HJÄLP! Jag har dåliga betyg, dags att säga hejdå till utbildningarna med höga antagningspoäng. Eller? Nej då, det finns flera vägar att ta. Vad sägs om att läsa samma slags utbildning utomlands eller göra en prövning av dina kunskaper? Ingenting är kört, du måste bara veta vilka vägar du har att välja på och hur de fungerar.
Självklart är det bra att satsa på höga betyg från gymnasiet om du vet att du kommer att vilja plugga vidare efter studenten. Men att dina betyg inte håller den nivå du önskar är inte synonymt med att du måste säga hejdå till målet att bli psykolog, läkare eller jurist. Vi vet att det kan vara lätt att känna hopplöshet, men kom ihåg att det är en känsla och inte fakta. Här är några förslag som kan öka dina chanser att komma in på din drömutbildning!
Skriv högskoleprovet
Två gånger om året (inför ansökningsperioderna) har du möjlighet att göra högskoleprovet. Provet är uppdelat i fem provpass som alla skrivs under en dag. Ditt resultat är giltigt i fem år och kan användas när du söker till universitet och högskolor. Förutsatt att du har behörighet till det program som du är intresserad av kan du bortse från dina gymnasiebetyg och endast ansöka med högskoleprovsresultatet.
Gör en prövning
Om du inte har möjlighet att läsa en hel kurs på komvux har du rätt att studera på egen hand och sedan göra en prövning av dina kunskaper. Detta brukar också kallas för att “tenta av” en kurs. En prövning är skriftlig eller muntlig och är en bra chans för dig att få det betyg du behöver. Prövningen kostar 500 kronor och bekostas av dig själv.
Läs in din kompetens på folkhögskola
Det är lätt att bara förknippa komvux med att ta igen det som eventuellt missades på gymnasiet, men det finns fler vägar att gå. Folkhögskolor erbjuder något som kallas Allmän kurs som kan ge dig den behörighet som du behöver. Om du klarar studierna får du ett studieomdöme som du kan använda när du söker till ett universitet eller en högskola. Du hamnar då i en särskild urvalsgrupp och konkurrerar om platserna tillsammans med dem som också har läst på folkhögskola.
Testa alternativt urval
Att du kan bli antagen till en utbildning baserat på dina betyg eller ett högskoleprov är något de flesta vet om, men det finns en tredje urvalsgrupp: alternativt urval! Det är upp till skolorna själva att bestämma vilka kriterier de sökande ska uppfylla, men vanligtvis behöver du göra ett inträdesprov eller komma på intervju. Upp till en tredjedel av platserna kan fyllas av sökande i den här urvalsgruppen.
Jag vill veta mer om alternativt urval
Bredda ditt perspektiv
Vi vet, många drömmer om att gå en specifik utbildning i en specifik stad. Men om du kan tänka dig att läsa en liknande utbildning i en annan stad ökar ofta dina chanser att komma in. Om du känner dig osäker på kvaliteten på snarlika utbildningar kan du prata med studievägledare på de olika fakulteterna, eller kontakta ett företag du gärna vill jobba på efter examen och fråga hur de resonerar när de rekryterar. PS! Passa på att anmäla intresse för praktikplats.
Fundera igenom valet av utbildningstyp
Absolut, vissa utbildningar erbjuds endast på universitet eller högskolor. Men du som snarare är intresserad av ett ämne/en bransch än en specifik yrkestitel kan med fördel fundera på utbildningar inom andra utbildningstyper som till exempel på yrkeshögskolor eller folkhögskolor. Många väljer även att läsa en diplomutbildning som du bekostar själv.
Plugga utomlands
Är du redo för ett äventyr och har svårt att komma in på din drömutbildning i Sverige? Spana in liknande utbildningar utomlands! Att studera utomlands är inte bara ett bra alternativ att skaffa dig de kunskaper du behöver, det är också ett sätt att bättra på dina språkkunskaper och få ett internationellt nätverk.
Tänk på att försäkra dig om att du kan tillgodogöra dig dina kunskaper i Sverige. Särskilt viktigt för de yrken som ger dig en legitimation som till exempel psykolog, tandläkare och läkare.
Prata med en studie- och yrkesvägledare
Är inget av ovanstående alternativ rätt väg för dig? Då är det dags att prata med ett proffs! En studie- och yrkesvägledare (SYV) kan vara precis det bollplank som du behöver. De är utbildade för att hjälpa dig att hitta rätt – bra va? SYV:ar finns anställda på gymnasieskolor, komvux, universitet och vägledningscentrum som finns i de flesta städer. Du kan också ställa en specifik fråga till studentum.se:s SYV här.