Många unga drömmer om att starta eget företag redan under studietiden, men långt ifrån alla gör drömmen till verklighet. Det finns vissa saker som är bra att ha koll på innan du startar upp ditt företag – här har vi samlat våra bästa tips!
Nyckeln är goda förberedelser
Om du är intresserad av att starta eget bör du samla in ordentligt med information och ta del av andras erfarenheter och tips. För att få en överblick över hur livet som egen företagare kan se ut och vilka utmaningar du kan ställas inför kan det vara en god idé att delta på relevanta seminarier, kurser och workshops.
Gör en tydlig budget
Att ha en tydlig affärsplan med budget är viktigt innan du startar upp ditt företag. Det kan såklart kosta en del att driva företag, men med ett startkapital och en välplanerad budget kommer du ha koll på läget. Att ha ett extrajobb är perfekt för dig som vill spara ihop till ditt startkapital.
Målgruppsinriktad marknadsföring
Den perfekta produkten eller den optimala tjänsten är ingenting värd om ingen vet om att den existerar.
Vad betyder då detta?
Det är viktigt att känna sin målgrupp och anpassa budskapet för att nå ut till potentiella kunder. Den som känner sin målgrupp kan ta vidta enkla, men effektiva marknadsföringsåtgärder, det behöver alltså inte bli en kostsam historia. Digital marknadsföring är en självklarhet, men det finns också en poäng med att använda sig av analog marknadsföring som komplement. Ett enkelt exempel är att ta fram visitkort som du kan dela ut när möjlighet uppstår. Ta med dina visitkort med företagets namn vart du än går, ofta uppstår möjligheter där du minst anar det!
4 Fördelar med att starta eget under studietiden
- Ett eget företag ger dig möjlighet att direkt tillämpa dina kunskaper praktiskt och fördjupar din förståelse för marknaden!
- Den som tidigt är aktivt i näringslivet kan snabbare bygga upp ett nätverk och knyta viktiga kontakter med andra marknadsaktörer!
- Som student kan du i regel styra mer över din egen tid än om du grundar en firma när du redan är anställd.
- Unga entreprenörer har å ena sidan inte lika mycket erfarenhet som etablerade företagare, men har å andra sidan hela sitt arbetsliv framför sig. Om startup-företaget trots allt inte skulle lyckas är det enkelt att hitta andra vägar att slå in på.
Vill du lära dig mer om företagande entreprenörskap? Då finns det många utbildningar som kan passa dig!
Till utbildningar inom företagande