Videoreportage
Systemvetenskapliga programmet
Du designar dagens digitala vardag och kommer att kunna analysera och utveckla både IT-system och affärsverksamheter. Med en utbildning i systemvetenskap och data är det du som programmerar framtiden. Systemutveckling är länken mellan IT, verksamhet och affärer.
Du som tycker att det är intressant att skapa, designa och programmera webb- och mobilapplikationer som underlättar för människor i verksamheter ska söka Systemvetenskapliga programmet. En av kärnkompetenserna för en systemutvecklare är programmering. Mer än hälften av kurserna handlar om desktop-, webb- och mobilprogrammering. Du får också kunskap som gör att du självständigt kan genomföra analyser för att designa, utveckla och förvalta informationssystem eller e-tjänster på internet.
Att läsa vårat program ger dig flera fördelar. Programmet håller hög kvalitet enligt Universitetskanslersämbetets utvärdering. Utbildningen ges i nära samarbete med IT-branschen genom gästföreläsningar, projektarbeten och examensarbeten. Programmet anpassas kontinuerligt efter nya idéer, koncept och tekniker och har goda samarbeten med näringslivet vilket ger goda jobbmöjligheter efter avslutad utbildning.
Efter utbildningen kan du arbeta som till exempel mjukvaru- och systemutvecklare, webbdesigner eller databasdesigner och efter några års erfarenhet som projektledare, verksamhetsutvecklare eller IT-arkitekt.
Utbildningens innehåll
Utbilda dig till systemvetare om du vill arbeta med människor, verksamheter och informationsteknik för att skapa användbara IT-system. Systemutveckling kan ses som länken mellan IT, verksamheten och affärerna och därför är kunskap om informationsteknik (IT) och dess användning i verksamheter en grund i detta program. Du får en kompetens som är mycket efterfrågad av näringslivet. Denna kompetens bygger på en kombination av teoretiska och praktiska kunskaper om IT-projekthantering, förändringsanalys, modellering, verksamhets- , system- och mjukvaruutveckling, testning, databasdesign, datorkommunikation, informationssystem, AI, maskininlärning, data science och statistik.
Utbildningen har uppdaterats och är mer än någonsin i linje med branschens önskemål. Programmet arbetar idag tillsammans med andra utbildningar och ämnen på skolan. Nära samarbeten sker mellan ämnena informatik, grafisk teknologi, datateknik och mikrodataanalys. Utbildningen samläser kurser med bland annat Informationsdesign och IT-säkerhet och mjukvarutestning vilket ger studenterna ytterligare perspektiv på dagens data- och IT-bransch.
Efter studierna
Efter en examen från Systemvetenskapliga programmet kan du arbeta som mjukvaru- och systemutvecklare, och efter ett antal års erfarenhet även som IT-arkitekt.
Behörighet
Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Examen & Intyg
Kandidatexamen
Kommande starter
Intresseanmälan
Välkommen till Högskolan Dalarna
Högskolan Dalarna har 14 000 studenter och 820 anställda. Ungefär 11 000 studenter vid lärosätet studerar nätbaserat på distans. Högskolan Dalarna ligger i framkant gällande studier på distans och nätbaserad undervisning. Högskolan Dalarna har ett brett utbildningsutbud både på grundnivå och...