Sök utbildning 👉

Så blir du frisör

Gillar du att skapa och arbeta med händerna? Som frisör får du ett socialt yrke med varierade arbetsuppgifter och plats för din kreativitet.

En frisör arbetar bland annat med att klippa, styla, forma och färga hår. Att bli frisör innebär dock inte bara att du kommer klippa hår – det handlar också om kreativitet, självuttryck och att skapa unika stunder för dina kunder. Som frisör använder du din kunskap och kreativitet till att göra dina kunder nöjda, oavsett om de vet vad de är ute efter eller inte.

Vad gör en frisör? 

En frisörs huvudsakliga uppgift är att skapa och underhålla estetiskt tilltalande frisyrer åt sina kunder. Det innefattar inte bara klippning, utan också allt från färgning och permanent till styling och rådgivning om hårvård. Som frisör är det viktigt att kunna använda både sina händer och verktyg för att kombinera färg och form som passar både kundens önskemål och behov.  

Som frisör kan du hyra en stol på en frisörsalong eller arbeta som anställd. Du kan även arbeta som stylist på olika företag, till exempel inom event. Många frisörer väljer även att starta sina egna frisörsalonger eller företag inom branschen.  

Vilka arbetsuppgifter har en frisör? 

Att arbeta som frisör handlar mycket om att skapa frisyrer med hjälp av olika verktyg och tekniker. Några vanliga arbetsuppgifter är:  

  • Klippa och forma hår efter olika hårtyper och stilar. 
  • Använda färgtekniker för att skapa unika och personliga utseenden.  
  • Rådgöra med kunder om både frisyrer och hårvård.  
  • Hålla sig uppdaterad om de senaste trenderna inom hårmode.  

Så utbildar du dig till frisör

För dig som vill utbilda dig till frisör kan du hitta olika utbildningsvägar. Frisörutbildningar kan erbjudas både på gymnasiet och på komvux- och vuxenutbildning. Du kan läsa till frisör på gymnasiet genom att välja Hantverksprogrammet. Det finns även yrkesutbildningar till frisör där du betalar för utbildningen. Utformningen på dessa utbildningar kan se lite olika ut men det är vanligt att utbildningarna läses på plats.  

Frisör är ett hantverksyrke vilket innebär att du kan avlägga ett gesällprov. Ett gesällprov är utformat för att fastställa att du har goda hantverkskunskaper och tas efter din grundutbildning samt avlönad praktik under 3000 timmar. 


Egenskaper du behöver ha som frisör

💪🏼 Rörlighet 
Som frisör arbetar man mycket stående vilket kan påverka både rygg, ben och axlar.  

💸 Säljinriktad  
För frisörer handlar en stor del av arbetet om att sälja hårvårdsprodukter. 

💬 Social förmåga 
Arbetet innebär mycket kundkontakt och det är viktigt att kunna ge bra service. 

🎨 Kreativ förmåga 
Det är viktigt att ha känsla för form, stil och proportioner för att kunna se vad som passar kundens behov och personlighet.  

Vad tjänar en frisör? 

Ta reda på genomsnittslönen för en frisör, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för frisörer


Källor: arbetsförmedlingen.se

Vanliga frågor

  • Att utbilda sig till frisör kan ta allt mellan ett och tre år. Efter att du genomfört grundutbildningen behöver du genomföra en avlönad praktik på minst 3000 timmar innan du kan få ditt gesällbrev och titulera dig frisör.

  • Som frisör tjänar du ungefär 28 500 kronor i månaden innan skatt. Du kan tjäna mer eller mindre beroende på om du hyr en stol, arbetar som anställd eller som egen företagare.

  • Frisör passar dig som gillar att vara kreativ och som har en bra känsla för färg och form. Det är bra om du tycker om kontakt med människor, då en stor del av en frisörs arbetsuppgifter innefattar kundkontakt och service.

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser