Anna Åqvist gick civilingenjörsprogrammet samhällsbyggnad, nu jobbar hon som projektchef på NCC Building Sverige
Varför man ska välja byggbranschen?
– För att det är en extremt rolig bransch att arbeta i. Det är något speciellt med att skapa något som blir bestående. Sedan tycker jag att det är extra kul just i och med att branschen har börjat förändras en del och man arbetar mycket mer med olika digitaliseringsverktyg. Det får en att inse hur många oändliga möjligheter det finns framöver.
Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig och arbeta inom samhällsbyggnad och vad gjorde du innan?
– Jag har alltid varit intresserad av byggnader och när jag var liten var min stora dröm att bli Arkitekt, så samhällsbyggnadsbranschen har alltid känts självklar för mig. Innan jag började plugga så arbetade jag i min familjs familjeföretag i Örebro med att hyra ut lägenheter, vilket var otroligt kul då det var ett väldigt socialt arbete och man ständigt fick träffa nya människor.
Vilken utbildning gick du och när tog du examen/började du jobba?
– Jag läste civilingenjörsprogrammet samhällsbyggnad på KTH och inriktade mig mot Husbyggnads- och anläggningsteknik. Gick ut sommaren 2016 och började på NCC i augusti samma år.
Vad gör en projektchef?
– En projektchef på NCC Building Sverige är ansvarig för projekt. Ibland har man fler och ibland bara ett. Det beror på storleken på projektet. I mitt fall ansvarar jag för två projekt; två nya skolor som håller på att byggas i Nacka. Ansvaret innebär att du är ytterst ansvarig i projektet, d v s för ekonomin, genomförandet, arbetsmiljön, tidsplanen, planeringen och projekteringen inför produktionsstart, ja alla komponenter i ett projekt. I projektet är det ofta andra som utför de olika arbetsuppgifterna och som projektchef ska man då finnas där som stöd, stämma av att det går som planerat och följa upp resultat.
Skulle du säga att byggbranschen är digitaliserad idag och hur märks det i ditt dagliga arbete?
– Jag skulle säga att byggbranschen är mer digitaliserad i dag, men skulle fortfarande kunna bli väldigt mycket mer digitaliserad i vissa avseenden. Idag har många nya verktyg och program tagits fram, men dessa används inte alltid till fullo. Det finns många bra funktioner och möjligheter som skulle kunna användas på fler sätt i produktionen för att skapa ytterligare effektivitet, men dit har vi inte kommit helt än, vilket inte är så konstigt i och med att man måste ta några steg i taget för att kunna se vilka ytterligare möjligheter det finns. Men det känns väldigt roligt att veta att vi har många fler bra saker som går att implementera framöver.
– I övrigt använder vi digitalisering mycket i mina projekt. Under projekteringen så granskar vi alla bygghandlingar genom den effektivare granskningsmetodiken vilket går ut på att alla handlingar granskas digitalt. När vi samordnar modeller från olika discipliner så tar vi fram en samordningsmodell i 3D över projektet. Så när vi till exempel visar skolorna hur deras nya skola ska se ut får de se allt i 3D och VR-glasögon. Så på ett enkelt sätt kan vi visualisera hur deras framtida lokaler ska se ut. Och i produktionen använder vi bland annat 3D-modeller för att enklare kunna planera arbetet och samordna oss. Digitaliseringen märks med andra ord väldigt mycket i mitt dagliga arbete.
Vad vill du göra om fem år?
– Just nu känner jag att jag vill fortsätta att arbeta med det jag gör. Att vara projektchef och ha ett team att motivera för att tillsammans genomföra ett bra projekt är otroligt kul. Jag ser massa olika saker som man skulle kunna utveckla och i den roll jag har nu har jag möjlighet att göra detta. Dessutom finns det så många olika typer av projekt, så det finns väldigt mycket mer för mig att utforska och lära innan jag kommer vilja testa på något nytt.
Berätta lite om dig själv och vad du gör på fritiden!
– Jag är 29 år och lever själv. Älskar att åka skidor men hinner tyvärr inte göra det så mycket som jag skulle önska. På fritiden umgås jag väldigt mycket med vänner och tränar.
Är du intresserad av att jobba som projektchef? Hitta en utbildning: