Sök utbildning 👉

Så blir du youtuber

Vill du jobba som youtuber? Som professionell youtuber har du ett kreativt yrke där du med personligt innehåll bygger upp ditt varumärke för att nå ut till dina följare.

Man vid dator

En youtuber arbetar med att publicera videor och innehåll på plattformen YouTube nischat mot sin målgrupp och följarskara. En youtuber kan även arbeta med andra sociala kanaler och yrket benämns ofta som en typ av influencer. 

Vad gör en youtuber? 

Att jobba som youtuber handlar främst om att skapa och publicera innehåll på YouTube. Innehållet kan vara allt från vloggar, tutorials, recensioner av produkter och mukbangs till ASMR, serier och videor från livestreams av olika spel. Syftet är att nå ut till, engagera och underhålla sin målgrupp genom kreativa och intressanta videor. Även om det är ett relativt nytt yrke som ständigt utvecklas så har youtubers idag blivit några av de mest inflytelserika personerna i den digitala världen. En youtuber har ofta kunskaper inom digital marknadsföring, PR, sociala medier, eget företagande, entreprenörskap samt filmproduktion och klippning. 

Vilka arbetsuppgifter har en youtuber? 

  • Varumärkesstrategi och inriktning. 
  • Planering och skapande av innehåll för dina videor 
  • Filma och redigera videor 
  • Interagera med din publik på sociala medier. 
  • Marknadsföra dina videor för att nå ut till en större publik. 
  • Samarbeta med andra youtubers och företag för att öka din synlighet och dina intäkter.

Så utbildar du dig till youtuber

Att bli en youtuber kräver inte en traditionell utbildning på samma sätt som för att bli exempelvis läkare eller lärare. I stället handlar det om att lära sig genom att börja skapa och experimentera. Med hjälp av olika utbildningar och ett eget driv kan du komma långt.

Utbildningar till youtuber

Det finns idag inga specifika utbildningar för att bli youtuber, men det finns utbildningar som kan hjälpa dig på vägen. Du kan läsa en utbildning inom media och kommunikation med inriktning mot bland annat digital kommunikation, redigering och klippning, film och TV, webbproduktion eller sociala medier för att få kunskaper som kan vara användbara i ditt arbete. Du kan även välja att gå en utbildning inom marknadsföring med fokus på digital marknadsföring, influencer marketing, PR eller reklam. Du hittar utbildningar inom media och kommunikation eller marknadsföring på universitet och högskola, yrkeshögskolor, folkhögskolor, yrkesutbildningar eller på komvux.


Egenskaper du behöver som youtuber

🎨 Kreativ förmåga

En känsla för originalitet för att skapa unikt och intressant innehåll.

💪 Driv

Ett genuint intresse och en känsla för entreprenörskap.

🕰️ Tålamod

Uthålligheten som krävs för att bygga upp en följarskara och ett varumärke över tid.

💬️ Kommunikativ förmåga 

Förmåga att engagera och interagera med dina följare och målgrupp.

🔧 Teknisk

 Kompetens för att skapa, filma och redigera intressanta video.

Vad tjänar en youtuber?

En youtubers inkomst varierar och det finns ingen konkret snittlön för yrket. Vill du veta snittlönen för liknande yrken kan du hitta det här.

Se genomsnittslöner på AllaStudier.se 

Vanliga frågor

  • En youtuber arbetar med att publicera videor på plattformen YouTube nischat mot sin målgruppp och följarskara.

  • För att bli youtuber är utbildningar inom marknadsföring, sociala medier och media och kommunikation en bra grund.

  • För att bli en youtuber behöver du en YouTube-kanal där du publicerar videor som intresserar din målgrupp. Det är bra att ha strategi bakom din kanal så att du håller din följarskara engagerad. 


Annonser