Som bagare och/eller konditor bakar du allt från matbröd till tårtor och andra bakverk. Det är två kreativa yrken där du måste ha en känsla för både färg, smak och form. Idag arbetar de flesta som både bagare och konditor.
Hitta din utbildning till bagare och konditor här
Vad gör en bagare och konditor?
Som bagare gör du många olika sorters matbröd och kaffebröd. Du väger upp ingredienser, jäser degar och formar bröd eller kakor som sedan gräddas. Som konditor bakar och tillverkar du olika kakor, tårtor eller bakelser.
En bagare eller konditor har god kunskap om råvaror och till sin hjälp kan de använda sig av olika bakmaskiner, även om en stor del av bakningen sker för hand. Bagare och konditorer börjar oftast arbeta tidigt på morgonen, men arbetstiderna kan se olika ut beroende på arbetsplats.
Vilka arbetsuppgifter har en bagare och konditor?
Här är några av de huvudsakliga arbetsuppgifterna för en bagare och konditor:
- Förbereda och blanda deg.
- Forma och baka bröd, kakor och andra bakverk.
- Tillverkning av fyllningar, glasyrer och dekorationer.
- Utforska nya recept och andra smakkombinationer.
- Underhålla och rengöra bakningsutrustning.
- Hantera förvaring och försäljning av färdiga produkter.
- Ansvara och planera för vad som ska tillverkas.
- Sköta inköp av råvaror.
Bagare och konditorer kan även arbeta på stora industribagerier. Då blir din uppgift att övervaka bakningen som sker med hjälp av maskiner. Tillverkningen är automatiserad, men innefattar ändå vissa manuella moment.
Så utbildar du dig till bagare och konditor
Yrket kräver en gymnasial utbildning eller motsvarande. På gymnasiet går det att läsa till bagare och konditor på restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori.
Många yrkeshögskolor och komvux- och vuxenutbildningar erbjuder utbildningar inom bageri och konditori. Utbildningarna kombinerar teori med praktik och har ofta ett nära samarbete med arbetslivet. Utbildningens längd varierar beroende på var du studerar och ofta ett flexibelt startdatum.
Som bagare och konditor kan du även avlägga prov för gesäll- och mästarbrev.
Utbildning till bagare och konditor på universitet och högskola
På universitet och högskolor kan du ofta läsa mer specialiserade program inom livsmedelsteknik eller livsmedelsvetenskap som kan vara relevanat om du vill fördjupa dig inom brödbakning och konditori där du även kan lära dig viktiga affärsaspekter av branschen.
Fler utbildningar för yrken inom bageri och konditori
Du kan även läsa till bagare och konditor utomlands, bland annat i Schweiz. Här kan du till exempel gå en choklad- och konditorutbildning genom programmet “Swiss Grand Diploma in Pastry and Chocolate Arts”.
Egenskaper du behöver som bagare och konditor
👨🍳 Rörlighet
I yrket ingår tunga lyft av både bunkar och mjölpåsar och du står ofta på dina fötter större delen av dagen. Det är därför viktigt att du arbetar ergonomiskt för att skydda dina knän, axlar och rygg.
💪 Stresstålighet
Arbetet kan ofta vara stressigt med högt tempo.
💡 Simultanförmåga
Det är bra att klara av att göra flera saker samtidigt då du ofta har flera olika arbetsmoment i gång samtidigt.
✅ Organisationsförmåga
Du måste ha bra koll på när det är dags att beställa nya råvaror med god översikt av vad som finns i frysen, skafferiet och ute i butiken.
🍰 Kreativ förmåga
Bagare och konditor är två kreativa yrken där du måste kunna skapa vackra bröd och bakverk på kort tid.
Vad tjänar en bagare och konditor?
Ta reda på genomsnittslönen för en bagare och konditor, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.
Källa: arbetsförmedlingen.se