Filtrera efter
Basår / Bastermin
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 71 träffar
1
2
3
4
Annonser

Populära platser

Reportage inom Basår / Bastermin

Basår

Ett basår, eller en bastermin, är ett sätt för dig att läsa upp ämnen du saknar för att komma in på en utbildning. Det vanligaste är att läsa ett tekniskt basår eller ett naturvetenskapligt basår. Under basåret läser du ofta upp ämnen som biologi, kemi, fysik eller matematik för att kunna komma in på en utbildning med särskilda behörighetskrav. Det kan vara till exempel ett ingenjörsprogram eller en annan universitetsutbildning inom matematik, fysik, kemi eller biologi. 

Om du läser ett basår på en högskola eller ett universitet har du ofta platsgaranti på ett program efter att basåret är avklarat. Basåret kan ges på ett universitet eller en högskola, men utbildningen är på gymnasienivå och ger därför inte högskolepoäng. För att kunna söka till ett basår på universitet eller högskola behöver du ha grundläggande högskolebehörighet. Basåret läses för att få behörighet och förändrar därför inte din meritpoäng.

Basår på olika lärosäten

Det är möjligt att gå ett basår vid flera olika lärosäten. Du kan ansöka till ett basår eller bastermin på en högskola, universitet, komvux eller folkhögskola. Flera skolor erbjuder även möjlighet att läsa basåret på distans.

Du kan läsa ett basår på komvux eller folkhögskola om du har en ofullständig gymnasieutbildning. Här kan du läsa upp till både grundläggande behörighet och särskild behörighet. Du får inte platsgaranti på ett högskoleprogram om du väljer att läsa ett basår på komvux eller folkhögskola.

Vem kan läsa ett basår?

Ett basår är ett bra alternativ för dig som vill komplettera din gymnasieutbildning för att få rätt behörighet, om du har en ofullständig gymnasieutbildning, eller om du har utländska betyg och behöver komplettera med ämnen för att komma in på en särskild universitets- eller högskoleutbildning. Det är också möjligt att gå ett basår eller en bastermin om du redan har behörighet. Då kan du se det som en möjlighet att repetera eller förnya dina kunskaper och förbereda dig inför högskolestudier.

Källa: antagning.se