noggrannhet
I yrket ansvarar du för hållbarheten i konstruktioner och du måste därför vara säker på att beräkningar är korrekta så att mänskliga och materiella skador inte förekommer.
💬 Kommunikativ förmåga
Som civilingenjör får du ofta rollen som projektledare och då är det viktigt att kunna bedriva en tydlig kommunikation mellan medarbetare och externa intressenter.
🤝 Sammarbetsförmåga
I yrket arbetar du ofta i grupp med andra och det är därför viktigt att ha god samarbetsförmåga.
Vad tjänar en civilingenjör?
Ta reda på genomsnittslönen för olika civilingenjör, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.
Källor: arbetsförmedlingen.se, saco.se, antagning.se, ingenjoren.se