Filtrera efter
Samhällsvetenskap
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 611 träffar
1
2
3
4
...
31
Annonser

Populära platser

Samhällsvetenskapliga utbildningar 

Samhällsvetenskap är beteckningen på de vetenskapliga ämnen som studerar samhället ur olika aspekter. Det är en diffus linje mellan samhällsvetenskap och humaniora. Ämnen inom samhällsvetenskapen är exempelvis:

  • Statsvetenskap
  • Nationalekonomi
  • Företagsekonomi
  • Sociologi
  • Genusvetenskap
  • Psykologi
  • Kulturgeografi
  • Medie- och kommunikationsvetenskap
  • Biblioteks- och informationsvetenskap
  • Freds- och konflikthantering

plugga samhällsvetenskap


Som samhällsvetare är man tränad i att, oavsett ämnesval eller inriktning, söka, bedöma och analysera information som kan komma att agera beslutsunderlag till politiska organ eller i näringslivet. Samhällsvetaren ingår i en sammanfattande skara av flera akademiker där alla har olika ämneskunskaper och funktioner i arbetslivet. Gemensamt är att de på något sätt försöker förklara samhällets uppbyggnad och hur människor förhåller sig till de olika samhälleliga strukturerna.

På Studentum kan du hitta din samhällsvetenskapliga utbildning inom bl.a. följande kategorier:

  • Historia
  • Religion
  • Teologi
  • Statsvetenskap / Politik
  • Offentlig förvaltning

Använd sökfunktionen ovan för att filtrera bland de olika kategorierna.

Jobb inom samhällsvetenskap

Eftersom ämnet samhällsvetenskap är så oerhört brett så har man många olika valmöjligheter på arbetsmarknaden. Som samhällsvetare kan man ofta arbeta inom statlig förvaltning då samhällsvetaren arbetar på departement, länsstyrelser, skattemyndigheten och andra verk. Arbetsuppgifterna här varierar väldigt mycket och spänner mellan administrativa uppgifter till informationsarbete och expertbetonade utredningsuppdrag. Andra jobbar inom den kommunala förvaltningen, då främst på landsting och kommuner. Där arbetar samhällsvetaren med ekonomisk planering, samhällsplanering, utredning och statistik. Arbetet inom den kommunala förvaltningen är ofta administrativt och många innehar ledande befattningar. Samhällsvetare kan även jobba inom media, information och IT, ofta som exempelvis journalister eller att de jobbar med omvärldsbevakning.

Utbildningar inom samhällsvetenskap

Samhällsvetenskapliga utbildningar ges inom de flesta olika skolformer. Om du vill ha en akademisk utbildning ska du läsa på högskola eller universitet. Eftersom samhällsvetenskapen är ett så pass brett område så finns det många olika utbildningar du kan studera på högskola eller universitet. Du kan läsa en utbildning inom samhällsvetenskap antingen som ett helt program eller som fristående kurser som kan leda fram till en kandidatexamen eller en magisterexamen.

» Samhällsvetenskapliga utbildningar på högskola och universitet

En skolform som lockar allt fler studenter är folkhögskolan. På folkhögskolan kan du läsa en samhällsvetenskaplig utbildning i form av exempelvis humanistisk profil eller europalinjen. Folkhögskolestudier innebär i många fall att du kan välja att bo på skolan under din utbildning. Fokus på varje enskild person där den personliga utvecklingen står först är viktiga delar i folkhögskolestudier.

» Samhällsvetenskapliga utbildningar på folkhögskolan

Alla som är över 20 år gamla har möjligheten att söka till Komvux/vuxenutbildningen för att komplettera med kunskaper man saknar från grundskolan eller gymnasiet. På gymnasienivå följer vuxenutbildningen samma läroplan och kursplaner som gymnasieskolan. Studietakten och antalet ämnen liksom kombinationen av dessa kommer du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare fram till genom att ni tillsammans för en individuell studieplan. Det finns många olika fristående kurser inom samhällsvetenskap på olika komvux runt om i hela landet. Du kan både läsa på vuxenutbildningen i din hemkommun eller på distans via en privat anordnare av vuxenutbildning.

» Samhällsvetenskapliga utbildningar på komvux

Om du inte vill eller kan flytta från din hemort, eller för dig som vill kombinera studier med arbete, är distansutbildningar ett bra alternativ. Det finns flera olika distansutbildningar inom samhällsvetenskap du kan läsa inom flera olika skolformer. Vid vissa distansutbildningar kan det vara obligatorisk närvaro vid ett antal tillfällen under utbildningen gång. För att kunna medverka på en samhällsvetenskaplig utbildning på distans måste du ha tillgång till en dator med internetuppkoppling.

» Samhällsvetenskapliga utbildningar på distans

Du som vill läsa samhällsvetenskap utomlands har också många alternativ att välja bland. När du ska studera utomlands kan du gå tillväga på lite olika sätt. Om du redan nu går en samhällsvetenskaplig utbildning på ett universitet eller högskola så kan du åka iväg under en eller flera terminer som utbytesstudent. För mer information om utlandsstudier som utbytesstudent – ta kontakt med din nuvarande högskola eller universitet.

Du kan också söka till en skola utomlands helt på egen hand. När du söker en utländsk skola på egen hand så är det upp till dig att hitta skola, utbildning samt ta reda på hur det går till när man söker dit. Om du kommer in så får du också själv ordna med boende, eventuella visum och så vidare.

Om du istället vill ha mer hjälp och ett stöd när du ska söka utbildning utomlands så kan du gå via en utlandsförmedlare, en så kallad agent. Agenten hjälper dig under hela processen, med allt från att hitta skola och utbildning och ansökan, till att få hjälp med eventuellt visum samt boende i det land dit du ska.

» Samhällsvetenskapliga utbildningar utomlands