Filtrera efter
Maskinteknik
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-16 av 16 träffar
Annonser

Fler kategorier inom Maskinteknik

Mer om Utbildningar inom maskinteknik

I Sverige är maskinteknikutbildningarna i de flesta fall egentligen inriktningar på civilingenjörsprogram eller högskoleingenjörsprogram. Utbildningen har blivit väldigt populär tack vare de goda jobbmöjligheterna samt bredden på utbildningen. Många väljer att inrikta sig mot management eller ekonomi och kan därefter arbeta som chefer eller ledare inom industrin eller på managementkonsultfirmor.

Vad läser man på en maskinteknikutbildning?

Under utbildningen i maskinteknik är de vanligaste ämnena man läser matematik, fysik, ekonomi, maskinteknik och organisation/ledarskap. Men man kan ofta välja olika inriktningar och skräddarsy sin utbildning till viss del. Några av de vanligaste inriktningarna för en maskinteknikutbildning brukar vara:

  • Energiteknik
  • Mekanik
  • Matematik
  • Robotik
  • Fordonsteknik
  • Industriell ekonomi
  • Industriell produktion

Att arbeta med maskinteknik

Efter en utbildning inom maskinteknik kan du arbeta inom många olika branscher och yrken, beroende på vilken typ av utbildning du gått och vilken inriktning du valt. De flesta läser maskinteknik som ett ingenjörsprogram.

Som ingenjör i maskinteknik kan man arbeta på olika platser i produktionskedjan, från att ta fram ritningar och prototyper till produktion och underhåll. Man kan arbeta som konstruktör och ansvara för att konstruera och utveckla allt från små mekaniska delar till hela produktionskedjor och fabrikslinjer.

Om man arbetar inom produktion av en produkt är det oftast som produktionsingenjör eller driftsingenjör. Då ansvarar man för att produktionskedjan i till exempel en fabrik. Man behöver se till att rätt utrustning och maskiner finns på plats, att det finns arbetskraft och att alla kostnader hålls inom budgeten. Produktionsingenjörer kan också arbeta med logistik och lagerhantering för att optimera flödet av produkter och varor.

Arbetsmarknaden för utbildade maskintekniker har länge varit god och det förväntas vara fortsatt låg konkurrens om de många jobb som finns. Speciellt goda arbetsutsikter har maskintekniker med masterexamen (civilingenjör) och arbetslivserfarenhet.