Sök utbildning 👉

Så blir du skådespelare

Drömmer du om att stå på scen eller lysa upp bioduken med din närvaro? Som skådespelare arbetar du med att väcka liv i karaktärer och berättelser som delas med världen. 

Att bli skådespelare är att välja ett yrke som kräver både talang och hårt arbete. Men för den som verkligen brinner för att gestalta olika roller, stå på stora scener och berätta historier finns det många vägar att gå. 

Vad gör en skådespelare? 

En skådespelare är en slags konstnär som på olika sätt ger liv åt karaktärer genom sitt skådespeleri. En skådespelares huvudsakliga uppgift är att tolka manus och gestalta olika roller på scenen, i film eller i olika typer av TV-produktioner. Som skådespelare kan du även arbeta med röstinspelningar, reklam, teaterimprovisation och mycket mer. 

En skådespelare ska kunna tolka och förmedla en vision. Det är därför viktigt att en skådespelare förstår djupet av varje roll de spelar, inklusive deras motivationer, känslor och bakgrundshistoria. En stor del av skådespeleriet inkluderar därför också förberedelser, ibland både fysiska och mentala.  

Vilka arbetsuppgifter har en skådespelare? 

En skådespelares arbetsuppgifter kan vara väldigt varierande beroende på var de arbetar men vanliga uppgifter inkluderar:  

  • Memorera och tolka manus.  
  • Öva och repetera in scener.  
  • Samarbete med regissörer och andra skådespelare.  
  • Anpassa sitt skådespeleri efter olika karaktärer och situationer.  
  • Förbereda sig mentalt och känslomässigt för olika roller.  
  • Samarbeta med agenter för att hitta framtida jobb.  

Så utbildar du dig till skådespelare

Att utbilda sig till skådespelare är en viktig del för att bygga en karriär inom branschen. Det finns dock lite olika vägar att gå.

Utbildning till skådespelare på universitet och högskola 

Många universitet och högskolor erbjuder utbildningar inom skådespeleri, vanligtvis genom teater- eller filmvetenskapliga program. Programmen ges på grundnivå och det är även vanligt att välja att läsa skådespelarprogrammet på universitet utanför Sverige. 

Fler utbildningar för yrken inom skådespeleri

För dig som föredrar alternativ till universitet och högskola finns det även många utbildningar inom skådespeleri på exempelvis folkhögskolor och yrkesskolor. Dessa utbildningar är oftast ännu mer praktiskt inriktade och kan erbjuda snabbare vägar in i branschen för de som vill komma igång snabbt. 


Egenskaper du behöver som skådespelare

🤸🏼‍♀️ Rörlighet

Som skådespelare kan du behöva använda både din kropp och röst för att gestalta olika roller.

💌 Empatisk förmåga

Det är viktigt att du som skådespelare kan sätta dig in i och förstå hur andra människor tänker och fungerar. 

🤔 Förmåga till självkännedom

Du behöver känna dina egna styrkor och begränsningar och framförallt kunna ge och ta kritik. 

🤝🏼 Samarbetsförmåga

För att bli skådespelare är det en förutsättning att du kan samarbeta bra med andra. 

🎨 Kreativ förmåga

Du behöver kunna tänka och skapa i nya banor. 

Vad tjänar en skådespelare? 

Ta reda på genomsnittslönen för skådespelare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för skådespelare


Källor: arbetsförmedlingen.se, scb.se

Vanliga frågor

  • Det går att bli skådespelare utan utbildning men det kan spela stor roll när du väl ska ta dig in i branschen. Många efterfrågar skådespelare med en viss utbildning och det är också ett bra sätt att lära känna relevanta framtida branschkollegor. 

  • Att bli skådespelare kräver både engagemang och att du verkligen brinner för det. Men det finns flera vägar att gå och möjligheterna är stora för vad du kan göra inom området skådespeleri, även om det kan vara relativt svårt att få jobb inom teater och film. 

  • Enligt Statistiska Centralbyrån har en skådespelare en medellön på 31 300 kronor men det kan variera mycket beroende på vad för jobb du har. 

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser