Sök utbildning 👉

Komvux och Gy25

För dig som ska börja på en komvuxutbildning hösten 2025 gäller ett nytt system. Här har vi samlat information som kan vara bra att ha koll på.

Gy25 är en reform som innebär förändringar för alla utbildningar inom gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan, komvux på gymnasial nivå och komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå. 

Förändringarna inom komvux påverkar dig som ska börja studera en vuxenutbildning på gymnasial nivå efter 30 juni 2025. Om du börjar innan dess kommer inte din utbildning eller dina betyg att påverkas av reformen, så länge du går klart utbildningen innan 30 juni 2030. 

För dig som blivande student har vi samlat övergripande information om:  


Ämnen och ämnesnivåer 

Den största förändringen i Gy25 är att systemet är ämnesbaserat istället för kursbaserat. I grunden handlar det om att du som student ska få längre tid på dig att lära dig ett ämne innan du får ditt betyg.  

I det nya systemet läser du ämnesnivåer på ett motsvarande sätt som du tidigare läste kurser. Skillnaden är att ditt betyg på den högsta nivån blir ditt betyg i hela ämnet.  


Betyg och blandbetyg 

Från och med 1 juli 2025 läser du ämnesnivåer istället för kurser. Om du läser till exempel svenska nivå 1, 2 och 3 kan det se ut så här. 

Exempel 1: Ämnesbetyg

  • Svenska nivå 1, 100 poäng. Betyg: C 
  • Svenska nivå 2, 100 poäng. Betyg: D 
  • Svenska nivå 3, 100 poäng. Betyg: B 

I din examen visas ett ämnesbetyg i svenska. Ditt betyg i den högsta nivån gäller. 

🎓 Svenska, 300 poäng. Ämnesbetyg: B 

Blandbetyg är relevant för dig som läst kurser innan reformen och ämnesnivåer efter reformen inom samma ämne. Det kommer finnas en övergångsperiod mellan 1 juli 2025 fram till 30 juni 2030. Under den perioden kan du få en examen som innehåller betyg i både kurser och ämnesnivåer. Då kan det till exempel se ut så här.

Exempel 2: Blandbetyg

Du får betyg i två kurser och en ämnesnivå i svenska. 

  • Svenska 1, 100 poäng. Betyg: C 
  • Svenska 2, 100 poäng. Betyg: D 
  • Svenska nivå 3, 100 poäng. Betyg: B 

I din examen visas då både kursbetyg och nivåbetyg i svenska.  

🎓 Svenska 1, 100 poäng. Kursbetyg: C 

🎓 Svenska 2, 100 poäng. Kursbetyg: D 

🎓 Svenska nivå 3, 100 poäng. Nivåbetyg: B 


Prövning 

Du kan fortfarande göra prövningar i kurser under övergångsperioden, alltså fram till sista juni 2030. Efter det kan du bara göra prövningar i ämnesnivåer. Du kan också göra prövning i ämnesnivåer även om du påbörjat din utbildning innan det nya systemet träder i kraft, om du vill. 

En av grundtankarna med det nya ämnesbaserade systemet Gy25 är att betygen på lägre nivåer inte ska “hänga kvar” om du klarar ett högre betyg i på en högre nivå. Det gäller även när det kommer till prövning. Därför kommer ditt betyg att gälla lägre nivåer om du klarar en prövning på en högre nivå i det nya systemet.

Till exempel: 

Du gör en prövning i svenska nivå 3. 

Du får betyget C på prövningen. 

= du får ämnesbetyget C i svenska, som omfattar nivå 1, 2 och 3. 


Högskolebehörighet och meritpoäng 

Många ämnesnivåer kommer ha en motsvarighet i det gamla kurssystemet, vilket gör att de kan räknas på samma sätt som innan. Här ser du några exempel på motsvarande kurser.

Kurs (gamla systemet Gy11) 

  • Engelska 5, 100 poäng 
  • Fysik 1a, 150 poäng 
  • Psykologi 1, 50 poäng 

Ämnesnivå (nya systemet Gy25) 

  • Engelska nivå 1, 100 poäng 
  • Fysik nivå 1b, 150 poäng 
  • Psykologi nivå 1, 50 poäng 

Skolverket och Universitets- och högskolerådet (UHR) samarbetar för att ta fram grundläggande och särskild behörighet till högskolan. Särskild behörighet för YH-utbildningar tas fram av yrkeshögskolorna själva.  

Meritpoängen kommer fortfarande att räknas ut på samma sätt som idag, det vill säga betygets värde multiplicerat med antal poäng för ämnesnivån, delat på antalet poäng för hela programmet. 


Yrkespaketen 

Yrkespaket inom komvux är en samling ämnesnivåer eller kurser på gymnasial nivå som är relevanta för ett yrkesområde. Yrkespaketen kallas också sammanhållna yrkesutbildningar eller yrkesvux. 

Redan från och med 1 januari 2025 börjar vissa nya regler gälla för yrkespaketen. Saker som ändras är bland annat: 

  • APL (arbetsplatsförlagt lärande, praktik) blir ett krav. Minst 15 procent av utbildningen ska ges som praktik. 
  • Tillgång till yrkesutbildning inom ett primärt samverkansområde ska öka. Du ska kunna söka yrkesutbildningar fritt inom hela det samverkansområde din hemkommun ingår i, alltså inte bara i din hemkommun. 

Från och med 1 juli 2025 blir yrkespaketen ämnesbaserade istället för kursbaserade. 

Yrkespaket kan finnas inom olika områden. Skolverket tar fram förslag på yrkespaket, men enskilda huvudmän kan också välja att ta fram egna yrkespaket utifrån det lokala eller regionala behovet på arbetsmarknaden. 

Här är yrkespaketen som tagits fram av Skolverket*: 

  • Yrkespaket inom hotell och turism 
  • Yrkespaket inom försäljning och service 
  • Yrkespaket inom industritekniska 
  • Yrkespaket inom barn och fritid 
  • Yrkespaket inom bygg och anläggning 
  • Yrkespaket inom VVS och fastighet 
  • Yrkespaket inom restaurang och livsmedel 
  • Yrkespaket inom el och energi 
  • Yrkespaket inom fordon och transport 
  • Yrkespaket inom frisör och stylist 
  • Yrkespaket inom vård och omsorg 
  • Yrkespaket inom naturbruk 

*Innan 1 juli 2025 kan det ske ändringar och fler yrkespaket kan tas fram. Här kan du läsa mer om hur Skolverket uppdaterar beslut och innehåll

🛠️ Vi uppdaterar sidor på studentum.se 

Här på studentum.se kan du hitta inspiration och information om komvux och vuxenutbildning inför ditt utbildningsval. Vi uppdaterar information som påverkas av Gy25 löpande. Vi uppdaterar: 

  • information om utbildningar hos specifika skolor och arrangörer. 
  • artiklar och guider med generell information som du hittar i vår artikelsektion och sektionen om utbildning. 

Källa: skolverket.se

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Site Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser