Det övergripande syftet med programmet är att ge fördjupande kunskaper och förståelse för livsmedelstillsyn och faktorer som påverkar och förändrar kvalite-ten och egenskaper hos livsmedel, liksom faktorer och förutsättningar som påverkar hur livsmedelstillsyn bedrivs i Sverige. Säkra livsmedel är viktig förutsättning för alla medborgare och det är centralt att de som bedriver tillsynen har gedigna kunskaper och stor förståelse för såväl framställning som tillagning av livsmedel, liksom för förvaltningen och tillsynen.Programmet inleds med en kurs i livsmedelsteknologi som ger en grund för programmet. I de efterföljande kurserna behandlas såväl natur- och samhälls-vetenskapliga aspekter på livsmedelskontroll. De naturvetenskapliga kurserna omfattar livsmedelshygien, livsmedelsmikrobiologi, livsmedelsteknologi, livsmedelssäkerhet och kvalitetsledningssystem. I de samhällsvetenskapliga delarna av utbildningen ingår kommunikation, kontrollmetoder, statskunskap särskilt inriktat på förvaltning och myndigheter samt beslut och myndighets-utövning och lagstiftning (livsmedels- resp. förvaltningslagstiftning). Utbildningen avslutas med ett självständigt arbete (examensarbete) om 15 högskolepoäng. Syftet med det självständiga arbetet är att studenten ska få möjlighet att tillämpa sina kunskaper om livsmedelskontroll i kombination med sin bakgrundskunskap.