Sök utbildning 👉

Starta eget företag som student

Är du student och funderar på att starta eget företag? Ta chansen! Det finns nog ingen tid i livet som passar bättre för att starta eget. Som student har du säker inkomst, mycket tid över och ett brett nätverk, vilket är precis vad du behöver som framtida entreprenör.

Starta eget

Starta eget under studietiden!

Är du student och funderar på att starta eget företag? Ta chansen! Det finns nog ingen tid i livet som passar bättre för att starta eget. Som student har du säker inkomst, mycket tid över och ett brett nätverk, vilket är precis vad du behöver som framtida entreprenör. Men hur gör du rent praktiskt och vad ska du tänka på? Vi har sammanfattat de viktigaste delarna!

Under studietiden har du oftast möjlighet att själv planera din tid. Om du exempelvis behöver springa på möten med banker, finansiärer eller kunder en dag, kan du göra detta på dagen och sedan plugga på kvällen. Den flexibiliteten är svår att få till om du är heltidsanställd och jobbar 8-17 varje dag.

Det tar ofta tid innan man börjar tjäna pengar på sitt företag. Därför gäller det att ha en annan inkomst under uppstartsfasen. Som student har du studiemedlet från CSN att leva på. Du är dessutom van vid att leva billigt. Eller? Läs våra 10 bästa tips för studentekonomin här!

Den som väntar till senare i livet med att starta eget företag får ofta svårt att ställa om sig ekonomiskt. Tänk dock på att det finns begränsningar för hur mycket du får tjäna som student och samtidigt få fullt studiemedel från CSN. Men genom att driva ett eget företag har du faktiskt större möjligheter att styra över detta än vad du har som anställd.

Till utbildningar inom företagande


Brett nätverk och praktiska erfarenheter

Som student har du också goda möjligheter att knyta nyttiga kontakter med såväl studenter och kårmedlemmar som lärare, föreläsare och folk i din bransch. Ett brett nätverk är alltid bra att ha, i synnerhet som ung entreprenör.

Ytterligare en fördel med att starta eget företag som student är de praktiska erfarenheter du får. Om du går en utbildning som fokuserar mer på teori än praktik, behöver du skaffa dig erfarenheter som gör dig mer het i din bransch efter examen. Att ha drivit eget företag är definitivt en värdefull erfarenhet. Så även om ditt företag inte blir lönsamt, kommer du helt klart ha nytta av de kunskaper du fått på vägen!

Nog om fördelarna med att starta eget som student – hur gör man rent praktiskt? Det kan du läsa mer om här nedan.

Bolla din affärsidé med andra och skaffa en mentor

Det första du bör göra innan du lägger ner tid, energi och pengar på din affärsidé, är att testa denna på andra. Prata med studiekompisar, familj och vänner (helst personer som har koll på din bransch, såklart). Tycker de att din idé verkar hålla? Ta den vidare!

Idag finns mycket hjälp att få för unga entreprenörer. Du som pluggar på universitet eller högskola kan exempelvis ta hjälp av organisationen Drivhuset. Drivhuset finns på flera orter runt om i Sverige och har som mål att hjälpa studenter att förverkliga affärsidéer och starta företag. Varje termin anordnar Drivhuset föreläsningar, kurser, workshops och tävlingar som handlar om entreprenörskap och företagande. Här kan du få mycket hjälp som starta-eget-sugen student!

Du kan även ta kontakt med Skatteverket, Försäkringskassan, din hemkommun eller arbetsförmedling för att få tips och råd. Det finns dessutom massor av information att hämta på webben. Exempel är nätverk och organisationer som erbjuder hjälp och vägledning, forum att diskutera i och massor av artiklar att läsa.

Kanske känner du någon som är entreprenör? Fråga om hen vill fungera som ditt bollplank, mentor och rådgivare. Som egenföretagare är det viktigt att du har någon att vända dig till som du känner förtroende för, särskilt i början när du kommer att ha många frågor och orosmoln.

