Sök utbildning 👉

Så blir du tandhygienist

Om du är intresserad av att arbeta inom tandvården och vill hjälpa människor att få friska tänder och friskt tandkött, då är yrket som tandhygienist något för dig! 

Tandhygienist som jobbar med patient

I denna artikel kommer vi att gå igenom vad en tandhygienist gör, vilka arbetsuppgifter som ingår i yrket, hur du utbildar dig till tandhygienist, vilka egenskaper som krävs för att bli en framgångsrik tandhygienist och vad en tandhygienist kan förvänta sig att tjäna i Sverige. 

Vad gör en tandhygienist?

Tandhygienister är specialister inom tandvård som arbetar med att förebygga och behandla tandproblem. De utför tandrengöring, tar röntgenbilder, undersöker tandköttet, upptäcker och behandlar karies samt ger patienter råd om tandhälsa och hygien. Tandhygienister jobbar ofta tillsammans med tandläkare och andra tandvårdsspecialister för att ge patienterna den bästa möjliga vården.

Vilka arbetsuppgifter har en tandhygienist?

Som utbildad tandhygienist förväntas det att du kan sköta flera olika arbetsuppgifter. En vanlig dag på jobbet inkluderar ofta att:

  • Rengöra tänderna genom att ta bort plack och tandsten.
  • Undersöka tänderna för att hitta och behandla karies.
  • Bedöma tandköttet för att upptäcka tecken på tandköttssjukdomar.
  • Ta röntgenbilder av tänder för att bedöma tandhälsan.
  • Utföra tandblekning.
  • Ge patienter råd om tandhygien och munvård.

Så utbildar du dig till tandhygienist

För att bli tandhygienist i Sverige måste du ha en eftergymnasial utbildning på högskolenivå. Utbildningen är tre år och leder till en kandidatexamen i tandhygien. För att bli antagen till utbildningen måste du ha godkända betyg från gymnasiet eller motsvarande. Du måste också ha godkända betyg i svenska, engelska och matematik. Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment.

Utbildning till tandhygienist på universitet och högskola 

Det finns flera universitets- och högskolor i Sverige som erbjuder denna utbildning, såsom Karolinska institutet i Stockholm och Malmö universitet. Under utbildningen kommer du att lära dig om anatomi, patologi, farmakologi, mikrobiologi och tandvårdens historia och utveckling. Du kommer också att lära dig om tandhygienistens roll i tandvårdsteamet och hur man ger patienter råd om tandhygien och munvård.

Fler utbildningar för yrken inom tandvård 

Om du inte vill gå en eftergymnasial utbildning på högskolenivå kan du fortfarande utbilda dig till yrken inom tandvård inom andra skoltyper, såsom tandtekniker eller tandvårdsassistent. Dessa yrken kräver inte lika höga utbildningskrav som tandhygienistyrket, men du kommer fortfarande att få arbeta inom tandvård och hjälpa människor med deras tandhälsa.


Egenskaper du behöver som tandhygienist

🤝 Serviceinriktad 

Som tandhygienist är det viktigt att vara serviceinriktad och sätta patienten i fokus för att utveckla en god, professionell relation. 

💪 Självständig 

Tandhygienisten arbetar ofta självständigt med att planera och genomföra behandlingar. 

💬 Kommunikativ förmåga 

Det är viktigt att vara lyhörd och kunna uttrycka sig på ett tydligt sätt så att patienten förstår råden de får och vad behandlingen innebär. 

❤️ Empatisk förmåga 

Som tandhygienist arbetar man nära patienten vilket gör det viktigt att kunna förstå och leva sig in i hur personen upplever besöket. 

Vad tjänar en tandhygienist? 

Tandhygienister i Sverige tjänar olika mycket beroende på erfarenhet och arbetsplats. Ta reda på mer om medellön, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och framtidsutsikter.

Se genomsnittslönen för tandhygienister

Källor: arbetsförmedlingen.se, ki.se, mau.se, tandlakartidningen.se, saco.se

Vanliga frågor

  • För att vara behörig till en utbildning till tandhygienist behöver du en gymnasieexamen eller motsvarande, alltså grundläggande behörighet. Du behöver även Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2 eller motsvarande kunskaper. Om du inte skulle uppfylla dessa krav kan du läsa upp enstaka kurser på Komvux eller Folkhögskola. 

  • Utbildningen till tandhygienist tar vanligtvis tre med heltidsstudier och ger dig både en yrkes- och kandidatexamen. 

  • Under din utbildning till tandhygienist studerar du bland annat ämnen som tandvård, patologi, fysiologi, anatomi och farmakologi. Du får även lära dig om muntlig och skriftlig kommunikation samt klinisk praktik. 

  • På ett års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att det är mycket stora möjligheter till arbete för Tandhygienister. På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att det är mycket stora jobbmöjligheter för Tandhygienister.


Annonser