Kommande starter
Om utbildningen
Dokumentärfilmslinjen är en ettårig grundkurs där du får lära dig alla verktyg som behövs för att göra dokumentärfilm. Såsom stillbild, bildkomposition, filmkamerans olika uttrycksmöjligheter, ljussättning, redigering, ljud, intervjuteknik och dokumentär regi.
Vi ser mycket dokumentärfilm och gör analyser av dessa. Undersöker olika dokumentära filmstilar och dyker in i frågor som rör moral, etik och juridik.
Vi arbetar tematiskt i block vilket innebär att du under en period lär dig ett verktyg i taget. Utbildningen är praktiskt inriktad och varje block består av genomgångar med tillämpade filmövningar samt avslutande feedback.
Som deltagare kommer du att jobba i mindre team och prova på olika roller.
Dokumentärfilmslinjen har en uppgraderad filmutrustning anpassad för dokumentärt bruk. Redigering görs i Mac miljö. Skolan har en redigeringsstudio, rum för ljussättning samt en ljudstudio.
Under Höstterminen lär du dig grunderna samt tillämpar dessa i några längre projekt.
Vårterminen består av ett längre projekt som du arbetar med i ett mindre team. Ni kommer att få hjälp att utveckla er idé till färdig film. Handledning genom de olika processerna. Workshops med fördjupad teknisk kunskap. Återkommande Work in Progress visningar i helklass.
Du behöver inte ha gjort någon film tidigare för att gå på Dokumentärfilmslinjen. Du har säkert med dig någon annan likvärdig kunskap. Det viktigaste är att du vill ägna dig helhjärtat åt att utforska den kraft som en bra dokumentär har.
Dokumentärfilmslinjen består av en ettårig grundkurs och ett påbyggnadsår där du får fördjupa dig i mer avancerad filmteknik och ett längre eget filmprojekt som du får hjälp med att utveckla och producera.
Så ansöker du
Du söker via skolans hemsida. Ett urval av de sökande kallas till intervju.
Du behöver grundläggande datavana och ett stort intresse för dokumentärfilm.
Examen & Intyg
Intyg
Kostnader
Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial, kopiering, studiebesök och gästföreläsare betalar du 3 000 kr per termin. (6 000 kr för hela kursen)
Csn berättigad.
Intresseanmälan
Sundbybergs folkhögskola har haft sitt nuvarande namn sedan 1997, men skolans anor sträcker sig ända tillbaka till 1836 då den kallades Stockholms Borgarskola. Skolan erbjuder kurser på olika nivåer där du både kan läsa upp grundskolebehörighet, gymnasiebehörighet, gå olika kreativa...
Läs mer om Sundbybergs Folkhögskola och visa alla utbildningar.