Alla har olika anledningar till att börja studera. Läsa upp betyg, kompetensutveckling eller att utbilda sig för att kunna jobba med yrket man drömmer om är bara ett fåtal av anledningarna.
Utbudet av utbildningar är otroligt stort att det kan kännas överväldigande att veta var och hur du ska ansöka till en utbildning. Där kommer vi in i bilden. För att hjälpa dig släppa ner axlarna igen har vi sammanställt en guide för hur du ansöker till olika typer av utbildningar. Lycka till med ditt framtida studerande!
Snabbmeny till utbildningstyper
Så ansöker du till en universitet- eller högskoleutbildning
Om du vill plugga vidare direkt efter gymnasiet är det ett populärt val att läsa på universitet eller högskola. Alla ansökningar till universitet- och högskoleutbildningar görs via antagning.se, en plattform driven av Universitets- och högskolerådet (UHR). På antagning.se kan du ansöka till alla tillgängliga utbildningar, program och kurser. Här nedanför går vi igenom steg för steg hur du ansöker till en universitet- eller högskoleutbildning.
- Hitta en utbildning: Först och främst behöver du hitta en utbildning du vill gå. Att hitta den rätta utbildningen kan vara svårt och behöver du inspiration kan du gå in på vår sida för universitets- och högskoleutbildningar. Välj utbildning och sen är det dags för nästa steg!
→ Läs mer om antagningsregler för universitet och högskola här - Antagning.se - skapa konto: När du klurat ut vilken utbildning du vill gå är det dags att skapa ett konto på antagning.se. Vid skapande av ett konto kommer du att få en aktiveringskod hemskickad till dig för att bekräfta din identitet.
- Anmäl dig via webben: Har du skapat ett konto? Grymt, då fortsätter vi. Nu är det dags att göra en webbanmälan till de program, enskilda kurser och utbildningar du vill läsa.
- Välj prioritet: Om det är så att du söker till flera utbildningar är nästa steg att rangordna dessa. Det gör du under fliken “Mina val”. Den utbildning du helst vill gå placerar du högst upp, under placerar du den utbildning du näst mest vill gå och så vidare. Du kan ändra allt i din anmälan fram tills sista anmälningsdag, hitta mer info om viktiga datum för ansökan här.
- Lägg upp betyg: När du gör en webbanmälan överförs vanligtvis dina gymnasiebetyg automatiskt från din gymnasieskola till antagning.se, men det kan ibland ta några dagar. Det viktiga för dig är att dubbelkolla med din skola om denna överföring sker automatiskt, eller om du själv måste ladda upp dina betyg och intyg.
- Alternativt urval: Räcker inte dina betyg till för att söka den utbildningen du är intresserad av? Då är det här steget för dig. Det alternativa urvalet är en tredje urvalsgrupp (utöver betyg och högskoleprovet) som skolor har rätt att avsätta en tredjedel av sina platser till.
→ Lär dig allt om det alternativa urvalet här. - Skriv in din aktiveringskod: Nu är det dags att aktivera den kod du fått hemskickad till dig.
- Gå igenom allt: Efter du har aktiverat din kod är det dags att dubbelkolla så dina meriter har kommit in och stämmer, eller om du behöver ladda upp dessa själv. Under det här steget är det bra att även dubbelkolla alla tidigare steg. Sen är det bara vänta på det första antagningsbeskedet, lycka till!
Hur ansöker jag till en komvuxutbildning?
Behöver du plugga upp dina betyg eller läsa till ett ämne för att få behörighet till den utbildning du drömmer om att gå är komvux det perfekta alternativet för dig. Du ansöker till komvux via din hemkommun och du kan välja att studera på deltid eller heltid. Här nedanför förklarar vi steg för steg hur du går tillväga för att ansöka till en komvuxutbildning.
- Välj kurs eller utbildning: Första steget är att ta reda på vad du behöver eller vill plugga. Kanske är det så att du behöver plugga upp ett betyg eller att den utbildning du vill gå kräver en kurs som du inte läst. Vet du inte riktigt vad du behöver kan du ta kontakt med en studievägledare, det kan du göra hos din kommun eller vid ett lärosäte.
- Sök kurs: Nu när du har valt kurs är det dags att ansöka. För komvux söker du till kursen via din hemkommuns hemsida. På hemsidan klickar du dig vidare till fliken för vuxenutbildningar (brukar ligga under avdelning “utbildning” eller liknande) och där framgår det hur du ansöker.
- Om kursen inte finns i din hemkommun: Det kan vara så att kursen du vill söka inte finns tillgänglig i din hemkommun. Är det fallet behöver du göra en ansökan hos din hemkommun att få läsa kursen där den finns tillgänglig. Hur denna ansökan går till varierar från kommun till kommun och det är därför viktigt att du kollar vad som gäller för kommunen du bor i.
- Vänta på besked: Efter du har skickat in din ansökan är det bara vänta på att kommunen återkommer med ett antagningsbesked.
Så ansöker du till en YH-utbildning
En yrkeshögskoleutbildning är perfekt för dig som vill utbilda dig vidare för att jobba inom ett specifikt yrke.. En yrkeshögskoleutbildning är oftast väldigt nischad mot ett speciellt yrke för att förbereda dig inför arbetsmarknaden. Vi går igenom hur du ansöker till en YH-utbildning steg för steg nedan.
- Hitta utbildning: Likt de andra utbildningstyperna börjar processen med att hitta vilken utbildning du vill gå. Med alla yrkeshögskoleutbildningar utspridda kan det vara svårt att få en överblick vilka utbildningar som finns tillgängliga. Få koll på alla tillgängliga YH-utbildningar här.
- Gör ansökan: Ansökan till yrkeshögskoleutbildningar görs på respektive skolas hemsida. Det finns ingen gemensam plattform utan du ansöker direkt hos skolan. Viktigt att hålla koll på är vad skolan du söker till kräver. Vanliga behörighetsgrunder hos yrkeshögskolor är:
→ Betyg,
→ Yrkeserfarenhet
→ Skriftligt test eller intervju
→ Tidigare utbildning
Läs mer om behörighet till yrkeshögskolan här! - Skicka in ansökan: När du skickat in ansökan är det bara att vänta på att skolan hör av sig. Är det så att det är fler behöriga än det finns platser kommer skolan genomföra en urvalsprocess som baserar sig på skolans behörighetsgrunder. Efter urvalsprocessen är genomförd återkommer skolan med ett besked till dig
Ansök till en yrkesutbildning
En yrkesutbildning passar dig som söker en kort och ämnesfokuserad utbildning. De flesta yrkesutbildningar hittar du hos privata aktörer såsom privata utbildningsanordnare, men de finns också tillgängliga på folk- och yrkeshögskolor.
Du söker till en yrkesutbildning direkt hos utbildningsanordnaren och processen varierar beroende på vem det är som håller i utbildningen. Det är viktigt att noga läser igenom hur ansökningsprocessen går till hos den utbildningsarrangör du är intresserad av. Frågor som kan vara viktiga att kolla efter är:
- Vad krävs för behörighet?
- Hur går ansökningsprocessen till?
- Vilka är viktiga datum att hålla koll på?
Ställer du dessa frågor och läser på ordentligt på utbildarens hemsida kommer det gå galant att ansöka till en yrkesutbildning.
Folkhögskoleutbildningar
Vill du skaffa dig grundläggande färdigheter inom ett ämne eller fördjupa dig inom ett speciellt område? Då passar en folkhögskoleutbildning dig. Likt för yrkeshögskoleutbildningar finns det ingen gemensam plattform där du söker till folkhögskoleutbildningar utan du ansöker på respektive skola. Det innebär att alla folkhögskolor ansvarar för sina egna antagningar, så vill du söka flera kurser från olika folkhögskolor söker du alltså på respektive skola.
För att göra det enklare för dig har vi samlat folkhögskoleutbildningar på studentum.se där du kan klicka dig vidare till skolor som anordnar utbildningar du är intresserad av. Hittar du en utbildning som passar dig kan du göra en intresseanmälan för att få mer information eller klicka dig vidare till utbildningens hemsida och följa stegen i skolans ansökningsprocess. Lycka till!