Kommande starter
Om utbildningen
Röntgensjuksköterskans arbete omfattar både omvårdnad och teknik. Den primära uppgiften för dig som röntgensjuksköterska är att göra undersökningar och att därmed framställa bildmaterial så att en säker diagnos kan ställas. Samtidigt ska hänsyn tas till de omvårdnadsbehov varje patient har. I en teknikbaserad verksamhet har du som röntgensjuksköterska en betydelsefull uppgift i att värna om patientens trygghet, säkerhet och välbefinnande.
Röntgensjuksköterskan beslutar hur undersökningen ska utföras med utgångspunkt från kunskaper i bland annat anatomi, sjukdomslära, undersökningars utförande samt utrustningens funktion och uppbyggnad. Strålskydd och strålningens verkan på människokroppen är särskilt viktiga kunskaper.
Röntgensjuksköterskeprogrammet är treårigt där du får kunskaper inom radiografi, medicin, fysik, teknologi och omvårdnad. Röntgensjuksköterskans yrkesroll genomgår en ständig förändring beträffande den metodik och teknik som används. I yrkesfunktionen ingår även att arbeta med utveckling av metoder och tekniker och med kvalitetssäkring.
Programmet leder till röntgensjuksköterskeexamen och medicine kandidatexamen med radiografi som huvudområde. Efter examen kan du ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Legitimation krävs för att du ska få arbeta som röntgensjuksköterska.
Som röntgensjuksköterska kan du jobba på röntgenkliniker inom landstinget eller hos privata vårdgivare. Röntgensjuksköterskor arbetar även som applikationsspecialister hos leverantörer av röntgenapparatur och inom läkemedelsföretag.
Så ansöker du
Examen & Intyg
Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på både grundnivå och avancerad nivå. Nya masterutbildningar lockar...