Sök utbildning 👉

Alternativt urval - Läkarprogrammet

Drömmer du om att utbilda dig till läkare men är orolig för att dina betyg inte räcker? Det behöver inte längre vara en dröm! Alternativt urval kan ta dig dit du vill, läs mer här!

läkare i en operationssal

Så blir du läkare utan högsta betyg

När det gäller att läsa en utbildning till läkare kan du alltså komma in på läkarprogrammet trots att dina betyg inte räcker till. Utöver betyg och högskoleprov finns det en tredje urvalsgrupp som kallas för alternativt urval. Hur alternativt urval ser ut kan variera från skola till skola. Här kan du läsa mer om hur du ansöker via alternativt urval till de skolor som erbjuder läkarprogrammet; Karolinska Institutet, Linköpings universitet och Umeå universitet.

läkare som går i en korridor



Karolinska Institutet

En tredjedel (32 %) av platserna till läkarprogrammet tillsätts genom alternativt urval på Karolinska Institutet (PIL). Det alternativa urvalet sker i tre steg och bygger på en bedömning av den sökandes motivation och lämplighet. Glöm inte att ta reda på vilka ansökningsperioder som gäller för det alternativa urvalet, för KI är det tidigare än till programmet.

Läs även vår intervju med Julia som sökt till Läkarprogrammet på KI via alternativt urval
Till intervjun


Rangordning genom högskoleprov

I det första steget sker en rangordning som är baserad på de sökandes högskoleprov. Det brukar krävas mellan 1,40-1,50 på högskoleprovet för att bli kallad till steg 2. Omkring 400 sökande brukar gå vidare till det steget. 

Begåvningstest 

Steg 2 omfattar ett begåvningstest och en levnadsbeskrivning. Begåvningstestet mäter generell begåvning och består av 40 frågor på svenska som ska besvaras under en timme. Testet som görs är utformat i Australien och heter PQA (del A1: Mental Agility Test) och används världen över i olika urval. Det är som ett IQ-test som mäter logisk problemlösningsförmåga. I levnadsbeskrivningen ska den som söker skriva en motivering om varför den vill utbilda sig till läkare. Levnadsbeskrivningen utgör endast ett underlag för intervju, det påverkar alltså inte urvalet till steg 3. Cirka 160 sökande går vidare till steg 3.


Intervjuer

De sökande som går vidare till steg 3 blir kallade till intervjuer. Alla blir intervjuade två gånger om under cirka 45 minuter och bedöms utifrån faktorer som motivation, informations- och kunskapshantering, stresstolerans, social färdighet, mognad i relation till ålder och vetenskapligt intresse. Bedömningen ger den sökande ett meritvärde som är det som hen konkurrerar med i urvalet.

Intervjun är till för att ge en helhetsbild av den sökandes förutsättningar för att utbilda sig till läkare. Inför det avslutande mötet i urvalskommittén har intervjuarna sammanställt sina bedömningar. Vid mötet tilldelas samtliga sökande som deltagit i urvalsprocessen ett meritvärde som baseras på intervjuerna. Den sökande meddelas sitt meritvärde och urvalsresultat i antagningsbeskedet på antagning.se efter urval 1.

Så ansöker du till läkarprogrammet på KI via alternativt urval

1. Ansök till läkarutbildningen via antagning.se

2. Gör en separat anmälan till alternativt urval på antagning.se

3. Rangordning genom ditt bästa giltiga högskoleprov

4. Begåvningstest (PIL)

5. Genomförande av två intervjuer med läkare och psykologer

6. Ett meritvärde tilldelas baserat på urvalsprocessen. Du får meritvärdet på antagning.se

Läs mer om skolan här


Kontakt till antagningen vid KI
E-post: antagning@ki.se 
Telefon: 08 524 862 50
Till deras hemsida


Linköpings universitet

12 av platserna till läkarprogrammet på Linköpings universitet tillsätts genom alternativt urval. För att vara med i den urvalsgruppen är ett krav att du har yrkeslivserfarenhet inom medicin och vård samt ett giltigt högskoleprov.

