Filtrera efter
Målare
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Vi ber om ursäkt men din sökning gav tyvärr inga träffar... Vänligen gör en Ny sökning
Annonser

Fler kategorier inom Målare

Artiklar inom Målare

Att jobba som målare

Att arbeta som målare innebär att du är specialist på behandling av olika ytor. Det är ett fysiskt och kreativt yrke och du jobbar ofta nära inredare, arkitekter eller ingenjörer. Din arbetsplats är både i offentliga miljöer som exempelvis butiker, skolor och sjukhus men också i privata hem där du kanske tapetserar barnrum eller målar köksväggar. Du kan vara anställd på ett måleriföretag men många målare har egna företag och är sina egna chefer.

Några av målarens arbetsuppgifter:

  • Skrapa bort gammal färg och riva ner tapeter

  • Spackla väggar

  • Slipa och sandpappra

  • Måla väggar eller möbler

  • Tapetsera

  • Dekororationsmåleri 

Social och serviceinriktad

Ibland arbetar du som målare i folks hem vilket gör att är service förmågan blir extra viktigt. Som vi nämnde ovan samarbetar du också med andra yrkesgrupper som exempelvis arkitekter, designers och VVS-tekniker. Det kräver att du har en god samarbetsförmåga så att arbetet kan flyta på smidigt. Arbetet sker oftast på dagtid, både inne och ute men inomhus när det är kallare väder.

Viktiga egenskaper att ha som målare:

  • God fysik
  • Kreativ
  • Noggrann
  • Serviceinriktad
  • Social förmåga

Ibland förekommer arbete på hög höjd så det är ett plus om du inte är höjdrädd.

Hur blir jag målare?

För dig som inte har gått en gymnasieutbildning med inriktning måleri finns det flera vägar att gå. Motsvarande ettåriga utbildningar finns både som vuxenutbildning på Komvux och inom yrkeshögskolan.

Efter avslutad måleriutbildning söker du en lärlingsutbildning som varar i två år (6800 timmar), hos ett företag där du slutför din utbildning genom praktiskt arbete. Under den tiden får du lärlingslön och efteråt kan du välja att göra ett gesällbrev vilket är bra att ha på ditt CV för framtiden. Om du blir godkänd får du ett examens- eller yrkesbevis som visar att du uppfyller branschkraven. Gesällbrevet ger dig större chans till bra jobb, inte bara i Sverige men också utomlands. Till skillnad från många andra yrken behöver du inte kunna språken när du arbetar som målare och kan därför obehindrat ha hela världen som arbetsplats om du vill.

Ska jag bli byggnadsmålare eller dekormålare?

Det finns flera olika sorters målare, så att säga att du vill bli målare kan leda till följdfrågor. Oftast pratar man om två olika inriktningar: byggnadsmålare och dekormålare. Byggnadsmålare är det yrke de flesta nog tänker på när ordet ”målare” nämns, det vill säga en person som målar och tapetserar väggar.

En dekormålare däremot är mer detaljerad och det kräver skicklighet inom hantverket. Det kan till exempel handla om att utsmycka trappuppgångar eller att renovera kulturbyggnader. Du kan arbeta med tekniker som marmorering och ådring, två gamla tekniker som innebär att du efterliknar marmor och trävirke, för att restaurera eller dekorera.

Som dekormålare kan du välja att specialisera dig inom flera olika områden, exempelvis våtrumsmålning, rostskyddsmålning och fönsterbehandling.

Vad händer efter en avslutad målarutbildning?

När du har gått en målarutbildning och lärlingsutbildning är du utbildad målare och kan börja jobba direkt. Framtiden för målare ser ljus ut och efterfrågan är stor. Om du vill kan du välja att specialisera dig inom olika områden eller vidareutbilda dig till exempelvis projektledare, arbetsledare eller kalkylator.

Vi på studentum hoppas att du hittar just din målarutbildning i listan ovanför. Stort lycka till med studierna.