Är du en kreativ person som gillar fysiskt arbete? Då kan en utbildning till snickare eller träarbetare passa dig! Läs mer om vad yrket innebär och vilken typ av utbildning du behöver för jobba som snickare nedan.
Vad jobbar en snickare med?
Som snickare eller träarbetare jobbar du med stora byggprojekt eller mindre trähantverk. Yrket passar dig som inte är rädd för ett fysiskt arbete, är kreativ och gillar att jobba i olika typer av miljöer. Som snickare arbetar du ofta i ett arbetslag men ibland även självständigt hos privatpersoner.
En snickare jobbar till exempel med montering och tillverkning av fönster, dörrar, trappor, köksinredning och husbyggnad. En finsnickare eller möbelsnickare jobbar med att tillverka möbler medan en byggnadssnickare bygger hus och monterar inredning. Det finns även snickare som jobbar som båtbyggare med att bygga och inreda båtar.
Vilken typ av utbildning har en snickare?
En utbildning till snickare får du genom att gå Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning husbyggnad på gymnasiet eller på yrkesvux (komvux). Du kan även gå en lärlingsutbildning för att bli snickare. Läs mer om olika typer av utbildningar som leder till yrket snickare nedan.
Utbildning till snickare på komvux
Det finns många olika komvuxutbildningar till snickare eller träarbetare som det även kallas. Det finns även bredare utbildningar inom bygg och anläggning där du kan välja inriktning till snickare. När du går en utbildning till snickare läser du kurser inom husbyggnad, trä och bygg och anläggning. En del utbildningar erbjuder olika valbara kurser som golvläggning i trä, hållbart samhällsbyggande och entreprenörskap. Utbildningen till snickare innehåller alltid en stor del praktik, men hur mycket som ingår varierar mellan olika utbildningar.
Lärlingsutbildning till snickare
Ett annat sätt att gå en utbildning till snickare är att vara företagslärling och läsa in den teoretiska kompetensen på distans via Byggbranschens yrkesnämnd. Att vara företagslärling innebär att du gör hela din grundutbildning under anställning i ett företag. Utbildningen genomförs under 12 månader.
Utbildning inom specialyrken
Om du vill jobba som finsnickare, möbelsnickare eller båtbyggare finns det även specifika utbildningar för dessa yrken. Du kan till exempel gå en lärlingsutbildning på yrkeshögskola där en stor del av din utbildning sker i form av praktik (LIA, Lärande i Arbete).
Efter att du har gått en utbildning till snickare
Efter att du har avslutat din utbildning till snickare ska du söka anställning som lärling på ett företag. När du jobbar som lärling får du lärlingslön enligt kollektivavtal. När du sedan har haft en lärlingsanställning kan du få ett yrkesbevis genom BYN (Byggbranschens yrkesnämnd). Efter att du fått ditt yrkesbevis kan du jobba som snickare eller träarbetare inom bygg- och anläggningsbranschen. Du kan till exempel jobba hos ett byggföretag eller starta ett eget företag.
Källa: Byggbranschens yrkesnämnd, Arbetsförmedlingen