FAQ - Utlandsstudier
Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.
Just nu tar vi inte emot nya frågor.
Sök bland besvarade frågor
Kategori
Antal frågor
Senaste frågorna inom FAQ - Utlandsstudier
Jag har en fråga om Top Up dgree, min fråga är finns någon skolan är gratis utan kostnad måste man betala för det utan csn jag vill fråga om nånting genom IT området.
mvh
Hej,
Jag kan tyvärr inte hitta det i vår databas. Men kolla med de länder och högskolor där du vill gå får mer information.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej,
Att studera utomlands på egen hand kräver lite förberedelser och du behöver själv kontakta skolan för att få information om terminsavgifter, antagningskrav, boende, studiestart och liknande. När du väljer att studera en hel utbildning utomlands är det bra att ta reda på om yrket du utbildar dig till är reglerat eller kräver en legitimation för att jobba med i Sverige.
Om du tycker att det känns svårt att ordna med utlandsstudier själv kan du ta hjälp av en förmedlare. En förmedlare hjälper till under hela processen med allt ifrån studievägledning, kontakten med skolan samt assistans om något skulle gå fel. Ett exempel på förmedlare är Blueberry College & Universitet.
Vänligen/ Petra,SYV
Jag vill bli psykolog, men med min merit kommer jag inte att komma in på de universitet som jag hade velat plugga på i Sverige. Jag har dock hört om andra som inte har kommit in på psykologutbildningen i Sverige och som har pluggat till psykolog i Spanien och Polen och såg därför det som ett spännande alternativ. Jag läste dock att praktiken som man gör under tredje året i Spanien kommer att vara på spanska och för att få genomgå praktiken så måste man klara av ett kunskapstest på minst B2-nivå i spanska. Jag kan ingen spanska alls, men är dock på B2-nivå i franska då jag bott ett halvår i Frankrike, så att utföra en praktik på franska hade känts betydligt mycket lättare. Det hade därför känts väldigt smidigt att plugga till psykolog i Frankrike och har försökt kolla på möjligheter för det, men tycker dock att det är svårt att hitta och att veta vilka sidor man kan hitta utbildningar i Frankrike på. Jag vill helst att utbildningen ska vara förlagd på engelska, och gärna CSN-godkänd. Har ni några tips på sidor där man kan hitta utbildningar i Frankrike??
Tack för svar!
Mvh
Hej,
Campus France har en sökmotor för franska högskoleutbildningar.
För att antas till en utbildning i Frankrike måste du i regel ha goda kunskaper i franska, och vissa skolor och universitet kräver att du gör någon form av språktest för att visa att du har de kunskaper som krävs.
För den som är osäker på om franskan räcker till för högskolestudier kan söka bland program medundervisning på engelska.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej,
EU-medborgare studerar på samma villkor som invånarna i studielandet. Det innebär att du kan studera gratis i t.ex. Österrike, Danmark, Finland, Grekland, Norge och Skottland. Fler EU-länder erbjuder gratis utbildning på det inhemska språket så i övrigt beror det på vilka språk du kan.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej,
Det kan jag tyvärr inte svara på. Du måste kolla med de arbetsgivare du vill jobba för vad de anser.
Lycka till! /Petra,SYV
Undrar även om djursjukskötare? Finns det i SLU Alnarp eller kanske i Danmark?
Mvh
Hej,
På den danska utbildningssajten Uddannelses Guiden hittar du alla utbildningar i Danmark. Så se vad du kan hitta där. Utbildning till djursjukskötare finns på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och kanske även i Danmark.
Lycka till! /Petra,SYV
Vi går just nu i gymnasiet år "2" och vi vill studera vidare till läkarprogrammet fastän inte i Sverige utan vi vill studera utomlands eftersom att vi tänker att det kan bli lättare för oss att nå bra betyg och komma in på läkarlinjen.
1. Behöver man läsa basår i Sverige om man ska studera utomlands?
2. När bör man ansöka om att studera utomlands ? Vart kan man få hjälp med det ?
3. Finns det chans för att söka utomlands tillsammans med sin vän, behöver man skriva enskilt brev om sig själv eller ska man göra det en och en?
Hej,
Vad roligt att ni vill bli läkare! Här finns information om läkarstudier utomlands: https://allastudier.se/tips-o-fakta/lakarutbildningar-utomlands-15841#:~:text=Eftersom%20det%20kan%20vara%20sv%C3%A5rt,och%20Rum%C3%A4nien%20%C3%A4r%20ocks%C3%A5%20popul%C3%A4ra. Där bör du hitta svar på fler av dina frågor.
Om man behöver gå basår eller inte beror på om ni uppfyller behörighetskraven utan det eller inte. Oftast krävs att man har gått Naturvetenskapsprogrammet i gymnasiet för att bli behörig. De flesta länder kräver nämligen liknande behörighet som här i Sverige.
När det gäller eventuella ansökningsbrev får ni läsa på vad som gäller på högskolorna segna hemsidor men man skriver isåfall sin egen ansökan.
Lycka till! /Petra,SYV
Hej! Jag har läst musik- och eventarrangör vid campus Nyköping dvs projektledarutbildning med inriktning musikbransch och event. Kurser är bla projektekonomi, entreprenörsskap, marknadsföring, projektledning, presentationsteknik, musikbranschjuridik samt musikbranschsinriktade kurser. Finns något sätt att få hjälp att hitta en top up- degree som kan gå ihop med denna inrinktning?
Hej,
Det är inte så vanligt med top-up utbildningar, särskilt inte i Sverige. Men om du vill studera utomlands kanske det är lättare. Här är de jag kan hitta: https://www.studentum.se/utbildning/top-up-degree.
Lycka till! /Petra,SYV
Med Vänliga Hälsningar,
Hej,
Du kan läsa om läkarutbildningar utomlands här. Har du frågor utöver det rekommenderar jag att du vänder dig till den skola du vill studera på.
Lycka till!/Petra,SYV
Hej,
Det kan jag tyvärr inte svara på. Du behöver kolla det med de universitet som kan vara intressanta för dig. Du kan också ta hjälp av en anordnare av utlandsstudier (ex Kilroy, Studin, StudyAbroad) som kan hjälpa till med ansökan och att hitta en lämplig utbildning.
Vill du plugga till psykolog utomlands är det också viktigt att kontrollera att utbildningen leder till en godkänd psykologexamen. Den här kontrollen kan du göra hos den myndighet i de land du vill studera i, där de godkänner utbildningar. Vill du jobba som psykolog i Sverige måste du ha svensk legitimation. Det är Socialstyrelsen som gör en bedömning och du kan läsa mer om hur det går till här: https://legitimation.socialstyrelsen.se/sv/utbildad-utanfor-eu-och-ees/psykolog.Det enklaste är om du väljer ett annat nordiskt land.
Lycka till!/ Petra, Studie-och yrkesvägledare