Gör en tydlig affärsplan och budget

Att du har en genomtänkt affärsplan är A och O innan du drar igång. Affärsplanen ska, på ett strukturerat sätt, beskriva hur du tänker arbeta med ditt företag. Affärsplanen är din strategi för framtiden och ett viktigt stöd i förhandlingar med finansiärer och andra intressenter. Affärsplanen bör kompletteras med en budget.

Lägg även tid och fokus på att undersöka marknaden för just din produkt eller tjänst. Du måste ha koll på din marknad, dina konkurrenter och dina lokala förutsättningar som företagare. Du måste också hitta din ”USP” (Unique Selling Point). Varför ska kunderna välja just dig?

Vilken bolagsform ska man välja som student?

Vilken bolagsform du ska välja som student beror på om du ska starta företaget ensam eller tillsammans med andra. Det beror också på vad du ska arbeta med och vilka förutsättningar som finns. Här nedan följer lite kort information om de olika bolagsformerna:

  • Enskild näringsverksamhet

Enskild näringsverksamhet passar dig som ska starta företag ensam. Det finns inget krav på något satsat kapital. Det finns heller ingen tydlig gräns mellan dig personligen och ditt företag när det gäller ekonomin.

  • Handelsbolag

Ett handelsbolag är ett alternativ om ni är minst två personer som ska starta företag tillsammans. Inte heller här finns något krav på satsat kapital. Delägarna är dock personligt och solidariskt ansvariga för företagets skulder.

  • Kommanditbolag

Ett kommanditbolag är en variant av handelsbolag. Minst en person måste vara obegränsat personligt ansvarig för företagets skulder, övriga är endast ansvariga med satsat kapital.

  • Aktiebolag

Ett aktiebolag kan startas av en eller flera personer. För att kunna starta ett aktiebolag krävs ett aktiekapital på minst 50 000 kronor. Det personliga ansvaret för bolagets skulder är begränsat till aktiekapitalet. Det finns dock situationer där du kan bli personligt betalningsansvarig (t.ex. för obetalda skatter och avgifter).

Registrera ditt företag som student

Oavsett vilken företagsform du väljer måste du ansöka om F-skatt, vilket är den skatt som ska betalas av alla som bedriver näringsverksamhet. Du ansöker om F-skatt hos Skatteverket. Därefter ska du registrera ditt företag hos Bolagsverket (gäller alla företagsformer utom enskild näringsverksamhet). När du registrerar ditt företag får det ett namnskydd. Omfattningen på skyddet varierar beroende på vilken företagsform du valt.

Företagande under studietiden


Sköt företagets bokföring!

Alla företagare måste ha ordnad bokföring. Bokföringen hjälper dig som egenföretagare att hålla koll på dina finanser. Det du gör när du bokför är att verifiera alla affärshändelser i företaget, t.ex. in- och utbetalningar, förändringar av fordringar och skulder, överföringar mellan konton samt egna insättningar och uttag. Kort sagt;  allt som förändrar företagets förmögenhets storlek (och/eller sammansättning).

Du sköter din bokföring i ett särskilt bokföringsprogram på datorn (excel uppfyller inte kraven som finns). Många är rädda för att starta eget just på grund av bokföringen och den administration det innebär att driva eget företag. Låt inte det hindra dig! Idag finns pedagogiska guider om bokföring endast en googling bort. Dessutom kommer hela tiden ny teknik i form av appar och mobila lösningar som underlättar allt det administrativa.

Kan man få starta-eget-bidrag som student?

Det finns inga generella bidrag att få för att starta företag som student. Personer som är arbetslösa eller riskerar att bli arbetslösa kan dock ansöka om stöd från Arbetsförmedlingen.

Länsstyrelsen handlägger företagsstöd som kan beviljas vid start av företag i vissa regioner. Kontakta Länsstyrelsen i ditt län för mer information.

