Javautvecklare
-
YH-utbildning
-
2 år
-
Klassrum
Front end webbutvecklare
-
YH-utbildning
-
2 år
-
Klassrum
Backend webbutvecklare
-
YH-utbildning
-
2025-01-20
-
2 år
-
Klassrum
Spelgrafiker
-
YH-utbildning
-
2025-01-20
-
2 år
-
Klassrum
Speldesigner
-
YH-utbildning
-
2025-01-20
-
2 år
-
Klassrum
Lär dig framtidens teknik – hitta din IT-utbildning
Det finns många ingångar till IT-branschen och flera nivåer på utbildningarna att välja mellan – allt från universitetsutbildningar och högskoleutbildningar till YH-utbildningar. Du kan också studera kurser inom IT på komvux.
I takt med att den tekniska utvecklingen hela tiden utvecklas utökas även utbudet av IT-utbildningar. För att ringa in de olika inriktningarna inom data och IT samt underlätta för dig som besökare av denna webbplats, har vi delat in IT-utbildningarna i olika underkategorier:
CAD
IT/Nätverk
Programmering
Systemvetenskap
Webbproduktion
Vad är data och IT?
Datavetenskap är sedan 1960 ett självständigt ämne på universitetsnivå. Definitionen av datavetenskap spänner från ”läran om nuvarande teknologi” till ”läran om beräkningars utförande”. Informatik, datalogi och kommunikation är andra ämnesområden som är starkt förknippade med datavetenskap.
IT, eller informationsteknik som förkortningen står för, är ett annat centralt begrepp inom dataområdet. IT står som samlingsord för de tekniska möjligheter som skapats av datatekniken och telekommunikationen.
Inom både den offentliga sektorn och näringslivet är det flöden av information som driver verksamheter. Informationsteknikern eller informationslogistikern nyttjar modern teknik, kan agera och har kunskap om olika språkliga, kulturella och organisatoriska förutsättningar. Du som väljer att studera en utbildning inom data eller IT har stora möjligheter till ett spännande framtidsjobb som kombinerar människors såväl som teknikens utveckling.
Hur lång är en IT-utbildning och får jag jobb efter examen?
En IT-utbildning på högskolenivå kan exempelvis leda till en systemvetarexamen eller en civil- eller högskoleingenjörsexamen. En sådan utbildning kan ta mellan tre till fem år. Dessa utbildningar finns idag på de flesta tekniska högskolor samt på flera andra högskolor och universitet.
Det finns även flera IT-utbildningar inom Yrkeshögskolan. Dessa utbildningar går ofta direkt på de praktiska momenten och är lite kortare än högskoleutbildningar. Dessutom innehåller de mycket praktik. Du hittar även IT-utbildningar på folkhögskolor, komvux och yrkesutbildningar – valen är oerhört många.
Att kunna prata programmeringsspråk är en kunskap som idag är högt värdesatt på arbetsmarknaden. Chanserna är väldigt goda, inte bara att du kan kliva rakt in på en arbetsplats efter examen, men även att du direkt får stora och meningsfulla uppgifter.
Plugga en IT-utbildning utomlands
Det finns många utländska universitet och skolor som erbjuder program och kurser inom IT. Både systemvetenskap och datavetenskap är internationellt gångbara utbildningar. Du som läser ett program på högskolenivå i Sverige kan eventuellt välja att disponera en termin eller flera utomlands – se ditt nuvarande universitets internationella kontakter.
Utomlands kan IT-utbildningarna ha lite olika namn, till exempel Masters Program in Security and Mobile Computing, Undergraduate Engineering, International Master in Information Systems, Bachelor of Science in Multimedia Management och Computer Aided Product Design.
När du studerar en IT-utbildning utomlands kan du, förutom att vara utbytesstudent, även plugga ett helt program på ett utländskt universitet. För att studera ett helt program utomlands kan du antingen gå genom en förmedlare av utlandsutbildningar eller söka på egen hand. Om du går via en förmedlare, en så kallad agent, får du hjälp med allt från att hitta skola och utbildning till ansökningsprocessen. Du kan även få hjälp med boende samt eventuella visumfrågor. Om du söker på egen hand väntar en större utmaning och du får själv ta reda på allt som gäller, både med ansökning, boende och eventuellt visum.