Plåtslagare är en bred yrkesroll inom byggbranschen, där arbetsuppgifterna kretsar kring olika slags arbeten med plåt. För att bli plåtslagare kan du gå en komvux- eller arbetsmarknadsutbildning. Det går även att bli plåtslagare genom att läsa bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet med inriktning plåtslageri.
Förslag på utbildningar
Vad gör en plåtslagare?
En plåtslagare är en person som arbetar med plåt, ofta till byggnader och dylikt. Arbetet innefattar att tillverka och montera plåtdetaljer på tak och fasader, såsom hängrännor, stuprör, takplåt, och fasadbeklädnad. Plåtslagare kan arbeta inom flera olika områden, exempelvis som flygplansplåtslagare, grovplåtslagare, byggnadsplåtslagare, verkstadsplåtslagare eller takplåtslagare.
Vilka arbetsuppgifter har en plåtslagare?
- Montering av taksäkerhetsanordningar.
- Snöskottning och målning av tak.
- Montering av tak och fasadbeklädnader av plåt.
- Underhåll av gamla plåttak.
- Montering av fönsterbleck och plåtdetaljer.
Så utbildar du dig till plåtslagare
Du kan bli plåtslagare genom att gå en utbildning i plåtslagare på komvux eller en arbetsmarknadsutbildning. Det går även att läsa till plåtslagare på gymnasiet på bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning plåtslageri.
Utbildning till plåtslagare på komvux
En komvuxutbildning till plåtslagare är cirka 1 år. Utbildningens längd kan dock variera beroende på utbildningstakt och tidigare erfarenheter. Under utbildningen läser du bland annat kurserna bygg och anläggning 1 och 2, ventilationsplåtslageri, plåtslageriteknik och plåtslageriprocessen. Efter avslutad utbildning är du behörig till en anställning som lärling
Utbildning till plåtslagare genom en arbetsmarknadsutbildning
En arbetsmarknadsutbildning är en kort yrkesutbildning inom yrken där det är brist på utbildad personal. För att du ska kunna söka till en arbetsmarknadsutbildning måste du vara minst 25 år gammal och vara arbetssökande genom Arbetsförmedlingen. Utbildningslängden är cirka 1 år på heltid. Under en arbetsmarknadsutbildning till plåtslagare kommer du bland annat få kunskaper inom plåtslageriprocessen, ventilationsplåtslageri säkerhet inom branschen. Efter avslutad utbildning är du behörig att bli anställd som lärling.
Egenskaper du behöver som tandläkare
🔎 Noggrannhet
Att arbeta som plåtslagare kräver att du är mycket noggrann i ditt arbete. Du kommer bland annat behöva göra noggranna mätningar och montera olika detaljer som är en viktig del av arbetet.
🚶♂️Initiativförmåga
Som plåtslagare arbetar du mycket ofta självgående, vilket kräver att du måste kunna ta egna initiativ
💡 Problemlösningsinriktad
Varje arbete inom plåtslageri är unikt, då inget tak är den andra lik. Därför kan även lösningar för olika problem som uppstår skilja sig från gång till gång. De problem du stöter på kan därför skilja sig åt och du måste nya lösningar.
💬️ Kommunikativ förmåga
Det är bra om du har en god kommunikativ förmåga, då en stor del av arbetet sker i nära samarbete med kunder.
🖊️ Kreativ förmåga
Förutom att se till att allting fungerar bra, så är det viktigt att tänka på det visuella och att allting även ser bra ut. Det är därför fördelaktigt om du har ett kreativt sinne.
Vad tjänar en plåtslagare?
Ta reda på genomsnittslönen för en plåtslagare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.
Källor: arbetsförmedlingen.se