Är du snart klar med din utbildning eller har du redan tagit examen? Då är det dags att börja söka jobb! I samarbete med Uninonen Student ger vi dig 6 tips inför ditt jobbsökande!
Från föreläsningssalar till konferensrum, och från seminarieuppgifter till arbetsprojekt - övergången från studentliv till arbetsliv kan vara både spännande och utmanande. Genom bra planering, förberedelse och engagemang kan övergången från campuslivet till den verklighet som väntar i karriären bli smidig. Här nedan följer några tips till dig som snart ska kliva ut på arbetsmarknaden.
1. Nätverka
Om du vet vilken typ av jobb du söker kan du börja bygga upp ditt professionella nätverk genom att delta i karriärmässor, workshops och evenemang inom ditt intresseområde. Glöm inte att också fråga vänner, familj, släktingar, eventuella tidigare arbetskamrater och skolkompisar. Ditt nätverk kan vara mycket större än vad du först tänker på.
2. Jobba med ditt CV och personliga brev.
Se till att uppdatera ditt CV och skriva ett bra personligt brev som framhäver dina styrkor och erfarenheter. Anpassa din ansökan efter varje specifik jobbannons och betona de färdigheter och kunskaper som arbetsgivaren efterfrågar.
3. Sök flera jobb
Var aktiv i din jobbsökning. Utöver att söka på traditionella jobbportaler, överväg att använda professionella nätverkssajter som LinkedIn och engagera dig i relevanta branschgrupper. Tveka inte heller att ta direktkontakt med företag där du gärna skulle vilja arbeta eller ta kontakt med rekryteringsföretag som är specialiserade på din yrkeskategori. Sök fler än ett jobb. Det värsta som kan hända är att du råkar få två jobb samtidigt och tvingas välja det som du gillar bäst!
4. Fortsätt att lära dig
Lärandet slutar inte vid examen. Fortsätt att vara nyfiken och sträva efter att utveckla dina kunskaper och färdigheter. Delta i fortbildningar, workshops eller onlinekurser för att hålla dig uppdaterad inom ditt område. Utöver dina ämnesspecifika kunskaper är det viktigt att utveckla och visa upp dina mjuka färdigheter. Det kan inkludera kommunikation, samarbete, problemlösning och organisationsförmåga. Arbetsgivare är ofta intresserade av att anställa personer med starka mjuka färdigheter.
5. Förbered dig väl inför intervjun.
En självklarhet kanske, men gör research om företaget innan du går på intervju och öva på vanliga intervjufrågor. Var beredd på att prata om dina egna erfarenheter och hur de är relevanta för företaget, gärna med konkreta exempel.
6. Hantera avslag
Det är vanligt att få avslag på jobbansökningar, och det är viktigt att inte ge upp. Ta feedback på allvar och använd den för att förbättra dina ansökningsdokument och intervjufärdigheter. Se avslag som möjligheter till personlig utveckling och försök att lära dig av varje erfarenhet.
Om du kör fast har Unionen Student verktyg att hjälpa dig att kickstarta arbetslivet. Lycka till med klivet in i arbetslivet!