Sök utbildning 👉

Så blir du SYV

Att vara studie- och yrkesvägledare handlar i grunden om att leda andra mot en ljus karriär och framtid.

Vill du ha en yrkesroll där du får guida och inspirera andra på deras utbildningsväg? Att bli studie- och yrkesvägledare (SYV) kan vara svaret för dig!

I en ständigt föränderlig värld, där yrken utvecklas och arbetsmarknaden förändras, är studie- och yrkesvägledare en viktig källa till information och stöd för många som står inför sitt utbildningsval. Att lever och studenter får rätt vägledning genom den komplexa världen av olika utbildningsvägar, behörighetskrav och antagningsprocesser kan vara avgörande för deras framtid.

Vad gör en SYV?

Som studie- och yrkesvägledare är din uppgift att vägleda och stötta individer genom deras val av utbildning och yrkesbana. Du blir en brygga mellan nuvarande kunskaper och framtida möjligheter, genom att hjälpa till att navigera genom olika utbildningsvägar och karriärmöjligheter.

Studie- och yrkesvägledare arbetar oftast inom utbildningsväsendet, till exempel på grundskolor, gymnasieskolor, komvux eller högskolor.

Vilka arbetsuppgifter har en SYV? 

  • Informera om olika utbildningsalternativ samt yrkesvägar. 
  • Hålla i vägledningssamtal. 
  • Genomföra karriärplanering tillsammans med studenter och elever. 
  • Samarbeta med lärare, föräldrar och andra yrkesgrupper.
  • Arrangera och medverka i utbildningsmässor och informationsdagar. 
  • Upprätthålla kunskap om arbetsmarknad och utbildningssystem. 

Så utbildar du dig till SYV

För att bli SYV är den vanligaste vägen att gå studie- och yrkesvägledarprogrammet. Programmet finns på flera universitet och högskolor i Sverige. Programmet omfattar 180 högskolepoäng, vilket motsvarar tre års heltidsstudier och leder till en yrkesexamen.

Under utbildningen får du lära dig om karriär- och utbildningsvägar ur olika perspektiv. Du läser till exempel om psykologiska, pedagogiska och sociologiska aspekter av studieval, karriärutveckling och lärande.

Programmet ger dig också kunskaper i praktisk vägledning, utbildningspolitik och utbildningssystem.


Egenskaper du behöver som SYV

🧩 Pedagogisk

Du behöver kunna förmedla kunskap om utbildnings- och karriärmöjligheter på ett inspirerande och engagerande sätt.

🔀 Flexibel

Att jobba med människor som står inför stora val kräver flexibilitet och anpassning.

💪 Självständig

En SYV träffar ofta många elever och studenter och behöver vara duktig på att planera och organisera sitt arbete.

💬️ Kommunikativ

SYV:en är en brygga mellan arbetslivet och utbildningssökande. Det kräver att du kan kommunicera med olika personer, från elever och föräldrar till lärare och representanter från olika branscher.

Vad tjänar en SYV? 

Ta reda på genomsnittslönen för en studie- och yrkesvägledare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för studie- och yrkesvägledare


Källor: arbetsförmedlingen.se, su.se, saco.se

Vanliga frågor

  • För att bli behörig till studie- och yrkesvägledarprogrammet behöver du grundläggande behörighet och godkänt i samhällskunskap 1b eller samhällskunskap 1a1+1a2.

  • Enligt Arbetsförmedlingen är jobbmöjligheterna medelstora för utbildade SYV:ar, sett till hela Sverige. Det betyder att det finns en balans mellan utbud och efterfrågan.

  • Om du tycker om att samtala med olika människor, vill se människor växa, är duktig på att förklara saker och är intresserad av utbildningssystemet och arbetslivet – ja, då kan yrket som SYV absolut vara något för dig!


Annonser