Diplomutbildning: Silversmide – smycken
-
Yrkesutbildning
-
2025-02-07
-
14 Sammankomster
-
10 195 SEK
-
Klassrum
Diplomutbildning: Keramik – drejning
-
Yrkesutbildning
-
2025-02-06
-
10 veckor
-
7 292 SEK
-
Klassrum
Diplomutbildning: Keramik
-
Yrkesutbildning
-
Flera starter (2)
-
14 Sammankomster
-
10 195 SEK
-
Klassrum
Diplomutbildning: Keramik, fördjupning
-
Yrkesutbildning
-
2025-02-04
-
14 veckor
-
10 195 SEK
-
Klassrum
Diplomutbildning: Möbelsnickeri
-
Yrkesutbildning
-
Flera starter (2)
-
14 Sammankomster
-
10 195 SEK
-
Klassrum
Diplomutbildning: Måleri
-
Yrkesutbildning
-
2025-02-03
-
14 Sammankomster
-
10 195 SEK
-
Klassrum
I träfflistan ovan hittar du en mängd olika utbildningar som faller innanför det estetiska, konstnärliga området. De estetiska utbildningarna finns inom de flesta skolformerna och det finns massor av olika inriktningar att välja bland. Eftersom det estetiska området är så pass stort har vi delat in detta i tre underkategorier för att underlätta för dig att hitta en estetisk utbildning som passar dig.
» Utbildningar inom konst
» Utbildningar inom musik
» Utbildningar inom teater och dans
Här nedan kan du även läsa om fler fält som går in under det estetiska området:
Kultur
Estetiska utbildningar och yrken faller ofta in under kategorin kultur. För många är det en dröm att arbeta inom kulturområdet, vilket leder till att konkurrensen är hård, inte bara om utbildningsplatserna utan om såväl fasta jobb som tillfälliga uppdrag.
De fria konstnärliga yrkena kräver inte bara talang utan också att man är extremt envis och har lite skinn på näsan.
Ofta arbetar man i ett team i en produktion till exempel kring en teateruppsättning eller filmproduktion. Men det är också många som arbetar ensamma, som exempelvis författare, översättare och bildkonstnärer. Offentliga satsningar har stor betydelse för arbetsmöjligheterna inom teater, konst, TV och film och för arbete med konstnärliga utsmyckningar. Design har blivit ett allt viktigare konkurrensmedel för företagen och beräknas ge fler arbetsmöjligheter i framtiden.
Bild och form
Det finns många estetiska utbildningar inom bild och form. Utbildningarna kan bland annat handla om att se, tolka och gestalta bilder, utveckla förmågan att uttrycka sig i bild, layout och formgivning samt skapande av hantverk. Man kan arbeta med olika tekniker som till exempel teckning, måleri, skulptur och komposition och olika material som blyerts, akvarell, kol, lera, gips, koppar, sten, brons, plåt och trä.
Foto, film och TV
Ett annat stort område som faller in under estetiska utbildningar är Foto, film och TV. Både film och TV är egna branscher med strikt rollfördelning där mycket av den faktiska produktionen sker i produktionsbolag. Du kan utbilda dig till en rad yrken inom produktion, exempelvis produktionsledare, producent, scripta, regissör, kameraman, ljudredigerare, studiotekniker eller redigerare, vilka är några av de funktioner som krävs för att en TV- eller filmproduktion ska nå sitt mål.