Tycker du att det är viktigt med ett omväxlande jobb? Att jobba som arbetsledare innebär både ansvar och självständighet. Läs mer om yrket, vilken utbildning du behöver och vilken lön du kan förvänta dig nedan!
Rollen som arbetsledare är ett självständigt och omväxlande jobb med stort eget ansvar. Arbetsledaren arbetar nära en erfaren platschef, vilket innebär att du kontinuerligt utvecklas i din roll och successivt kan ta ett större ansvar.
Så jobbar en arbetsledare
Arbetet innehåller mycket problemlösning och samarbete med många olika människor och kompetenser, vilket ställer krav på en god samarbetsförmåga och gott ledarskap. Framtiden ser ljus ut inom bygg- och anläggningsbranschen. Du kan kontinuerligt utvecklas i din roll och successivt ta ett större ansvar.
Vilken typ av utbildning har en arbetsledare?
För att kunna jobba som arbetsledare krävs det ofta att du har en utbildning inom byggledning. De flesta YH-utbildningar till bygg- och anläggingsledare kräver några års yrkeserfarenhet inom byggbranschen. Att gå en YH-utbildning till bygg- och anläggningsledare passar bra för dig som vill utvecklas vidare inom byggbranschen.
Förslag på utbildningar
Möt Dan-Axel ”Daxen” Rosendal
Dan gick en YH-utbildning och arbetar idag som bygg- och anläggningsledare. Han sysslar med kalkyler och anbud, och tycker att yrket passar den som är engagerad och har sunt förnuft.
Förmågor & kompetenser som är bra att ha
🔝 Ledarskapsförmåga
En arbetsledare är ansvarig för arbetet på byggarbetsplatsen och behöver kunskaper inom ledarskap för att leda arbetet på ett bra sätt.
📢 Kommunikativ förmåga
I arbetsledarens roll är det viktigt att ge tydlig information och intstruktioner till sina kollegor och medarbeterare.
💡 Problemlösningsförmåga
Vid planering och byggnation kan problem uppstå och arbetsledaren måste jobba för att lösa dem så att arbetet kan fortsätta.
📋 Organisationsförmåga
En arbetsledare behöver kunna planera och leda arbetet på ett effektivt sätt.
Lönestatistik för arbetsledare
42 000 kr/månad
Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2019
Utbildningar som passar för yrket:
Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för 3 600 bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Organisationen verkar för att förbättra villkoren för medlemsföretag och bygg- och anläggningsbranschen i stort. Vår vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. För att det ska bli verklighet krävs att branschen är attraktiv, sund och säker – en framtidsbransch i ständig utveckling med gott anseende. Läs mer på hemsidan här.