Sök utbildning 👉

Så blir du entreprenör

Drömmer du om att skapa, leda och utveckla en egen verksamhet? Som entreprenör arbetar du med att förverkliga idéer och driva företag framåt. 

Som entreprenör arbetar du med att förverkliga idéer som antingen kan leda till ekonomisk vinning, eller på annat vis förbättra livskvalitén för andra människor. Det handlar också om att våga ta risker för att hitta nya lösningar, utveckla och organisera nätverk och driva företag framåt.

Vad gör en entreprenör? 

Som entreprenör arbetar du med att identifiera affärsmöjligheter på olika marknader. Det är vanligt att du som entreprenör startar och driver företag – allt från mindre företag till större organisationer. Som entreprenör är det inte heller ovanligt att du arbetar med research och problemlösning men också ledarskap och teamarbete.

Beroende på vad du arbetar med kan du behöva ta ansvar för att driva och utveckla företag, och i det kan det innefattas att ta hand om allt från anställda till företagets marknadsföring och försäljning.

Vilka arbetsuppgifter har en entreprenör? 

  • Identifiera och utvärdera nya affärsmöjligheter 
  • Ta fram och implementera affärsplaner 
  • Hantera ekonomi, till exempel budgetering 
  • Marknadsföring och försäljning 
  • Rekrytering, utbildning och ledarskap 
  • Riskhantering och problemlösning 

Så utbildar du dig till entreprenör

Det finns olika vägar att gå för dig som vill bli entreprenör. Vissa har arbetat sig fram till att bli entreprenörer, medan andra har genomgått mer formella utbildningar inom till exempel starta-eget, affärsadministration, ekonomi eller entreprenörskap.

Utbildning till entreprenör på universitet och högskola  

På universitet och högskola finns det många olika program men också kortare kurser som fokuserar på företagande, innovation och entreprenörskap. Om du vill läsa entreprenörskap på universitet eller högskola kan det finnas vissa krav på förkunskaper.  

Fler utbildningar inom entreprenörskap 

Andra utbildningar inom entreprenörskap går även att hitta på till exempel yrkeshögskola, folkhögskola eller inom komvux. Längd och omfattning på dessa utbildningar kan variera men om du väljer att studera på till exempel en yrkeshögskola är utbildningen oftast två år. En utbildning inom entreprenörskap på yrkeshögskola är ofta mer praktisk lagd och ger dig möjlighet att få arbetserfarenhet direkt i utbildningen.  


Egenskaper du behöver som entreprenör

🙋 Initiativtagande 

Att ta initiativ är grundläggande för dig som entreprenör eftersom det ofta är upp till dig själv att driva dina idéer framåt.  

👍🏼 Beslutsamhet 

Som entreprenör är det viktigt att du är bekväm med att ta risker och fatta beslut även under pressade situationer.  

💬 Kommunikativ förmåga 

För dig som entreprenör är det viktigt att du är bra på att kommunicera, framförallt för att kunna förmedla dina idéer och bygga relationer.  

⌛ Stresstålig 

Entreprenörskapet kan gå upp och ner och vara fyllt med osäkerhet. Det är därför viktigt att du kan hantera stress på ett hälsosamt sätt.  

🤝🏼 Samarbetsförmåga 

Det är viktigt att du kan bygga och underhålla ett starkt team och att ni tillsammans kan arbeta mot gemensamma mål.  

Vad tjänar en entreprenör? 

Hur mycket du tjänar som entreprenör varierar mycket beroende på vilken bransch du ger dig in i, hur mycket erfarenhet du har samt företagets framgång.

Se genomsnittslön för olika branscher 


Källor: saco.se, foretagarna.se

Vanliga frågor

  • Det finns flera utbildningar för dig som vill bli entreprenör. Beroende på om du vill läsa en utbildning på universitet eller högskola eller till exempel på yrkeshögskola finns det olika behörighetskrav.

  • Att bli entreprenör kan vara utmanande, men det kan också vara väldigt spännande och roligt. Det gäller att vara disciplinerad och modig. Det är viktigt att vara beredd på att vägen mot entreprenörskap kan vara tuff. 

  • Eftersom entreprenörskap handlar om att förverkliga och driva idéer som kan ge ekonomisk vinning eller förbättring av till exempel levnadsvillkor skulle man kunna säga att man kan bli entreprenör inom i stort sett vilket område som helst. Så länge det finns en marknad och ett behov. 

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser