Sök utbildning 👉

5 vårdyrken med kort utbildning och hög lön 

Att jobba inom vård och omsorg är ett givande och meningsfullt arbete där du bokstavligt talat spelar en avgörande roll i människors liv. 

Det råder brist på personal inom många områden inom vården, så väljer du att utbilda dig till ett vårdyrke har du i många fall stora chanser att få jobb snabbt.  

Inom vården finns många olika yrken. Flera av dem är så kallade legitimationsyrken som oftast kräver att du har gått en längre utbildning och fått en legitimation utfärdad av Socialstyrelsen. 

Om du inte vill eller har möjlighet att gå tre, fyra, fem eller till och med sex år på högskolan eller universitetet finns det andra vårdyrken du kan satsa på. 

Här listar vi fem tips på yrken med hög lön och en kortare utbildningsväg. Yrkena i listan nedan har en medellön på över 28 000 kronor i månaden och kräver max 2,5 års utbildning. 

1. Ortopedtekniker

  • ⌚ Utbildningstid: 2 år 
  • 💰 Månadslön: 36 800 kr 

Hitta utbildningar 

En ortopedtekniker jobbar med att tillverka hjälpmedel och proteser som stödjer eller ersätter en kroppsdel. Patientens behov kan bero på till exempel olycksfall, sjukdom eller medfödd fysisk funktionsnedsättning. Ortopedtekniker arbetar ofta tillsammans med ortopedingenjörer som jobbar med att ta fram konstruktionen av hjälpmedlet. 

2. Ambulanssjukvårdare 

  • ⌚ Utbildningstid: 1 år (+ utbildad undersköterska 1,5 år) 
  • 💰 Månadslön: 32 700 kr 

Hitta utbildningar 

Ambulanssjukvårdaren ingår i ett ambulansteam. Uppgifterna kan vara att sköta kommunikation, transport, underhålla ambulansfordonet, ansvara för medicinsk utrustning och assistera vid behandling av patienter. I ambulansteamet ingår alltid också en utbildad sjuksköterska. 

3. Tandsköterska 

  • ⌚ Utbildningstid: 1,5 år 
  • 💰 Månadslön: 28 300 kr 

Hitta utbildningar 

Inom tandvården finns vårdteam som innehåller tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor. Tandsköterskans roll är till stor del att assistera under behandlingar, ansvara för utrustning och sterilisering av instrument. Det ingår även en del självständigt arbete med vissa behandlingar, förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. 

4. Apotekstekniker 

  • ⌚ Utbildningstid: 1,5 år 
  • 💰 Månadslön: 28 200 kr 

Hitta utbildningar 

En apotekstekniker är specialiserad på rådgivning som rör receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter. Apoteksteknikern kan också jobba med apotekets varuhantering, förpackning, inköp och lager.  

5. Vårdadministratör 

  • ⌚ Utbildningstid: 2 år 
  • 💰 Månadslön: 28 000 kr 

Hitta utbildningar 

Vårdadministratören jobbar med dokumentation inom vården, främst rörande patientjournaler. Vårdadministratören kan också ha andra administrativa uppgifter som tidsbokning, fakturering och i receptionen. Andra benämningar på yrket kan vara medicinsk vårdadministratör eller medicinsk sekreterare.  

Källor: arbetsformedlingen.se, scb:s lönesök 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Site Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser