Kontakttolk, grundutbildning - Distans
Utbilda dig till tolk genom vår sammanhållna grundutbildning till kontakttolk. Utbildningen står under av tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan (Myh). Efter genomgången utbildning med godkänt resultat erbjuds du plats i Kammarkollegiets register över grundutbildade tolkar. Välkommen med din ansökan!
Kommande kursstarter
Så ansöker du
Din utbildningsbakgrund måste motsvara 3-årig gymnasieutbildning (svensk eller utländsk) samt Svenska 2/Svenska B (eller Svenska som andraspråk 2/B) alt. Svenska SV3/SVA3 (om efter 2013). Mycket goda kunskaper i svenska och tolkspråk förutsätts således. (Betygskopior bifogas ansökan.)
Vid antagningen prövas språkkunskaperna genom prov, skriftliga och muntliga, och intervjuer genomförs med deltagarna enligt gemensamma riktlinjer för alla tolkutbildningar.
Kontakta oss för mer information om antagningen.
Kursinnehåll
- Introduktionskurs – 30 studietimmar
- Samhällstolkning – 105 studietimmar
- Sjukvårdstolkning – 135 studietimmar
- Juridikens grunder – 175 studietimmar
- Migrationstolkning – 60 studietimmar
Parallellt med ovanstående kurser läser du under hela utbildningen:
- Tolkningsteknik och tolketik – 40 studietimmar
Undervisningen bedrivs i huvudsak på två sätt; en del där du läser ämneskunskaperna (realia) och en del där du arbetar med terminologin i ditt språk och övar tolkning. Undervisningen inom realiadelen är på svenska men i de rena tolk- och språkdelarna används ditt tolkspråk och du studerar tillsammans med övriga som talar ditt tolkspråk.
Kopplat till varje delkurs får du göra ämnesprov (s.k. realiaprov), terminologiprov och vid två delkurser (sjukvård och juridik) även muntliga tolkningsprov.
För godkänt resultat krävs minst 80 % närvaro, samt godkända resultat på de prov och uppgifter som ingår under kurserna. Efter avslutad delkurs med godkänt resultat får du ett kursbevis. När du har kursbevis från alla delkurserna får du ett utbildningsbevis. Du erbjuds då att finnas med i Kammarkollegiets register över grundutbildade tolkar.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri. Du får själv bekosta och införskaffa den kurslitteratur som behövs. Vi ersätter rese- och boendekostnader, upp till ett visst belopp, för att du ska kunna delta på de obligatoriska närträffarna. Utbildningen är ej studiemedelsberättigande (CSN).
Intresseanmälan
Folkuniversitetet Väst
Folkuniversitetet är en av landets största utbildningsanordnare och ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 40-tal orter i Sverige. Folkuniversitetets idé är att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv. Folkuniversitetet är en idéburen...
Läs mer om Folkuniversitetet Väst och visa alla utbildningar.