Automationsingenjör inom drift & service
Automationsingenjör är yrket för dig som intresserar sig för teknisk problemlösning och vill jobba med ny teknik inom en spännande och växande bransch. Som automationsingenjör blir du spindeln i nätet som tillsammans med andra tekniker utvecklar automationsutrustning och processer för drift. Utbildningen ger dig aktuell kompetens för att kunna hantera, serva och driftsätta automatiserade system och processer inom främst process- och tillverkningsindustrin. Du kommer även lära dig att programmera PLC och industrirobotar.
Utbildningen som är på heltid är platsbunden 1 dag (6 timmar) per vecka. Utöver det ingår 2 timmars digital liveföreläsning/vecka, resterande tid är självstudier.
Vad arbetar du med?
Automationsingenjör inom drift och service är en eftertraktad yrkesroll och en viktig del i effektiviseringen inom industrin för att snabbt ställa om till en mer hållbar tillverkning. I din yrkesroll arbetar du med felsökning, PLC-programmering och driftsättning av automatiserade system.
Efter utbildningen besitter du specialiserade kunskaper om service och underhåll av maskin och automatiserade system. Du har kunskap om omvärldsbevakning och analys, hur faktorer som hållbarhet och ny teknik kan påverka beslut inom arbetsområdet.
I ditt yrke har du en överblick över den svenska industrins teknikutveckling, branschens nationella och internationella ställning samt kännedom om angränsande yrkes- och kompetensområden såsom, IT och automatisering. Utbildningen ger dig aktuell kompetens för att kunna hantera, serva och driftsätta automatiserade system och processer inom främst process- och tillverkningsindustrin. Du kommer även lära dig att programmera PLC och industrirobotar.
Kompetens inom automation behövs i stort sett i alla industriföretag idag och det är en stor utmaning att hitta personal med de breda kunskap som krävs för att arbeta med industriellt underhåll. Dessutom är det många företag som investerar i ny teknik. Efter examen är du som automationsingenjör inom drift & service en viktig del i arbetet att tillgodose näringslivets kompetensbehov. Detta för att säkerställa företagens fortsatta utveckling och omställningsarbete. Industrier i regionen flaggar för att det varit svårt att rekrytera personer med denna kompetens vilket gör dig attraktiv i de flesta industrier där denna typ av arbete finns.
Studieort
Från Campus Vimmerby deltar du i undervisningen via direktsänd videolänk från orten där programmet bedrivs och kan ställa frågor i realtid. Detta sker på plats på den studieort som du har ansökt och blivit antagen till. Mer information om studier via studieort hittar du på vår hemsida.
Kommande kursstarter
Utbildningens innehåll
- Arbetsmiljö, industri- & maskinsäkerhet, 25 YH-p
- Drift & underhållsteknik, 30 YH-p
- Elteknik för underhållstekniker, 20 YH-p
- Examensarbete, 15 YH-p
- IT systemteknik & felsökningsmetodik, 25 YH-p
- Kommunikation & projektledning, 15 YH-p
- LIA 1, 50 YH-p
- LIA 2, 60 YH-p
- Mekatronik, 20 YH-p
- Pneumatik & hydraulik, 15 YH-p
- Processmätteknik, 15 YH-p
- Produktionsteknik & produktionsekonomi, 15 YH-p
- Programmering för underhållstekniker PLC & HMI, 30 YH-p
- Sammansatta automationssystem, 25 YH-p
- Styr- & reglerteknik, 30 YH-p
- Teknisk matematik, 10 YH-p
LIA/Praktik
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.
I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.
Ansökan och behörighet
- Grundläggande behörighet inom yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Ellära 1
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.
Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.
Samarbeten med arbetslivet
Vi har ett starkt samarbete med arbetslivet, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna utbildning. Utbildningen ger dig de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa automationsingenjör inom drift och service. Detta ger dig ett nätverk med företag i behov av säljare och du blir mycket attraktiv på arbetsmarknaden.
Examen, diplom m.m.
Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN.
Intresseanmälan
TUC Yrkeshögskola
Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...