Om utbildningen
Kock - Lärlingsutbildning
En allsidig utbildning för dig som vill arbeta inom alla typer av kök och vill kunna jobba var som helst i världen. På utbildningen lär du dig både teoretiska och praktiska moment som innehåller olika matlagningsmetoder och vackra uppläggningar. Du får också kunskap inom maskin- och verktygshantering samt lära dig att handskas med olika råvaror på ett professionellt sätt. Yrket är för dig som kan jobba i ständig rörelse, samarbeta med andra och har en kreativ sida. Du får även skapa menyer ur fantasin och hitta nya oemotståndliga smaker.
Kommande kursstarter
Upplägg
Som Lärling går du 1 dag i skolan och 4 dagar är du ute på en arbetsplats med en utbildad handledare. Du lär dig alltså ”live” på plats och knyter viktiga kontakter som kan hjälpa dig att få jobb efter utbildningen.
Kursinnehåll
Jönköping
- Hygien 100p
- Livsmedels- och näringskunskap 1 100p
- Matlagning 1 100p
- Matlagning 2 200p
- Matlagning 3 200p
- Matlagning 4 200p
Totalt: 1150 poäng Längd: ca. 56 veckor
Solna - Tomteboda
- Orienteringskurs för lärling 50p
- Hygien 100p
- Matlagning 1 100p
- Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100p
- Livsmedels- och näringskunskap 100p
- Service och bemötande 1 100p
- Mat och dryck i kombination 100p
- Matlagning 2 200p
- Matlagning 3 200p
- Matlagning 4 200p
- Specialkoster 100p
- Servering 100p
Totalt: 1450 poäng Längd: ca. 70 veckor
Efter utbildningen
Kockar kan arbeta på restauranger, i personalmatsalar, skolbespisningar eller på hotell. Man kan arbeta på stjärnkrogar eller fartyg, då kallas man för intendent eller sjökock. Man kan också arbeta i storkök eller provkök, i matbutiker eller inom livsmedelsindustrin. Som utbildad kock har du nästan garanterat jobb var du än vill leva.
Examen & Intyg
När du är klar med utbildningen får du betyg i kurserna och diplom som bevis på dina yrkeskunskaper. Diplomet har ett stort värde hos arbetsgivare i branschen.
Ansökan och behörighet
Vem kan söka?
Du behöver ha gått klart grundskolan eller motsvarande för att söka till den här utbildningen.
Utbildningen riktar sig främst till dig som är över 20 år.
Du som är nyanländ behöver också ha läst grundläggande svenska som andraspråk eller göra ett nivåtest hos din hemkommun då det behövs för att kunna ta till dig utbildningen och kommunicera på din praktikplats.
Ansök så här
Jönköping
Du ansöker via VLC: Vägledningscentrum i Jönköping.
Eller via webben: www.jonkoping.se/vuxenutbildning
Du söker alltid via kommunen som du bor i även om utbildningen går någon annanstans.
Adress: Barnarpsgatan 40, 553 16 Jönköping
Solna - Tomteboda
Du söker utbildningen direkt hos Vuxenutbildningen i kommunen du är folkbokförd i. På de flesta kommunerna kan du söka direkt på webben. Har du frågor om vem som får gå en vuxenutbildning kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare hos Vuxenutbildningen i din hemkommun eller besöka kommunens hemsida.
Intresseanmälan
Astar AB
Astar är ett av Sveriges största utbildningsföretag. Hos oss lär du dig ett yrke från grunden med erfarna lärare och handledare, samtidigt som du knyter viktiga kontakter under din utbildning som kan hjälpa dig att hitta jobb. Efter din utbildning...