Sök utbildning 👉

Rekryterarens bästa tips inför intervjun

Du har hittat den perfekta praktikplatsen, ditt drömjobb eller kanske bara ett helt okej extrajobb. Du har fyllt ditt CV med bra innehåll enligt våra skriva-CV-tips och skickat in din ansökan. Allt du kan göra nu är att stirra på telefonen tills den ringer.

Rekryterarens bästa tips inför intervjun

Haffa drömjobbet eller praktikplatsen

Du har hittat den perfekta praktikplatsen, ditt drömjobb eller kanske bara ett helt okej extrajobb. Du har fyllt ditt CV med bra innehåll och skickat in din ansökan. Allt du kan göra nu är att stirra på telefonen tills den ringer. Eller? Ta saken i egna händer – följ rekryterarens råd och utmärk dig från alla andra som söker.

Olof Tydén jobbar som Recruitment Manager på ett medelstort företag. I hans jobb ingår att rekrytera allt från praktikanter till chefer. Enligt Olofs erfarenhet är det bra om du hör av dig till företaget redan innan du skickar din ansökan.

– Slå en signal och presentera dig. Be om att få ställa några övergripande frågor som ”Vem söker ni egentligen? Vad finns det för utmaningar med tjänsten? Är det någon erfarenhet ni värderar särskilt högt? Hur ser framtiden ut inom företaget?” I bästa fall kan du sedan skräddarsy din ansökan utifrån företagets behov och utmaningar. I värsta fall inser du att jobbet inte var något för dig. Då vet du det, säger Olof.

Hur förbereder man sig bäst inför en intervju?

– Förbered en kortare och en längre presentation av dig själv. Vem är du? Var kommer du ifrån? Vad gör du? Motivera varför du har sökt och försök att koppla din historia till den faktiska tjänsten. Öva på detta innan!

– Läs på om företaget, tjänsten och kanske till och med några rader om den som ska intervjua dig. Förbered egna frågor. Det finns alltid frågor att ställa! Processen, framtid i företaget, utmaningar med tjänsten, teamet, atmosfären och framgångssagor är bara några exempel på relevanta frågor.

– Anpassa din klädsel efter företaget. Det är aldrig kul att komma ”over dressed” eller ”under dressed”. Kika på företagets hemsida eller kanske till och med på plats om du har möjlighet. Sist men inte minst – kom i tid! Dock inte för tidigt, fem minuter innan är helt okej. Tjugo minuter för tidigt är överdrivet, ta en promenad runt kvarteret istället, tipsar Olof.

Vad ska man tänka på under intervjun?

– Första intrycket är viktigt. Tänk på ditt handslag och ta ögonkontakt. Våga småprata lite och försök att skapa en avslappnad stämning, även om det är rekryteraren som har det stora och oerhört viktiga ansvaret att skapa en trevlig atmosfär under intervjun. Var intresserad, lyhörd och våga ta för dig!

– Var också öppen och lyhörd för rekryterarens agenda, det är denna som leder samtalet framåt. Försök samtidigt att vara dig själv i den mån det går. Givetvis är det viktigt att du kommer förberedd och har tänkt igenom dina svar, men svaren måste också spegla dig själv och vad du vill. Påhittade och krystade svar lyser igenom. Var ärlig!

–  Om du känner dig osäker på en fråga eller kanske till och med på ditt svar är det bara att fråga rekryteraren. ”Kan du utveckla? Var det svar nog på frågan? Tänker du ungefär så här?” och så vidare. Våga också pausa och fundera. Det är helt okej om det är tyst ett tag under intervjun, menar Olof.

Vad ska man göra efter intervjun?

– Det är alltid professionellt att skriva ett mail och tacka för ett trevligt möte. Om ditt intresse för tjänsten har stärkts ytterligare efter intervjun så är det väl värt mödan att poängtera det. Motivera gärna detta med något du snappade upp från mötet, exempelvis att atmosfären var härlig, att du lockas av utmaningen i rollen, att teamet verkar bra eller något liknande, avslutar Olof.

Frågor som kan vara bra att öva på inför intervjun:


1. Vem är du?

Förbered en kort pitch om dig själv på 3-5 minuter och en längre variant om drygt 10 minuter. Ha koll på din historia, t.ex utbildningar och tidigare anställningar. Ha koll på ditt CV!

2. Vad vet du om företaget?
Gör din research.

3. Vad vet du om företagets bransch?
Fråga runt och läs på om branschen, konkurrenter och så vidare.

4. Varför har du sökt den här tjänsten?
Det måste finnas en bakomliggande tanke och en motivering till den här frågan om du verkligen vill ha jobbet.

5. Vilka är dina starka egenskaper? Nämn minst tre.
Nämn gärna tre av dina starkaste egenskaper. Motivera med exempel på varför den egenskapen är relevant för tjänsten och företaget. Väv gärna in hur dina tidigare kollegor och chefer skulle beskriva dig.

6. Vilka är dina utvecklingsområden? Nämn minst tre.
Det finns alltid saker du kan förbättra hos dig själv, personligt såväl som professionellt. Fråga människor i din omgivning vad de tycker, t.ex. vänner, familjemedlemmar och tidigare kollegor.

7. Vad får vi om vi anställer dig?
Förbered en pitch om varför du är rätt för tjänsten och företaget och vad du kommer att kunna leverera.

8. Framtid?
Berätta om var du ser dig själv om tre år, fem år och tio år. Det behöver inte vara en kristallklar plan, men försök att tänka lite framtid och spåna gärna kring drömmar och visioner. Det sistnämnda visar på driv, långsiktighet och personligt engagemang. Det visar att du vill någonstans!

Nu har du fått tips på hus du landar drömjobbet! Vill du vara den som håller i intervjun? Läs en utbildning inom human resources!

Till utbildningar inom HR


Annonser