Masterprogram i tillämpad biostatistik
Gillar du siffror och har ett skarpt öga för analys? Brinner du för att förstå komplex data och att använda den för att hitta svaret på viktiga frågor inom hälsa, medicin och life science? Då ska du söka till masterprogrammet i tillämpad biostatistik.
Som student hos oss får du de kunskaper som krävs för att kunna arbeta både nationellt och internationellt. Vi erbjuder en internationell studiemiljö där du möter studenter från hela världen med olika studiebakgrund.
Dagens samhälle blir alltmer digitaliserat och mängder av data samlas in som kräver analys – inte minst inom hälso- och life science området. Hur ska vi tolka och förstå all komplex data? Hur kan vi använda datan för att utveckla läkemedel, behandlingar och medicintekniska produkter? De är några av de utmaningar som vi står inför idag. Här spelar biostatistiker en avgörande roll. Genom sin spetskompetens i att hantera och analysera data bidrar de till att föra forskningen framåt och skapa samhällsnytta. Det finns ett stort behov av biostatistiker idag.
Masterprogrammet i tillämpad biostatistik ger dig kunskap om centrala teorier och modeller inom statistik. Programmet är tvåårigt och ges på engelska. Målet är att ge dig praktisk erfarenhet och de verktyg du behöver för att kunna arbeta självständigt som biostatistiker. Du kommer lära dig att hantera alla steg i dataanalysen av hälsorelaterade data. Här ingår design och analys av olika typer av studier inom till exempel grundläggande medicinsk forskning, klinisk forskning och befolkningsstudier.
Hos oss får du kunskap om grundläggande och avancerade statistiska metoder och modeller, hur de kan användas, hur du ska tolka resultaten och vilka slutsatser som kan dras eller inte dras. Du kommer också lära dig att programmera i R, vilket är ett viktigt och allmänt använt arbetsverktyg för datahantering, analys och visualisering. Dessutom får du kunskap om AI och maskininlärning (machine learning) och hur dessa kan användas som metoder för att analysera data och för att skapa ett mer effektivt arbetssätt.
Vem ska söka?
Vi välkomnar alla studenter med bakgrund inom hälsovetenskap, ekonomi, naturvetenskap och ingenjörsvetenskap, med intresse för data, statistik och life sciences att söka till programmet. Varje höst antas 25 studenter.
Kommande kursstarter
Ansökan och behörighet
För antagning till masterprogrammet i Tillämpad Biostatistik krävs att studenten har:
- Kandidatexamen om 180 hp i ett hälsovetenskapligt/ekonomiskt/naturvetenskapligt/ingenjörsvetenskapligt huvudområde.
- Minst 7.5 hp statistik.
- Engelska 6/Engelska B eller motsvarande och Matematik 3 eller motsvarande.
Urval
Alternativt urval
Innehåll
Vad vi erbjuder
- Internationell miljö – möt lärare och studenter från hela världen
- Mix av studenter – plugga med läkare, ekonomer, ingenjörer och andra yrkesgrupper
- Utbildning som ger goda jobbchanser
- Lärare med lång erfarenhet
- Möjlighet att delta vid statistiska konsultationer
- Plugga i Göteborg – Sveriges life science nav med landets största sjukhus, universitet och läkemedelsindustri samlat
- Centralt campus nära grönområden, nöjesliv
Programöversikt
Termin 1
- Introduktion till biostatistik, 9 hp
- R programmering för tillämpad biostatistik, 6 hp
- Studie- och experimentdesign, 7.5 hp
- Regressionsanalys, 7.5 hp
Termin 2
- Kausal inferens, 7.5 hp
- Hälsodata och enkäter, 7.5 hp
- Statistisk inlärning, 7.5 hp
- Statistiska metoder, fördjupning, 7.5 hp
Termin 3
Under tredje terminen läser du två obligatoriska kurser samt valbara kurser. Du kan välja att läsa en praktikkurs eller studera utomlands.
- Överlevnadsanalys, 7.5 hp
- Maskininlärning och AI, 7.5 hp
- Valbara kurser, 15 hp,
Termin 4
- Examensarbete i tillämpad biostatistik, 30hp
Examen & Intyg
När du är klar med utbildningen får du en medicine masterexamen i tillämpad biostatistik. Arbetsmarknaden är god för utbildade biostatistiker och det finns flera karriärvägar att ta. Du kan till exempel arbeta inom:
- Läkemedelsindustrin och life science företag
- Statliga myndigheter: Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten
- Universitet och forskningsorganisationer, t.ex. RISE, Smittskyddsinstitutet
- Biotech och medtech företag
- Inom Sveriges regioner, Registercentrumorganisationer, regionala data- och analysenheter
- Icke-statliga organisationer
- Som konsult
Som biostatistiker arbetar man ofta i tvärvetenskapliga team bestående av många olika yrkesgrupper. Det finns ett stort behov av utbildade biostatistiker som kan fungera som en brygga mellan vårdpersonal, forskare, beslutsfattare, datavetare och matematiker. Som biostatistiker hjälper du till att ta fram en hypotes, välja rätt studiedesign och metod för dataanalys, samt att analysera och tolka resultat som syftar till att utveckla:
- läkemedel
- medicinska behandlingar
- medicintekniska produkter
- folkhälsofrämjande riktlinjer
Du kan också välja att studera vidare och forska inom hälsa, medicin eller life science där du kan använda dig av dina kunskaper i biostatistik. Med masterprogrammet i tillämpad biostatistik är du väl förberedd för studier på forskarnivå.
Sahlgrenska Akademin
Sahlgrenska Akademin
Reportage
Yrkesinspiration: tandhygienist
Sophia utbildade sig till tandhygienist på Odontologen i Göteborg och precis som alla sina kursare hade hon fått jobb redan innan hon ens tog examen. Läs mer om yrket, kompetensutveckling och Sophias upplevelse här.
Intresseanmälan
Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin
Sahlgrenska akademin är en av åtta fakulteter vid Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin gör skillnad för människors hälsa genom utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Våra utbildningsprogram är bland de mest populära i Sverige och vår forskning håller hög...
Läs mer om Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin och visa alla utbildningar.