Du ska ha fått din yrkeslivserfarenhet efter 19 års ålder och den ska ha varit på halvtid under minst två års tid. Du ansöker som vanligt via antagning.se och skickar sedan också in tjänstgöringsintyg och eventuellt också blanketten “Intyg om yrkeslivserfarenhet” till dem. De sökande som uppfyller kriterierna är med i det alternativa urvalet och rangordnas utifrån resultatet på högskoleprovet.

Hur vet du om du behöver skicka in blanketten “intyg om yrkeslivserfarenhet”?
Det ska vi berätta! Yrken som står med på den här listan redovisas genom endast tjänstgöringsintyg. Om du har annan yrkesslivserfarenhet ska du komplettera ditt tjänstgöringsintyg med blanketten “intyg om yrkesslivserfarenhet”.   

Så ansöker du till läkarprogrammet på LIU via alternativt urval
1. Ansök till läkarutbildningen på antagning.se

2. Skicka in ett tjänstgöringsintyg och eventuellt blanketten “Intyg om yrkeslivserfarenhet” till antagning.se

3. Klart! Nu är det bara att invänta besked


Läs mer om skolan här


Kontakt 
Vid frågor om tjänstgöringsintyg och arbetslivserfarenhet
E-post: infocenter@liu.se
Till deras hemsida


en läkare med en patient



Umeå universitet

Läkarprogrammet på Umeå universitet har normalt 130 nybörjarplatser där en tredjedel (33 %) av platserna tillsätts genom alternativt urval.

Alternativt urval till läkarprogrammet i Umeå är uppdelat i 3 grupper. När du ansöker till läkarprogrammet är du per automatik med i grupp 1 i det alternativa urvalet, du behöver alltså inte göra något extra för att vara med i den gruppen. Vill du också vara med i grupp 2 och 3 i det alternativa urvalet behöver du fylla i ett webbformulär och även komplettera din ansökan på antagning.se med det som krävs.  

Alternativt urval: grupp 1, 26 %

Du är per automatik med i alternativt urval grupp 1 när du söker till läkarprogrammet. Platserna i grupp 1 går till de som söker med gymnasiebetyg och högskoleprov. Urvalet görs utifrån ett rangordningstal som tas fram genom följande beräkning:
(Högskoleprovsresultat*10) + (Bästa betygssnittet (BI eller BII))

Alternativt urval: grupp 2, 3 %

Platserna i grupp 2 går till de som har en svensk doktorsexamen eller motsvarande samt ett resultat från högskoleprovet. De sökande rangordnas efter deras resultat på högskoleprovet.

Alternativt urval: grupp 3, 3 %

Platserna i grupp 3 går till de som har yrkeslegitimation inom vissa yrken och fem års dokumenterad erfarenhet samt resultat från högskoleprov. De sökande rangordnas även här efter deras resultat på högskoleprovet. Du behöver ha yrkeslegitimation inom något av följande yrken:

  • Sjuksköterska
  • Sjukgymnast/fysioterapeut
  • Arbetsterapeut
  • Biomedicinsk analytiker
  • Psykolog
  • Psykoterapeut
  • Socionom
  • Apotekare
  • Farmaceut

Så ansöker du till läkarprogrammet på Umu via alternativt urval

1. Ansök till läkarutbildningen på antagning.se

2. Skicka in en anmälan via skolans webbformulär här  

3. Ladda upp de handlingar som styrker din behörighet till alternativt urval grupp 2 och 3 (disputation, legitimation, yrkeserfarenhet) på antagning.se


Läs mer om skolan här


Kontakt
E-post: olov.olsson@umu.se
Telefon: 090-786 56 38
Till deras hemsida



Tillbaka till alternativt urval


Annonser