Sök utbildning 👉

12 kreativa jobb med hög lön

Drömmer du om att få vara kreativ på jobbet, och samtidigt få bra betalt? Här hittar du tolv välbetalda yrken där din konstnärliga sida får blomstra.

Är du en person som blir ditt bästa jag av att få vara kreativ? Kanske är du den som konstant kommer på nya idéer eller älskar att bygga och skapa med händerna? Det finns många valmöjligheter inom en rad olika branscher för dig som är ute efter ett kreativt yrke. 

Du kan låta din kreativitet ta sig uttryck på många sätt, till exempel genom kommunikation, grafisk design, arkitektur, spelutveckling, UX, inredning – ja, listan fortsätter. Här har vi samlat yrken från olika branscher där genomsnittslönen ligger på över 35 000 kronor per månad. 


Vad är ett kreativt jobb, egentligen? 

Att vara kreativ, nytänkande eller innovativ handlar om att vara duktig på att komma med idéer och se hur man kan implementera dem i verkligheten. I olika yrken kan det, i praktiken, betyda olika saker – alltifrån att designa en ny byggnad till att skapa reklamkampanjer eller grafiken i ett nytt spel. Det som utmärker kreativa jobb är att du uppmuntras till att hela tiden tänka om och tänka nytt. De handlar också om att skapa något, antingen från grunden eller genom att bygga vidare på en befintlig idé. 

Kreativa utbildningar 

För att hitta rätt utbildning som leder dig till ditt kreativa drömjobb finns det alternativ i form av allt från avancerade högskoleprogram till kortare utbildningar inom yrkeshögskolan eller folkhögskolan. Om du inte hittar något som passar dig i listan ovan kanske ett av de mer klassiskt konstnärliga utbildningsområdena är något för dig. 

På universitet och högskolor finns något som kallas konstnärliga examina. De innefattar: 

Grundnivå: 

  • Konstnärlig högskoleexamen (120 högskolepoäng + examensarbete) 
  • Konstnärlig kandidatexamen (180 högskolepoäng + examensarbete på minst 15 högskolepoäng) 

Avancerad nivå: 

  • Konstnärlig magisterexamen (60 högskolepoäng + examensarbete på minst 15 högskolepoäng) 
  • Konstnärlig masterexamen (120 högskolepoäng + examensarbete på minst 30 högskolepoäng) 

Det är lärosätena själva som avgör vilka inriktningar som kan ingå i en konstnärlig examen. Ofta ingår områden som film, foto, konst, design, musik eller teater. 

Folkhögskolan är känd för att främja frihet och möten mellan människor och kulturer. Här finns också spännande utbildningsmöjligheter för den som vill fokusera på ett kreativt område. Inom folkhögskolan kan du hitta kortare estetiska utbildningar, ofta ett till två år långa, inom områden som exempelvis dans, bild, sång eller musikproduktion.

Kom ihåg att ett kreativt jobb kan vara många olika saker. Se till att kombinera din kreativitet med något du tycker om för att hitta vägen till ditt drömjobb. Att vara kreativ är en värdefull egenskap – du förtjänar att ta vara på den! 

Källa: SCB:s lönesök, AllaStudier.se, studera.nu 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Site Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser