Sök utbildning 👉
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)

Masterprogram i klimatförändringar och samhälle

Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2025

  • Klassrum
  • Lund

Om utbildningen

Vill du vara del av samhällets klimatomställning? Lunds universitets mastersprogram i klimatförändringar och samhälle, LUCAS, erbjuder dig kunskapen, verktygen och insikterna som krävs för att ställa om vårt samhälle i nära samarbete mellan akademin och samhällsaktörer.

Klimatförändringarna är vår tids största samhällsutmaning. Den omfattar ekonomiska, moraliska, tekniska och politiska dimensioner och är ett globalt problem med enorma lokala och regionala konsekvenser. Redan nu ser vi hur klimatförändringar förvärrar extrema väderfenomen så som stormar, värmeböljor och översvämningar och leder till brist på mat och vatten med konflikter till följd. LUCAS-programmet fokuserar på klimatförändringarnas samhälleliga dimensioner utifrån ett samhällsvetenskapligt perspektiv.

Kunskaper, färigheter och kompetenser

Masterprogrammet i klimatförädringar och samhälle (LUCAS) bygger på mer än 20 års forskning och utbildning vid  Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSUS). Det lär studenterna att analysera och förstå klimatförändringarnas orsaker - och deras effekter - och hur de är rotade i komplexa sociala, ekonomiska, politiska och kulturella faktorer.

Med utgångspunkt i samhällsvetenskapliga forskningsfält så som hållbarhetsvetenskap, kulturgeografi och statsvetenskap ger LUCAS-programmet studenterna de kunskaper som behövs för att arbeta som forskare, beslutsfattare, ledare och praktiker i en värld där klimatförändringarna påverkar Samhällets alla delar och nivåer.

Programmet utvecklar studenternas kompetens i att analysera samhälls- och miljödynamik, och utgår från olika forskningsmetoder. De omfattar kvalitativ och etnografisk forskning, scenariobyggande, fallstudier och aktionsforskning. I programmet ingår även praktik där studenterna arbetar med en valfri organisation för att driva deras klimatarbete framåt.

Unika kvaliteter i programmet

LUCAS-programmet är en del av den unika tvärvetenskapliga och internationella utbildnings- och forskningsmiljön vid LUCSUS, som även omfattar masterprogrammet LUMES. Med avstamp i samhällsvetenskapliga metoder och synsätt, undervisar lärare och forskare med målet att förse studenterna med kunskap och verktyg för att förstå, analysera och formulera strategier för att arbeta med att begränsa klimatförändringarna.

LUCAS har målsättningen att bli ett internationellt program med studenter från hela världen. Studiemiljön karaktäriseras av en blandning av olika perspektiv, världsåskådningar och erfarenheter, som ger studenterna möjlighet att bredda sina perspektiv och lära sig om utmaningar kopplade till klimatförändringar i många delar av världen.

Som student får du träning och kompetens i att arbeta i tvärkulturella och tvärvetenskapliga team, samt färdigheter i att kommunicera och arbeta med olika målgrupper och med en rad olika organisationer.

Karriärmöjligheter

Som LUCAS-alumn har du eftersökta och viktiga kunskaper inom ett högaktuellt och relevant område, som gör dig attraktiv på en bred och mångsidig arbetsmarknad. Dina kunskaper och färdigheter gör dig lämplig att bedriva klimatarbete med basis i en kritisk och konstruktiv förståelse för omställning på en lokal, nationell och internationell nivå. Programmet ger dig möjlighet att arbeta inom en rad olika sektorer, både inom och utanför akademin, och i ett antal olika yrkesroller, som exempelvis forskare, beslutsfattare, ledare och praktiker.

https://www.lucsus.lu.se/education/master-science-programmes/lucas-climate-change-and-society

Så ansöker du

Kandidatexamen motsvarande minst 180 högskolepoäng. Engelska 6/B.

Examen & Intyg

Masterexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights