Sök utbildning 👉

Alice Olsson, Årets byggkvinna 2024

Ta del av Alice inspirerande resa inom byggbranschen, från plattsättare till byggnadsingenjör.

Alice i byggutrustning

För Alice började allt i morfars snickarbod – idag jobbar hon som byggnadsingenjör inom digitalt byggande och har precis blivit utsedd till årets byggkvinna 2024. I den här intervjun får du lära känna Alice, veta mer om hennes resa, utbildningsval, drömmar och framtidsplaner. 

Berätta om ditt första byggminne! 

– Det är i morfars snickarbod och jag är kanske tre–fyra år. Jag bygger ett av tornen på dåvarande Cementa (nu mera Heidelberg materials) utav små bitar som finns och jag får måla skapelsen i olika färger. 

Vilken utbildning har du precis tagit examen från? 

– Byggnadsingenjör digitalt byggande. 

Var jobbar du idag och vad jobbar du med? 

– Jag fick, efter LIA:n, jobb på företaget Wisab Bygg AB där jag även hade en del av min praktik. Jag jobbar mycket med KMA (kvalitet, miljö och arbetsmiljö) men även en del administration av olika slag, sen kommer det bli mer kalkyl och inköp längre fram. Nu läggs mycket tid på att lära sig företaget och våra rutiner. 

Hur började din resa in i byggbranschen? 

– Jag kommer från en kreativ familj, där man alltid har fått vara med och göra saker. Minns att mamma målade och tapetserade själv hemma och jag fick vara med och hjälpa till. Jag ville egentligen bli målare när jag först sökte till gymnasiet, men året jag skulle börja hade de gjort om programmet och målare var en ren lärlingslinje där man tillhörde en klass med många olika yrken, inte bara bygg. 

Så jag bytte till vanliga byggprogrammet, där man i årskurs ett fick testa på olika delar av byggbranschen. Plattsättning fanns egentligen inte med i schemat, men en av lärarna hade haft en tidigare elev som fått anställning och undrade om jag inte ville följa med dem en dag på jobbet. Och det ville jag, sen har jag varit ganska fast. 

Vad fick dig att vilja utbilda dig inom byggbranschen? 

– Att fortsätta utbilda sig inom något som man tycker är roligt gör det lätt att gå till jobbet varje dag! Det händer alltid saker i byggbranschen och den stora utvecklingen som kommer framöver sker till stor del med digitala verktyg. Det är spännande att se hur det digitala ska bli mer och mer användbart för alla i branschen. 

Vilken var din första byggutbildning? 

– Bygg och anläggningsprogrammet i Visby, med inriktning plattsättning (2009–2012). 

Vilket var ditt första byggjobb? 

– Mitt första jobb, som jag gjorde själv, var ett badrum i socknen Stånga. Mitt i vintern med snöoväder och iskallt inomhus. Arbetsledaren hade skickat med för lite plattor till golvet så han fick snällt åka ut och lämna ett paket till så jag skulle bli klar. 

Vad är det inom bygg som intresserar och driver dig?  

– Jag gillar det kreativa och skapandet; att se att det händer något.  

Vad är du mest stolt över att ha byggt (varit med och byggt/bidragit till)? 

– Jag har varit med och gjort om en gammal bank i Visby innerstad, där alla ytskikt skulle göras om; tak, golv och väggar i microcement, som jag så här i efterhand är väldigt stolt över. Det var tufft både fysiskt och psykiskt men känns väldigt bra med lite distans.  

Berätta om din yrkesväxling inom branschen; vad fick dig att ta steget? 

– Jag har länge funderat på att vidareutbilda mig, men har inte haft klart för mig inom vilket område. Att fortsätta som plattsättare fram till pensionen har jag nog haft svårt att se, då jag gillar att utvecklas och prova nya saker. 

Efter en del sökningar hittade jag Nackademin och utbildningen Byggnadsingenjör digitalt byggande som var på distans och tänkte att det skulle passa mig bra då utbudet på en ö inte alltid är så bra. Alternativet att flytta för plugg fanns inte med en dotter på fyra år varannan vecka. 

Jag sökte bara en utbildning och tänkte att kommer jag in så är det meningen, annars får jag fortsätta som hantverkare ett tag till. Jag stod på reservlistan ganska länge under sommaren och trodde väl nästan inte att jag skulle komma in då det var många sökande. Jag hade även gjort ett extra prov i engelska för att jag annars saknade behörighet, men jag fick en plats och tänkte att nu är det bara att ge allt. Och nu har jag tagit examen från utbildningen. 

Jag har under studietiden gått två extra kurser utöver utbildningen, jag har suttit med i ledningsgruppen, varit studeranderepresentant och varit anteckningsstödjare åt klasskompisar som behövt extra hjälp. Jag tittar idag tillbaka på ett brev som jag skrev till mig själv första veckan på utbildningen. Jag skrev att mitt mål var att få G, men om något betyg var VG så skulle jag vara nöjd med min insats. I slutbetyget och med extrakurserna jag gick är endast två G och resten VG, så mitt engagemang har varit stort och jag är stolt över att jag klarade det.   

Alice i dörröppningen till snickarboden

Hur är det att arbeta som yrkesarbetare kontra tjänsteperson? 

– Det är såklart stor skillnad att gå från att vara aktiv hela dagen till att ha ett mer stillasittande jobb vid en dator. Men själva grunden är ändå samma; att skapa något för andra för att hjälpa dem. Jag är fortfarande ute en del på arbetsplatserna för att se hur det går.  

Hur är det att vara kvinna i en mansdominerande bransch? 

– Det varierar, byggbranschen har en bit kvar även om vi har kommit en bit på väg. Alla i branschen måste bli bättre på att hjälpas åt att sätta ner foten och säga att nu är det 2024, det där är inte okej längre. Det handlar ju inte bara om kvinnors arbetsmiljö utan om allas. Och det är allas ansvar att skapa trivsel på arbetet.  

Varför ska man välja byggbranschen? 

– För att det händer ständigt nya saker och för att man kan se ett resultat som man kan ta på. Att få vara med och skapa andras drömmar är en otrolig känsla. 

Vem bör välja byggbranschen? 

– Alla som gillar att vara kreativa och gillar att arbeta med problemlösning ska absolut testa byggbranschen.  

Vad vill du göra i framtiden? 

– Jag vill fortsätta lära mig nya saker och vara stöd och hjälp för andra i byggbranschen.  

Vad gör du om fem–tio år? 

– Kanske har jag utbildat mig mera inom bygg eller startat eget. Kanske en roll där man är djupare involverad i varje projekt. 

Vad är din byggdröm? 

– Att få bygga ett eget hus på landet. 




Annonser