Stödpedagog
Stödpedagoger är en efterfrågad resurs
Vill du arbeta med utveckling och stöd inom funktionshinderområdet? Då är vår stödpedagogutbildning något för dig.
Som stödpedagog kommer du att arbeta för att säkra att individens behov står i centrum och att rättigheter för personer med funktionsnedsättning efterlevs.
Utbildningen ger dig möjlighet till en fördjupad pedagogisk och etisk kompetens i dina möten med både brukare och anhöriga samt i handledning av kollegor. Du får verktyg att skapa bärande, respektfulla relationer och ett lärande klimat.
Utbildningen förbereder dig för att i din roll som stödpedagog kunna planera, utforma, utföra och utvärdera ditt arbete på ett systematiskt och kvalitetssäkert sätt.
Stödpedagogutbildningen omfattar:
- Fyra terminer
- 50% studietakt
- 200 YH-poäng
- Distans med samlingsdagar i Skellefteå
Stödpedagogen har en viktig pedagogisk roll i det dagliga arbetet, som ytterst ska främja den enskildes självbestämmande, delaktighet och integritet. Stödpedagogen ska även vara en resurs i tillämpningen av aktuell lagstiftning I vardagsnära situationer. Med sin fördjupade och specifika kompetens är stödpedagogen en resurs i det dagliga arbetet i arbetslaget och fungerar som ett stöd i kvalitetsarbetet för att uppnå helhetssyn, brukarfokus, utveckling och samordning.
Kommande kursstarter
Så ansöker du
Ansök enkelt via vår hemsida
Du är behörig om du uppfyller följande:
- Gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper
- Lägst betyget E i följande gymnasiala kurser från barn- och fritidsprogrammet eller vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande kursinnehåll i äldre utbildningar inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen:
- Hälsopedagogik, 100p
- Specialpedagogik 1, 100p
- Specialpedagogik 2, 100p
- Svenska 2 eller Svenska 2 som andraspråk, 100p
- Yrkeserfarenhet, motsvarande sammanlagt minst 12 månaders heltidstjänstgöring från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser för utbildningen görs ett urval. Urvalsgrunderna är tidigare utbildning samt längden på yrkeserfarenhet, där antalet månader räknas om i poäng.
Saknar du grundläggande eller särskild behörighet?
Om du saknar formell behörighet kan du i din ansökan åberopa så kallad reell kompetens, som är de faktiska kunskaper, färdigheter och kompetenser som du har oavsett hur du har tillägnat dig dem.
Efter examen
Inom både den privata och offentliga omsorgen ställs allt högre kompetenskrav på den personal som arbetar inom funktionshinderområdet och nära brukaren. Med en utbildning till stödpedagog möter du upp mot de högre kraven och får specifika kunskaper, färdigheter och kompetenser för att kunna kvalitetssäkra insatser inom vård och omsorg. Din kompetens blir bred och kan komma till nytta inom många olika verksamhetsområden.
Utbildningens innehåll
Utbildningen bygger vidare på specifika kurser från gymnasieskolan och kräver även att du har yrkeserfarenhet från funktionshinderområdet.
I utbildningen ingår även lärande i arbete (LIA) som görs ute på en arbetsplats, exempelvis på din hemort.
Boende
Skellefteå kommun har bostadsgaranti för våra studerande.
Lärande i arbete (LIA)
En betydande del av utbildningen består av LIA, där du får möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete på olika företag. Det ger dig unika möjligheter att knyta värdefulla kontakter.
Intresseanmälan
Skellefteå kommun - Yrkeshögskolan
Yrkeshögskolan Skellefteå kommun är en erfaren YH-anordnare som erbjuder utbildningar inom en rad områden. Majoriteten av utbildningarna ges på distans med samlingsträffar i Skellefteå. Bostadsgaranti Kostnadsfritt CSN-berättigat Distans eller platsförlagt Utbildningar som leder till jobb Utbildningarna är förankrade i yrkeslivet...
Läs mer om Skellefteå kommun - Yrkeshögskolan och visa alla utbildningar.