Videoreportage
Metall/Silversmide
Metallformgivning- silversmide
Detta är en grundläggande utbildning med inriktning silversmide, smyckeskonst, corpus, produktdesign och fri konst. Kursen är ettårig med möjlighet att söka till ett andra år. Utbildningen är högskoleförberedande, men det finns även möjlighet att söka till ett tredje år – en påbyggnadskurs för dig som vill starta upp ett eget företag inom silversmide eller arbeta med ditt Gesällprov.
Hos oss får du en gedigen baskunskap i de tekniker du behöver kunna för att arbeta som silversmed. Du lär dig det traditionella silversmidet, bland annat silversmide av större föremål (Corpussmide) som har en stark svensk tradition som vi anser bör bevaras, samtidigt har du möjlighet att utforska nyare tekniker som 3D-printing. Du behöver inte ha några förkunskaper, men det är inte heller någon nackdel eftersom nivån på de hantverkstekniska övningarna anpassas efter varje elev.
Parallellt med de tekniska övningarna får du möjlighet att utveckla ditt konstnärliga uttryck och formspråk. Genom uppgifterna i formgivning och design kan du själv styra din utbildning mot det mål du har satt upp.
Kommande kursstarter
Så ansöker du
Ansökan ska innehålla ett personligt brev och ett självporträtt, tecknat eller målat, i A4 format. Du är alltid välkommen att kontakta oss med en förfrågan om eventuell återbudsplats. Lärare samt elevrepresentanter deltar i urvalet.
Behörighet
Tidigare erfarenhet av metall från gymnasium eller studiecirklar är bra men det är inget krav. Det viktigaste är ett uppriktigt intresse.
Kursinnehåll
År 1
Första året är orienterande inom korpus, smyckeskonst och formgivning. Undervisningen sker i kortare och ibland längre kurser där du utvecklas i olika konstnärliga, tekniska och teoretiska uppgifter. Tonvikten ligger på att vinna teknisk kunskap i metallen samtidigt som den konstnärliga och kreativa processen utforskas.
Du utvecklas i personligt uttryck, presentation och vilken roll silversmide/konsthantverk har i samhället. Undervisningen sker med uppgifter, redovisningar, diskussioner, handledning, gästlärare och föredrag av gästlärare som är yrkesverksamma eller har specialkunskaper inom ett område.
År 2
Det andra året ger utrymme för specialisering inom korpus, smyckeskonst och formgivning. Du uppmuntras att ta större ansvar för din arbetsprocess. Efterhand som kunskapen om metallens möjligheter ökar uppmuntras fördjupning och självständigt arbete med tydligt formulerade mål. Detta sker med handledning. Ett eget projekt innehåller idépresentation, tidsplanering, skissprocess, arbetsprocess, offentligpresentation och dokumentation. Presentationen kan vara verbal, digital eller en utställning. Undervisningen sker med uppgifter, redovisningar, diskussioner, handledning, gästlärare och föredrag av gästlärare som är yrkesverksamma eller har specialkunskaper inom ett område.
Arbetsprocessen
När du lär dig ett material och hittar ditt sätt att arbeta med det får du erfarenheter som går att överföra i många olika sammanhang. Att gå från ide till färdigt objekt för presentation kräver vision, vilja, kunskap och dessutom insikt i den egna arbetsprocessen. För att kommunicera dina föremål behöver du hantera olika presentationsverktyg. Därför kommer du också att arbeta med verbala och digitala presentationer.
Silversmide är en utbildning som hanterar uråldriga tekniker i kombination med web, fotografering och innovativa presentationer där din utveckling är i central.
Examen & Intyg
Utbildningen är individanpassad vilket gör att du kan använda en del av din tid till att arbeta med ansökningar till olika konsthögskolor. Vi har stor erfarenhet av att hjälpa elever vidare till skolor som till exempel Konstfack, HDK, Rietveld Academie i Amsterdam eller Konsthögskolan i Oslo. Ungefär 80% av de elever från Leksands folkhögskola som sökt vidare till högre konstnärliga utbildningar har blivit antagna. Vill du istället starta egen verksamhet inom silversmide efter utbildningen kan du söka till ett tredje år – Metallformgivning – påbyggnadskurs.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigande.
Internat
Du kan välja att bo i studentrum för 5 300 kr per månad eller studentlägenhet från 6 700 kr per månad. Då ingår frukost, lunch och fika, måndag – fredag.
Externat
Den som inte bor på internatet betalar en obligatorisk avgift för lunch och fika, som idag är 2 100 kr per månad.
Du betalar för ditt eget material.
Besök oss
Välkommen hit för att se hur vi arbetar, känn på atmosfären och bli inspirerad. För att du ska få ett så bra mottagande som möjligt kontakta kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök.
Leksands folkhögskola Facebook
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 5
Det var vad jag gjorde när jag anmälde mig till metallutbildningen på Leksands folkhögskola. En utbildning leder inte alltid till nytt arbete och visst innebär det uppoffringar,...
Att studera på Leksands folkhögskola är ett utav mitt bästa beslut. Har aldrig tidigare mött så engagerade och stöttande lärare. Oavsett vad du har för mål med utbildningen så f...
Leksands folkhögskola
Är det dags att ta steget mot något nytt? Då är det kanske dags att söka till Leksands folkhögskola! Skolan som är mötesplatsen och växthuset för hantverk, entreprenörskap, lärande och personlig utveckling. Siljan breder ut sig nedanför oss. Här ute...
Läs mer om Leksands folkhögskola och visa alla utbildningar.
Familjär stämning, hjälp att utvecklas från där man själv är, bra och kunniga lärare, fina välutrustade verkstäder, trevligt internat, kanonfin mat. Tveka inte- ansök!