Ett annat tips är att anmäla sig till olika studenttävlingar där det finns chans att vinna bra priser (t.ex. kapital till företaget). Två exempel på spännande och lärorika tävlingar som riktar sig till studenter med entreprenörsanda är Venture Capital och Årets Studententreprenör.

Marknadsföring av ditt nya företag

Marknadsföring kan lätt bli en dyr historia, men med lite finurlighet och kreativitet kan mycket kosta gratis. Just marknadsföring (och försäljning) kommer vara de viktigaste delarna för dig att fokusera på som ny företagare. Du måste tala om för världen att du finns!

  • Se till att du och företaget blir omnämnda i media

Du som är duktig på att skriva (eller är bundis med kommunikations- eller journalistiskstuderande) bör skriva pressmeddelanden att skicka ut till olika medier. Att få sitt företag omnämnt i media är guld värt. Det är oftast ganska lätt att skaffa PR och skapa uppmärksamhet kring företag som drivs av studenter. Detta eftersom folk per automatik gillar kombinationen ”entreprenör och student”.

  • Lägg krut på företagets hemsida

De allra flesta företag idag behöver ha en hemsida. Hemsidan är företagets affärsyta på webben. Det gäller att du har en snygg, enkel och lättnavigerad hemsida för att dina kunder ska få ett bra intryck av ditt företag.

Ska du skapa din hemsida själv? Välj ett publiceringsverktyg som är enkelt och visuellt. Tänk på att göra din hemsida responsiv, vilket innebär att hemsidan ska anpassa sig efter den enhet besökaren använder sig av. Din hemsida ska med andra ord fungera bra oavsett om den besöks med dator, mobil eller surfplatta.

Behöver du hjälp med att fixa hemsidan? Snacka in dig hos IT-studenterna på din skola! Kanske hittar du en webbutvecklare som är i behov av ett projektarbete? Kanske har du tjänster att erbjuda i utbyte? Tänk tjänster och gentjänster! Var inte rädd för att ta hjälp och nyttja alla dina kontakter för att komma så billigt undan som möjligt.

  • Finns med på sociala medier

I princip alla människor i Sverige använder sig av sociala medier. Genom att synas på sociala medier kan du på ett kostnadseffektivt sätt nå ut till din målgrupp. Sociala medier gör det möjligt att mäta trafiken och lära känna dina följare - det ger dig en otrolig möjlighet att anpassa innehållet ännu mer. Glöm inte bort vikten av att ha en strategi för ditt arbete på sociala medier!

Sociala medier ger dig en möjlighet att komma nära din målgrupp. Du kan på ett enkelt sätt föra en dialog med dina följare och fånga upp och vända mindre nöjda kunder. Något av det viktigaste är ändå att du med hjälp av sociala medier kan mäta resultatet direkt, du får feedbacken live från dina följare och med hjälp av det kan optimera kommande inlägg efter det.

Till utbildningar inom sociala medier

  • Starta en facebooksida för ditt företag

Alla företag inte behöver ha en Facebooksida, men om ditt företag riktar sig till privatpersoner kan det vara en god idé att utnyttja Facebooks styrka och använda denna som ett verktyg. Detta till låg eller ingen kostnad alls! Att finnas med på Facebook ger ett otroligt mervärde (om du sköter din sida på rätt sätt).

Facebook gör det möjligt för dig att profilera ditt företag utan att behöva anlita en dyr reklambyrå. Du kommer kunna öka trafiken till ditt företags hemsida genom att använda Facebook som trafikkälla. Du får – helt gratis – demografisk och geografisk information om de som följer dig. Du kan hjälpa och informera de som följer dig. Du får även resultat för varje inlägg så att du vet vilka meddelanden och kampanjer som ger bäst gensvar.


Nu har du förhoppningsvis kommit ett litet steg närmare drömmen att bli egenföretagare. Tips på vidare läsning: Starta eget företag - komplett guide. Stort lycka till!


Annonser