Sök utbildning 👉

Så blir du it-konsult

It-konsulter är eftertraktade på arbetsmarknaden idag. Det finns ett stort utbud av utbildningar och minst lika stora karriärmöjligheter för dig som är intresserad av yrket.

Man som pratar i mötesrum

I takt med teknikens snabba utveckling har efterfrågan på it-konsulter skjutit i höjden. Yrket passar dig som gillar att jobba tekniskt, är en problemlösare av rang och vill ha ett varierande yrke där du hjälper och stöttar andra.

Vad gör en it-konsult?

Det finns många specialiseringar inom it-området och det är vanligt att jobba som konsult i branschen. Som konsult jobbar du i projektform för olika kunder. Det kan handla om stort till smått och dina projekt kan variera stort i längd – från dagar till år. Du kan jobba som egen företagare eller som anställd på ett konsultföretag. 

En it-konsult är expert på tekniska lösningar och erbjuder rådgivning till olika typer av företag och organisationer. Yrket innebär ofta att du analyserar kundens behov, planerar och genomför it-relaterade projekt. Du ser också till att it-lösningarna fungerar effektivt och stöder verksamhetens mål. 

Vilka arbetsuppgifter har en it-konsult?

Som it-konsult kan dina arbetsuppgifter variera beroende på uppdrag och specialisering, men några vanliga uppgifter inkluderar:

  • utveckling och implementering av mjukvarulösningar 
  • systemanalys och design 
  • teknisk support och problemlösning 
  • rådgivning kring it-strategi och säkerhet 
  • projektledning 
  • utbildning och support till användare. 

Så utbildar du dig till it-konsult

Det är vanligt att it-konsulter har minst en kandidatexamen från ett universitet eller en högskola, men det finns också fler utbildningsvägar att välja mellan. Eftersom yrket kräver expertis är det viktigt att du har en utbildning som ger dig gedigna grundkunskaper inom it och datavetenskap.

Utbildning till it-konsult på universitet och högskola

Det finns många universitet och högskolor som erbjuder relevanta program för dig som vill bli it-konsult. Det kan till exempel vara kandidatprogram inom systemvetenskap, datavetenskap, it, cybersäkerhet, data science eller dataingenjör. Kandidatprogrammen på högskolor och universitet är 180 hp, vilket motsvarar tre års heltidsstudier.

Om du vill specialisera dig inom ett område ännu mer kan du studera vidare på ett master- eller magisterprogram. Det finns många lärosäten som erbjuder fördjupningar inom olika it-områden på avancerad nivå. En it-utbildningar på avancerad nivå är 60–120 hp, vilket motsvarar ett (magister) eller två (master) års heltidsstudier. 

Du kan också hitta universitets- och högskoleutbildningar inom it på distans, både på grundnivå och avancerad nivå.

Utbildning till it-konsult inom yrkeshögskolan

Inom yrkeshögskolan finns utbildningar inom olika it-områden som kan vara relevanta för dig som vill bli it-konsult med en viss inriktning. Det kan vara till exempel datasäkerhet, mjukvaruutveckling eller it-projektledning. Utbildningarna på yrkeshögskolan är i regel två år långa. Det finns även korta YH-utbildningar som riktar sig till dig som redan har yrkeslivserfarenhet inom området.

It-utbildningar inom andra skoltyper

Utbildningar och enskilda kurser inom it med olika inriktningar och nivåer finns inom alla skoltyper. Beroende på vilket område du är intresserad av kan du hitta utbildningar inom folkhögskolan, komvux och hos andra arrangörer som har yrkesutbildningar.


Egenskaper du behöver ha som it-konsult

För att trivas och lyckas i rollen som it-konsult är vissa egenskaper särskilt värdefulla.

🧠 Problemlösare 

Eftersom du ofta jobbar med olika uppdrag är det viktigt att kunna tänka både kreativt och logiskt för att ta fram anpassade lösningar på komplexa problem. 

💬️ Kommunikativ 

I kontakt med kunder och användare behöver du kunna förmedla teknisk information på ett enkelt och förståeligt sätt. 

🔀 Flexibel 

En varierande arbetsmiljö kräver att snabbt kunna anpassa sig till nya system och arbetsmiljöer. 

📞 Serviceinriktad 

Att hjälpa andra är viktigt i din roll. För att smidigt och effektivt kunna arbeta utifrån olika kunders önskemål behöver du ha service i fokus. 

Vad tjänar en it-konsult?

Ta reda på genomsnittslönen för it-konsulter med olika inriktningar, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för it-konsulter här


Källor: saco.se, arbetsförmedlingen.se

Vanliga frågor

  • En passande utbildning till it-konsult kan vara ett kandidatprogram inom ett it-område. Kandidatprogram brukar vara är tre år långa. Men det finns också andra typer av utbildningar inom it som kan vara kortare än så. En YH-utbildning, till exempel, är ofta två år lång.

  • Det beror lite på vilken utbildningsväg du väljer. Universitets- och högskoleutbildningar inom it och data innehåller ofta en del matematik. Om du istället väljer en yrkesutbildning eller YH-utbildning är det ofta mer fokus på praktiska kurser.

  • Generellt är jobbutsikterna goda för dig som vill jobba som it-konsult, både ett och fem år framåt. Men det kan skilja sig beroende på var du bor och vilken specialisering du har.

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Site Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser