Coronakrisen har påverkat stora delar av samhället, och arbetsmarknaden är ett av de områden som drabbats hårt. Många olika satsningar görs nu för att lyfta arbetsmarknaden och hjälpa både företag och de som söker jobb. En sådan satsning är de nya korta YH-utbildningarna som Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) beslutat om.
Korta YH-utbildningar är en ny typ av utbildningsform inom yrkeshögskolan och förslaget godkändes av regeringen redan förra året. Men i och med coronakrisens framfart har MYH beslutat om att göra en större satsning på de korta YH-utbildningarna. Man har bland annat ökat antalet studieplatser från 3000 till 7000 under 2020-2021 och beviljat fler utbildningar än man från början tänkt. 101 nya utbildningar inom till exempel digitalisering, välfärdsteknik, cybersäkerhet och hållbar utveckling inom textil och mode har redan godkänts.
Flexibla utbildningar ökar chansen att avancera i arbetslivet
De korta YH-utbildningarna går att studera på heltid, deltid och distans och fokus för utbildningarna är flexibilitet. Det blir enklare att jobba samtidigt som man går en utbildning, vilket passar bra för dig som till exempel är korttidspermitterad och vill utveckla din kompetens. Utbildningarna riktar sig även till den som vill förnya sin kompetens för att behålla sitt arbete samt till den som vill ta sig an mer avancerade arbetsuppgifter eller byta bana i arbetslivet.
Vi har pratat med Jenny Sörby, kommunikationschef på Myndigheten för yrkeshögskolan, som berättar att tanken bakom de nya utbildningarna är de ska bidra till det livslånga lärandet och svara mot arbetslivets behov.
– I rådande läge med covid-19 tror vi att kompetensutveckling är extra viktigt för att skapa konkurrenskraft på sikt. I ett läge när många går ner i arbetstid finns det också utrymme för kompetensutveckling på ett sätt som det inte alltid finns när hjulen snurrar som vanligt. För de som blir av med jobbet kan det innebära en möjlighet att till exempel söka sig till nya branscher med ett växande behov, menar Jenny Sörby.
Bakgruden till att de nya utbildningarna tagits fram är att man velat utveckla yrkeshögskolan.
– Genom att yrkeshögskolan utvecklas, och blir tillgänglig för fler, kommer den att kunna svara mot arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft på ett ännu bättre sätt framöver, säger Jenny Sörby.
Utbildningslängd och ansökningsperiod för korta YH-utbildningar
Utbildningarna är olika långa och kan innebära allt från en vecka till ett halvårs studier, men de flesta är mellan fem till sex veckor långa. Utbildningarna får vara mellan 5 YH-poäng (en vecka) och maximalt 95 YH-poäng (20 veckor). Genomsnittskursen för vanliga YH-utbildningar är cirka 25-30 YH-poäng – alltså fem till sex veckor.
Beslutet om vilka skolor som får bedriva korta YH-utbildningar, eller kurser och kurspaket, kom den 15 april. Ansökningsperioden till utbildningarna kan variera och skolorna kan starta så snart de har möjlighet.
Stor spridning bland utbildningsområden
Bland de utbildningar som godkänts finns kurser och kurspaket inom digitalisering, hållbar utveckling, media och kommunikation, bygg, energi, cybersäkerhet, hållbart mode och många fler. Flest utbildningar har godkänts inom Teknik, Data/IT samt Ekonomi, administration och försäljning. Vissa utbildningar är anpassade efter den som behöver förnya sin kompetens (up-skill) och vissa mer för den som vill gå vidare till mer avancerade arbetsuppgifter eller byta bana helt (re-skill).
Behörighetskrav för korta YH-utbildningar
Utbildningen riktar sig främst till dig som redan har en viss arbetslivserfarenhet och därför finns det ofta behörighetskrav på att du ska ha jobbat inom det område som utbildningen gäller. Även tidigare yrkeshögskolestudier eller annan relevant arbetslivserfarenhet kan vara ett krav.
Utökning av studieplatser på vanliga YH-utbildningar
Även vanliga YH-utbildningar kommer att få fler studieplatser i och med regeringens extra satsning på yrkeshögskolan.
Vill du gå en kort YH-utbildning? Hitta alla utbildningar här!
Källor: myh.se, sverigesradio.se