Att vara polis är mycket mer än att bara bära uniform och patrullera på gator och torg. Det handlar om att vara en del av något större – att skydda medborgarna, hålla lag och ordning och bidra till att skapa trygghet i samhället.
Förslag på utbildningar
Vad gör en polis?
Som nyexaminerad polis är det vanligast att man börjar arbeta i yttre tjänst som innefattar en mångsidig roll där du främst hjälper människor i utsatta situationer. En betydande del av polisarbetet fokuserar även på brottsförebyggande insatser och nära samarbete med skolor och socialtjänst för att stötta ungdomar. Det kan inkludera studiebesök i skolor och utarbeta handlingsplaner för att främja polisinsatserna.
Arbete i yttre tjänst innebär att man möter en mångfald av människor och situationer i samhället. Det omfattar även obekväma arbetstider och administrativt arbete för att dokumentera gripanden, beslagtagningar och brottsutredningar som blir underlag för eventuell rättegång.
Om du efter en tid känner dig redo att vidareutvecklas finns det gott om möjligheter för detta inom polisyrket. Du kan genomgå intern vidareutbildning för specialiserade roller såsom bombtekniker, insatspolis eller polisryttare.
Vilka arbetsuppgifter har en polis?
- Rycka ut på larm
- Att arbeta brottsförebyggande
- Utföra trafikkontroller
- Gripa misstänkta för brott
- Hålla förhör med misstänkta, vittnen eller målsägande
- Hantera bevismaterial som övervakningsfilmer
Så utbildar du dig till polis
För att bli polis krävs eftergymnasiala studier på högskola eller universitet där du läser polisprogrammet. För att vara behörig att söka till utbildningen finns särskilda antagningskrav där du bland annat behöver vara över 18 år, ha b-körkort och vara simkunnig.
Utbildningen är 2,5 år och inkluderar en 6 månaders lång betald aspirantutbildning.
Efter att ha ansökt till polisprogrammet genomgår du medicinska, psykologiska och fysiska tester för att säkerställa att du besitter de nödvändiga kvalifikationerna för att bli polis. Dessutom genomgår du en säkerhets- och lämplighetsprövning. När dessa steg är avklarade får du ditt antagningsbesked.
Efter avslutad och godkänd utbildning får du en polisexamen och blir behörig att söka anställning som polis.
Förberedande utbildning
Om du vill förbereda dig inför polisprogrammet finns möjligheten att läsa en polisförberedande utbildning på folkhögskolan som är 1 år. Syftet med utbildningen är att öva på fysiska och teoretiska moment för att öka dina chanser att komma in på polisprogrammet.
Egenskaper du behöver ha som polis
✋ Ansvarsförmåga
Som polis är det viktigt att ha god ansvarsförmåga för att kunna agera professionellt, pålitligt och vara en bra arbetskollega.
🩺 Psykisk stabilitet
Du kommer möta många olika människor där hotfulla situationer kan uppstå. Det kommer vara ytterst viktigt att ha ett stabilt psyke och bra tålamod för att kunna vara lugn och fatta avgörande beslut.
🤝 Samarbetsförmåga
Att arbeta som polis är ett lagarbete där du behöver ha en god samarbetsförmåga för att trivas och fungera bra i grupp.
💬 Kommunikativ förmåga
En viktig del i polisyrket är att lyssna, förstå och anpassa språket efter den du pratar med så att inga missförstånd uppstår.
📚 Organisationsförmåga
Kunna organisera och strukturera sitt arbete på ett metodiskt sätt är fördelaktigt inom polisyrket.
Vad tjänar en polis?
Ta reda på genomsnittslönen för en polis, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.
Källor: arbetsförmedlingen.se, polisen.se