Byggprojektör cirkulärt byggande
-
YH-utbildning
-
Höst 2025
-
1 år
-
Distans
Markbyggnad, anläggning och kalkylering - park och trädgård
-
Korta YH-utbildningar
-
12 veckor
-
Distans
Fördjupad byggledning - mark och anläggning
-
Korta YH-utbildningar
-
2024-12-02
-
24 veckor
-
Distans
Mätningstekniker Specialkompetens Geodesi
-
YH-utbildning
-
2 år
-
Distans med träffar
Anläggningsingenjör - Infrastruktur
-
Öppen för sen anmälan / har restplatser
-
YH-utbildning
-
2 år
-
Distans
Elkonstruktör
-
YH-utbildning
-
Höst 2025
-
2 år
-
Distans
Injustering ventilation
-
Korta YH-utbildningar
-
2024-12-02
-
16 veckor
-
Distans
Byggnadsingenjör - Produktion
-
YH-utbildning
-
2 år
-
Distans med träffar
Byggnadsingenjör - ROT
-
YH-utbildning
-
Höst
-
2 år
-
Klassrum
Distributionselektriker
-
YH-utbildning
-
Höst 2025
-
1 år
-
Klassrum
Elingenjör
-
YH-utbildning
-
Höst 2025
-
2 år
-
Distans
Elkonstruktör Industri
-
YH-utbildning
-
Höst 2025
-
1 år
-
Distans
VA-ingenjör
-
YH-utbildning
-
Höst
-
2 år
-
Klassrum
Läs en byggutbildning
Vill du arbeta inom bygg och anläggning? Är du intresserad av att jobba som arbetsledare för byggprojekt eller med anläggning av infrastruktur? Vill du bli mätningsingenjör, anläggare, byggnadsingenjör, montör, elektriker, svetsare, målare eller mätningstekniker?
Det finns en mängd olika jobb för dig som är intresserad av byggbranschen, praktiskt lagd och vill utvecklas genom problemlösande uppgifter. När du år en byggutbildning lär du dig att planera, bygga och förvalta bland annat vägar, hus och industrianläggningar. En stor del i dagens bygg- och anläggningsbransch rör hållbarhet och gröna lösningar.
Vilken byggutbildning passar just dig?
Byggutbildningar finns inom nästan alla skolformer. På universitet och högskolor kan du hitta byggutbildningar som byggingenjör, byggteknik, samhällsbyggnadsteknik, affärsutveckling och entreprenörskap inom byggsektorn. Här hittar du alla byggutbildningar på universitet och högskola!
Om du inte vill läsa på universitet eller högskola finns det självklart andra alternativ. Du kan till exempel läsa på folkhögskola, yrkeshögskola eller gå en yrkesutbildning.
Byggutbildningar på yrkeshögskola
Det finns även Yh-utbildningar inom bygg och anläggning. Dessa byggutbildningar innefattar ofta mycket praktisk kunskap, både under lektionerna och genom din praktikperiod (LIA). Det är framförallt utbildningar som exempelvis betongarbetare, golvläggare, murare, trädgård och plattsättare. Om du inte vill flytta från din hemkommun eller vill kombinera studier med arbete så finns det även distansutbildningar inom området. Se alla Yh-utbildningar inom bygg här!
Läs en byggutbildning på komvux
Om du saknar kunskaper från gymnasiet kan du gå en komvux-utbildning. Byggutbildningar som ges på komvux har ofta olika inriktningar som målare, svetsare eller ställningsbyggare. Efter att du läst en byggutbildning på komvux så kan du jobba inom det yrket du utbildat dig till.
Olika inriktningar inom byggutbildningar
Det finns en rad olika inriktningar att välja mellan när du ska studera en byggutbildning. Beroende på om du vill jobba med ett hantverksyrke eller som ledare för ett större byggprojekt eller som ingenjör kan du välja mellan olika utbildningar. Vi har delat upp utbildningarna i olika kategorier och är nedan kan du läsa lite om vad de innebär.
Byggledare/Anläggningsledare
En byggledare jobbar med att hålla koll på hela byggprocessen, vilket innebär att personen har ansvar för planering, produktion och uppföljning. Att jobba som bygg- och anläggningsledare kan innebär även att ha koll på ekonomi, budget och tidsplan samt eventuellt personalansvar. Läs mer om och se alla utbildningar till bygg- och anläggningsledare här!
Hantverkare
Som hantverkare jobbar du praktiskt som till exempel målare, plattsättare, murare eller golvläggare. De olika yrkena innebär att jobbar med olika material och hantverk. Här kan du läsa mer och hitta byggutbildningar till hantverkare!
Anläggare
Att studera till anläggare passar dig som har ett övergripande intresse för bygg. Som anläggare får du jobba med olika projekt med bland annat tågräls och vägar men även bostäder och reningsverk. De flesta anläggningsutbildningarna ges på yrkeshögskolor, men du kan även studera till anläggningsingenjör på universitet eller högskola. Se alla utbildningar inom anläggning här!
Byggnadsingenjör
Som byggnadsingenjör arbetar du med teknik för att till exempel skapa digitala modeller av byggprojekt och leda byggprojekt.Du kan även jobba som anläggningsingenjör, och då är fokus mer på större projekt med bostads- och infrastruktur. Du kan studera till byggnadsingenjör på yrkeshögskola eller universitet och högskola. Utbildningarna ser olika ut beroende på inriktning. Se alla utbildningar till byggnadsingenjör här!
Byggutbildningar utomlands
Om du är ute efter att studera utomlands och vill hitta byggutbildningar har du även flera olika alternativ. Om du redan studerar vid ett svenskt universitet eller en högskola så kan du åka som utbytesstudent under en eller flera terminer.