Sök utbildning 👉

Tre saker att tänka på när du ansöker till en handelshögskola

Gör noggrann research, visa din personlighet och se till att förbereda dig i god tid. Så lyder experternas råd när du ska ta första steget mot en handelshögskola.

Oavsett om du planerar att söka till en MBA, en masterutbildning, ett kandidatprogram eller en kortare chefsutbildning, är det bra att veta att du kan möta tuff konkurrens när du ansöker till en handelshögskola. För att öka dina chanser att bli antagen till en handelshögskola är det viktigt att visa din personlighet och entreprenörsanda, särskilt om du söker till ett MBA-program eller ansöker via alternativt urval.

Det är också viktigt att du tidigt formulerar dina mål i ansökningsprocessen. Vänta inte till sista minuten med att ansöka, särskilt inte om du behöver göra ett test som GMAT (Graduate Management Admission Test). Det första steget, som är avgörande för att se om programmet passar dig, är att göra noggrann research.

Research, research, research

Att förstå om ett program passar dig är en avgörande del av ansökningsprocessen. "Vi letar efter personer som har funderat på vad de vill göra och varför de har valt just vårt program," säger Craig Robinson, programdirektör för International Management Masters vid King's Business School, King's College London.

Han betonar också att det är viktigt att först tänka ut några bra frågor innan du börjar kolla på högskolor. Dessa frågor kan hjälpa dig att se om en viss skola passar dina mål och förväntningar.

  • Hur kommer undervisningen att vara?
  • Vilka kommer vara dina klasskamrater?
  • Hur många kommer ni vara?

"Det bästa sättet att få en äkta bild av hur det är att läsa ett speciellt program är att prata med nuvarande eller tidigare studenter," säger Ian Pierson, Senior Customer Success Operations Manager på Unibuddy. Han har nyligen samarbetat med Graduate Management Admission Council (GMAC) för att koppla samman blivande och nuvarande studenter, vilket ger verkliga insikter om campuslivet, programmen och förberedelserna inför GMAT-testet. "Även om rankningar är viktiga för blivande studenter, vill många ha bekräftelse från nuvarande studenter och alumner när de fattar sina beslut."

Vad är ett GMAT-test?

The Graduate Management Assessment Test, GMAT är ett standardiserat test som godkänts av Graduate Management Admission-rådet och har antagits som ett formellt krav vid antagning till ackrediterade handelshögskolor och MBA-leverantörer över hela världen. Testet mäter färdigheter och förmågor som utvecklas över tiden. 

Visa din personlighet

Vissa handelshögskolor tittar på mer än bara betyg och erfarenhet när de tar emot ansökningar. Skolan vill bygga en grupp studenter som är mångsidig, har olika erfarenheter och kan lära av varandra. "Intervjuer och rekommendationsbrev är sätt att visa vem du är som person och vad du har åstadkommit" säger Fernando Mora, Senior Vice President för Postgraduate Enrollment vid Hult International Business School. "Prata inte bara om vad du tror på, utan visa också vad du har gjort för att stödja det du tror på i praktiken."

Du kanske inte är entreprenör, start-up-grundare eller företagsledare, men Fernando Mora betonar att alla handelshögskolor ändå vill se en viss entreprenörsanda. "Vision, självförtroende, passion, nyfikenhet och viljan att vara innovativ är viktiga egenskaper. Affärer och äventyr hör ihop, och vi söker personer med en liknande inställning som vi tror kommer att trivas i vår unika miljö på handelshögskolan." Sammanfattningsvis, om du får chansen att visa vem du är i din ansökan eller intervju – ta den!

Vänta inte till sista minuten

Att bestämma sig för att ansöka till en handelshögskola är inte något du gör snabbt – det tar tid och kräver noggrann research och eftertanke, oavsett om du söker en fördjupningskurs eller ett MBA-program. "Förbered din ansökan så tidigt som möjligt så att du inte missar chansen att komma in på den skola du helst vill gå, bara för att du inte hade tillräckligt med tid att förbereda dig, få ett bra resultat på GMAT, eller lägga till rätt information på ditt CV för att göra din profil mer attraktiv." säger Lana Silantyeva, medgrundare av 700+Club – ett internationellt center för antagningar och testförberedelser.

Att vänta till sista minuten med din ansökan är riskabelt, särskilt när tester som GMAT eller högskoleprovet är så viktiga. Ett bra resultat ökar inte bara dina chanser att bli antagen, utan ger dig också självförtroende att klara av kraven på handelshögskolan. Kom ihåg att när du förbereder dig för ett test, förbättrar du också dina kunskaper och färdigheter.

”Vi förstår hur viktigt det är för många som söker till handelshögskolor att prestera bra på GMAT och vi har nyligen förbättrat provet för att göra det mer effektivt och flexibelt för provtagaren.” säger Nalisha Patel, regional direktör för Europa på GMAC, som administrerar provet. ”Testet är nu också mer relevant och bedömer provtagarens färdigheter i kritiskt tänkande, problemlösning och dataanalys – områden som både skolor och arbetsgivare letar efter hos framtida handelshögskoleutbildade.”

Här hittar du officiella prov att öva på!

Att ansöka till en handelshögskola är ett viktigt beslut som du inte bör ta lätt på. Är du osäker på om programmet du söker passar dig? Ta dig tiden att verkligen fundera genom ditt beslut, det kan vara så att du då hittar ett program som passar dig ännu bättre. När du väl hittar ett program som du verkligen gillar och brinner för, kommer det bli mycket lättare att visa vem du faktiskt är.

Lycka till!

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser