Lär dig tala inför folk
Mörker, döden, höjder och... att tala inför publik. Det är några av människans största rädslor. Den sistnämnda kommer du att möta ofta som student. Övervinn denna rädsla genom att följa retorikexperten Elaine Eksvärds bästa tips. Hon lär folk att snacka snyggt!
Muntliga framträdanden hör studenttiden till. Seminarier och presentationer är vardagsmat i de flesta utbildningar. Blir du darrig på rösten bara av tanken på att prata inför folk? Du är långt ifrån ensam. Men försök att jobba på den rädslan! Som student kommer du att ha stor nytta av att kunna tala inför inför publik.
Någon som har lärt sig att behärska detta är retorikkonsulten Elaine Eksvärd, 32. Hon gick en kurs i retorik på gymnasiet för att bota sin egen scenskräck. Idag har hon en kandidatexamen i retorik, hon föreläser i ämnet samt driver en retorikbyrå. Hon har dessutom skrivit boken Snacka snyggt – modern retorik. Men vad är det egentligen?
– Retorik är inte konsten att tala, det är konsten att få andra att lyssna. Om du håller en presentation och folk kommer fram efteråt och säger att du var bra, då var du bra. Säger de vad du har sagt, då är du en retoriker, menar Elaine.
Förslag på utbildningar
Smit inte undan muntliga framträdanden
För att kunna bli en retoriker måste du utsätta dig själv för situationer som ger tillfälle att öva. Smit inte undan när det är dags för muntliga framträdanden. Elaine menar att det underlättar att föreställa sig att publiken består av familj och vänner.
– Lägg fram ditt budskap exakt så som du hade sagt det hemma vid köksbordet med familjen, eller i en bar med din bästa vän. Du ska inte vara som Martin Luther King eller Barack Obama, du ska vara dig själv. Bli ingen robottalare utan behåll dig själv där framme, säger Elaine.
Inför framträdandet bör du punkta upp dina viktigaste budskap kortfattat och sedan prata fritt kring dessa.
– Om du strukturerar upp allt du ska säga med punkter blir det lättare för dig att säga det på ett ledigt och naturligt sätt. Skriv inget långt manus för då känner du dig bara bunden till det. Lita på att det du ska säga finns i ditt huvud, säger Elaine.
Tänk positiva tankar och drick vatten
Hur väl förberedd du än är kanske svetten ändå bryter fram i pannan när du ställer dig framför publiken. Försök då att ta det lugnt och tänka positivt.
– Att gäspa precis innan föredraget hjälper dig att slappna av. Kroppens reaktioner är direkt förknippade med de tankar du har där framme. Tvinga dig själv att tänka lugnande tankar som ’det här går bra’, ’det är lugnt’ och ’vad kul det ska bli’. Drick vatten!
Elaine erkänner att även hon blir nervös varje gång hon ska prata inför folk, men hon har hittat sätt att hantera sin nervositet.
– Jag ler mycket, vilket inte är så svårt eftersom jag är så glad att folk vill komma och lyssna på mig. Jag försöker också fokusera på en person i taget och inte på den stora massan, berättar hon.
Hitta din egen retorikkonsult i klassen
I sitt arbete som retorikkonsult har Elaine hjälpt människor som stammar, har scenskräck och svåra mardrömmar. Hon menar att precis alla kan lära sig att bli retoriskt duktiga. Ett av hennes bästa tips till studenter är att dra nytta av varandra.
– Hitta din ’retorikkonsult’ i varje sammanhang du håller ett framträdande. Välj ut någon i klassen som kan ge dig feedback efteråt.
Studenttiden ger dig också många tillfällen att nätverka och mingla. Många av de människor du möter kan vara potentiella arbetsgivare eller framtida kollegor och då gäller det att göra ett bra första intryck. Elaine menar att du har tre minuter på dig att väcka tre viktiga känslor hos människor du möter; trovärdighet, välvilja och nyfikenhet.
– Om du ler upplevs du som mer inbjudande och intressant. Försök också att vara en god lyssnare och få folk att vilja berätta om sig själva.
Elaines råd går även att tillämpa vid intervjuer för anställning eller praktik. Hon tillägger också:
– Var påläst om företaget du söker till. Det i kombination med social kompetens är oslagbart!
Fler retoriska tips från Elaine
- Svara på publikens fråga
Var snabb med att klargöra vad människor vinner på att lyssna på dig (med max tre skäl). Du ska besvara den fråga publiken vill ha svar på; ”What’s in it for me?”.
- Använd rösten strategiskt
Din trovärdighet hänger till stor del på hur du betonar meningar. Ett av de vanligaste felen många gör är att gå upp i tonfall. Prova att gå ner i tonfall i slutet av meningen. Det får den du talar till att bli mer uppmärksam.
- Undvik det nervösa skrattet
Att avsluta en mening med ”det nervösa skrattet” är den största trovärdighetsdödaren. Många skrattar för att försöka dölja sin nervositet, men att skratta nervöst ger ett oseriöst intryck. Undvik onödiga skratt när du vill framföra din åsikt.
- Använd klädsel strategiskt
Klä på dig det du vill säga. Vill du se ut som en moderat? En kreatör? Med rätt klädsel kan du förstärka din position och samtidigt skapa närhet till publiken. Vi människor tror att den som ser ut som oss, är som oss.
Vill du lära dig ännu mer om retorik? Läs en retorikutbildning!
Till retorikutbildningar