Om du har gått i tankar på att börja studera till hösten är det nu hög tid att bestämma dig för vilken utbildning du vill gå. Från och med den 16 september öppnar nämligen antagningen och du har då möjlighet att skicka in din anmälan över vilka utbildningar du vill studera. Den 15 oktober stänger den officiella antagningsperioden för dig som vill börja studera till vårterminen 2025.
Förslag på utbildningar
Vad händer sen och hur går antagningen till? Vi går igenom steg för steg hur antagningsprocessen ser ut och vad du behöver tänka på från det att du ska skicka in din ansökan till att du får ett antagningsbesked.
Innan du skickar in din ansökan
Innan du skickar in din ansökan kan det vara bra att säkerställa att du har rätt behörighet till utbildningen eller utbildningarna du sökt. På det sättet undviker du otrevliga överraskningar som till exempel att du blivit struken från en utbildning du prioriterat högt.
För att undvika eventuella misstag och förhastade beslut kan det vara bra att göra din anmälan i hyfsat god tid innan sista datum. Det är sällan en bra idé att sitta kvällen innan och bli tvingad att ta snabba beslut.
Prioritera dina utbildningar
Om du har valt att söka till flera olika utbildningar, eller kanske till samma utbildning men vid olika lärosäten är det viktigt att komma ihåg att du själv behöver gå in och prioritera dina utbildningsval.
Hur du prioriterar dina utbildningar har nämligen stor betydelse när antagningen sedan genomförs. Då utgår man från att den utbildning du har satt högst upp i din anmälan är den du helst vill gå. Fram till den sista anmälningsdagen kan du fritt ändra om i ordningen och ta bort eller lägga till utbildningar.
💡 Sen anmälan
Missade du kanske att skicka in din ansökan innan sista ansökningsdatum? Ingen fara! Många universitet och högskolor håller öppet för sen anmälan till vissa utvalda kurser och program. Det kan vara bra att veta att en del av skolorna dock inte öppnar för sen anmälan förrän efter att det första antagningsbeskedet blivit publicerat.
Läs mer om sen anmälan
Vad händer sen?
Under oktober och november granskas din antagning. Du kommer då bli kontaktad via mejl där du uppmanas att kolla så att dina uppgifter stämmer. Det gör du via din profil på antagning.se. Detta görs för att antagningen ska säkerställa att inga uppgifter som registrerats blivit fel.
När får man reda på antagningen?
Den 10 december får du ditt första antagningsbesked. Det första antagningsbeskedet har också ett svarskrav, vilket innebär att du behöver lämna svar på om du är intresserad av att behålla din plats eller inte. Du har fram till den 16 december på dig att lämna svar.
Oavsett om du nu har fått reda på att du kommit in på den utbildning du önskade, eller om du behöver vänta på det andra antagningsbeskedet, finns det några saker som kan vara bra att ha koll på till exempel hur du ansöker om CSN och skaffar boende.
Detta kan vara bra att ha koll på
Tiden efter att antagningen stängt fram till att du får ditt besked kan kännas lång men går oftast snabbare än du tror. Det kan vara bra att veta att det kan ta ett tag innan du får någon uppdatering efter att du skickat in din ansökan. Det är inget ovanligt och likadant för alla som sökt!
Källa: antagning.se