En systemutvecklare arbetar med att utveckla och underhålla programvara och system. Arbetet är centralt för att skapa smidiga och effektiva digitala lösningar för företag och organisationer. Om du är intresserad av problemlösning, programmering och teknik kan systemutveckling vara rätt karriärval för dig.
Vad gör en systemutvecklare?
Som systemutvecklare ansvarar du för att analysera behov, designa och implementera programvarulösningar. Du arbetar ofta i team och samarbetar med andra specialister, såsom systemarkitekter och databasutvecklare. Din uppgift är att se till att systemet fungerar väl, är säkert och lever upp till användarnas krav och förväntningar.
Förslag på utbildningar
Vilka arbetsuppgifter har en systemutvecklare?
- Analys av behov och kravspecifikationer.
- Design och implementation av programvara.
- Testning och felsökning av system.
- Underhåll och uppgradering av befintliga system.
- Dokumentation av kod och system.
Så utbildar du dig till systemutvecklare
För att bli systemutvecklare krävs vanligtvis en eftergymnasial utbildning inom IT-området. Det finns flera vägar att välja mellan beroende på dina mål och förutsättningar.
Utbildning till systemutvecklare på universitet och högskola
Många universitet och högskolor erbjuder program inom datavetenskap, informationsteknologi eller systemvetenskap. Dessa utbildningar ger en bred grund inom IT och fokuserar på teknisk kompetens, programmering och systemutveckling. Denna utbildningstyp innefattar vanligtvis 180 högskolepoäng vilket motsvarar tre års heltidsstudier.
Systemutvecklarutbildning på universitet och högskolor
Utbildning till yrken inom Data/IT inom andra utbildningstyper
Det finns även andra utbildningstyper som erbjuder utbildningar inom Data/IT området, såsom yrkeshögskolor (YH), komvux och yrkesutbildningar. Dessa utbildningar är mer praktiskt inriktade och ger dig möjlighet att snabbt komma ut i arbetslivet. Exempel på utbildningar är systemutvecklare på yrkeshögskola. Denna utbildningstyp är vanligtvis på 400 YH-poäng vilket motsvarar två års heltidsstudier och passar dig som vill gå en lite kortare utbildning.
Systemutvecklarutbildning på yrkeshögskola
Egenskaper du behöver som systemutvecklare
🔎 Analytisk förmåga
Som systemutvecklare analyserar du olika tekniska problem för att kunna hitta effektiva lösningar. Det är därför viktigt att du förstår betydelsen de små delarna har i relation till varandra såväl som helheten.
⭐ Kundfokus
För att kunna hitta bra lösningar krävs det att du är lyhörd till vilka behov kunden har.
💡 Problemlösningsförmåga
Som systemutvecklare kommer du att möta olika utmaningar och problem som kräver kreativa lösningar. Det är därför viktigt att ha god förståelse för användarna och kunna se problem och lösningar ur olika perspektiv.
🤝 Samarbetsförmåga
Systemutveckling är ett lagarbete där du kommer att samarbeta med andra utvecklare, designers, beställare och de människor som ska använda systemet. Förmågan att kommunicera och samarbeta effektivt är avgörande för att uppnå framgångsrika resultat.
Vad tjänar en systemutvecklare?
Ta reda på genomsnittslönen för en systemutvecklare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.
Källor: arbetsförmedlingen.se, antagning.se, yrkeshögskolan.se